|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Istospolni pari lahko posvojijo otroke, pravijo ustavni sodniki

M. T., 10.7.2022
Ustavno sodišče je odločilo, da je ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola in da istospolna partnerja ne moreta skupaj posvojiti otroka, diskriminatorna in v neskladju z Ustavo RS.

image
Odločitev ustavnega sodišča istospolnim parom ne daje pravice za posvojitev otroka, ampak pravico, da se uvrstijo med kandidate za skupno posvojitev pod enakimi pogoji kot heteroseksualni pari. (Freepik.com)
/11


Ustavno sodišče je razsodilo, da trenutno veljavna ureditev zakonske zveze in skupne posvojitve v Družinskem zakoniku pomeni diskriminacijo istospolnih parov, kar je nedopustno. Istospolnim parom torej pripada pravica do poroke, pri posvojitvah otrok pa se jih ne sme avtomatično izločati zaradi spolne usmerjenosti.

 

Ustavni sodniki so »v dveh odločbah z dne 16. 6. 2022 ugotovili, da je v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije zakonska ureditev, ki določa, da (i) lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola in da (ii) istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka,« so zapisali v petkovem sporočilu za medije.

 

PREBERITE TUDI:  Trans-oče: Pravico imamo, da obstajamo


Zakonsko zvezo lahko sklepajo tudi istospolni partnerji

Ustavno sodišče je postopek ugotavljanja neskladnosti z ustavo RS pričelo na podlagi ustavnih pritožb dveh istospolnih parov, ki nista uspela z zahtevo za sklenitev zakonske zveze oziroma za uvrstitev na seznam potencialnih kandidatov za skupno posvojitev niti pri v upravnih postopkih niti pred sodišči.

 

»Z odločbo št. U-I-486/20, Up-572/18 je Ustavno sodišče odločilo, da je ureditev, ki istospolnim partnerjem ne omogoča sklenitve zakonske zveze, diskriminatorna. Takšne diskriminacije ni mogoče upravičiti s tradicionalnim pomenom zakonske zveze kot skupnosti moža in žene in tudi ne s posebnim varstvom družin,« so zapisali v sporočilu za medije in dodali, da ta odločitev ne zmanjšuje pomena tradicionalne zakonske zveze kot življenjske skupnosti moža in žene, ampak: »Pomeni zgolj to, da lahko odslej poleg raznospolnih partnerjev zakonsko zvezo sklepajo tudi istospolni partnerji.«

 

Pri nas je sicer od leta 2006 mogoča registracija istospolne skupnosti, ki prinaša nekatere pravice iz tega razmerja, od leta 2016 pa je v veljavi ureditev, po kateri se formalna skupnost istospolnih partnerjev imenuje partnerska zveza.

 

Bodo istospolni pari lahko posvojili otroka?

Odločitev o enaki obravnavi pri sklepanju zakonske zveze istospolnih parov, zahteva tudi izenačitev njihovega pravnega položaja na področju skupne posvojitve. Glede tega so ustavni sodniki presodili, da lahko »v skladu z odločitvijo Ustavnega sodišča v zadevi št. U-I-91/21, Up-675/19 odslej istospolna partnerja, ki živita v formalni življenjski skupnosti, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji, kot veljajo za raznospolna zakonca.«

 

V Sloveniji je bila sicer istospolnim partnerjem že do zdaj omogočena vzpostavitev skupnega starševstva, s tem da je lahko eden od partnerjev posvojil otroka drugega partnerja (t. i. enostranska posvojitev). S to odločitvijo pa imajo pravico, da se pod enakimi pogoji »postavijo« v vrsto oziroma med kandidate tudi za skupno posvojitev.

»Splošna vnaprejšnja (apriorna) izključitev istospolnih partnerjev od možnosti za uvrstitev na seznam kandidatov za skupno posvojitev vodi zgolj v krčenje možnih kandidatov in tako ne more pomeniti ukrepa, ki bi povečeval možnosti za sprejem odločitve v največjo korist otroka,« menijo ustavni sodniki.

 

»Takšna odločitev Ustavnega sodišča ne uvaja pravice do posvojitve, ne zmanjšuje pomena tradicionalne in še zlasti ne biološke družine za korist otroka ter ne vpliva na položaj takih družin. Pomeni pa, da mora zakonodajalec pri urejanju posebnega varstva otrok, za katere biološki starši ne skrbijo (več) in ki zato nimajo možnosti živeti v svoji primarni družini, upoštevati ustavno prepoved diskriminacije in istospolnim partnerjem omogočiti, da se uvrstijo na seznam kandidatov za skupno posvojitev. V vsakem primeru pa izbiro najprimernejših posvojiteljev za konkretnega otroka opravi center za socialno delo, na predlog katerega sodišče ob upoštevanju največje koristi otroka odloči o njegovi posvojitvi,« so obrazložili svojo odločitev v sporočilu za medije.


PREBERITE TUDI: Kako imeti otroka brez partnerja?

 

Odločitev je pozdravilo tudi ministrstvo za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti

»Priznanje pravic istospolnih partnerjev pomeni premik v smeri k strpnejši in tolerantnejši družbi kot celoti,« so odločitev ustavnega sodišča pozdravili na ministrstvu za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti in se zavezali, da bodo pripravili spremembe ter dopolnitve Družinskega zakonika, s katerimi bo ugotovljena neustavnost odpravljena.

Parlament ima zdaj šest mesecev časa, da neustavnost odpravi. Je pa ustavno sodišče določilo še, da do takrat velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.


Na odločitev Ustavnega sodišča se je z odobravanjem odzval tudi zagovornik načela enakosti. »Sodba ustavnega sodišča v celoti pritrjuje argumentaciji iz Zagovornikove zahteve za oceno ustavnosti delov Družinskega zakonika in zakona o partnerski zvezi iz decembra 2020,« so sporočili iz urada in dodali, da s to odločitvijo tudi Slovenija »stopa ob bok državam, v katerih spolna usmerjenost ni več razlog za zakonsko neenakopravnost.«

Zakonsko zvezo istospolnih parov so že omogočile in v celoti izenačile pravice istospolnih parov s heterospolnimi pari naslednje evropske države: Avstrija, Belgija, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Islandija, Irska, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Španija, Švedska, Švica in Združeno Kraljestvo.


VIRA: Ustavno sodišče RS, gov.s

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
6
PMS - Pomoč ajurvede
Po ajurvedi obstajajo tri vrste PMS: PMS tipa vata, PMS tipa pita in PMS tipa kapha. V članku preveri, katera vrsta te m...
3
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
3
Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
3



Biokemična nosečnost: ko zarodek umre tako...
Biokemična nosečnost je izguba plodu v zelo zgodnji nosečnosti, simptomov skoraj ni. Večina žensk sploh ne bi vedela za ...
7 let čakanja na otroka: Zgodba, ki me ne ...
Povedala vam bom nekaj zelo intimnega ... In bolečega. Sedem let sem se spopadala s svojo žalostjo, pustila je posledice...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?