|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Le srečna ženska je srečna mama

Alja Fabjan, psihoterapevtka, 2.4.2023
Ko ženska postane mama, se premalokrat govori o tem, da gre za prelomnico, ki je, podprta z močnim hormonskim nihanjem ter fizičnimi spremembami, lahko precej naporna.

image
Ko se rodi otrok, se rodi tudi Mama. Kaj pa se zgodi z Žensko? (Freepik.com)
/11


To, da je postati mama eden najlepših dogodkov v življenju, slišimo zelo pogosto. Tudi to, da se s tem, ko postaneš mama, vse spremeni, tako svet okoli nas, kot tudi svet znotraj nas, je precej znano. Premalokrat pa spregovorimo o tem, da gre za prelomnico, ki je, podprta z močnim hormonskim nihanjem ter fizičnimi spremembami, lahko tudi precej naporna.

 

Na terapiji velikokrat slišim novopečene mamice reči:

“Nisem si predstavljala, da bo tako naporno.”

“Mož in sorodniki mi stojijo ob strani, a zdi se mi, kot da sem sama za vse.”

“Toliko je novega, jaz tega ne bom zmogla.”

“Pogrešam prijateljice, pogrešam tek, pogrešam peneče kopeli … pogrešam svoje življenje pred materinstvom.”

Vse našteto so povsem normalni in pričakovani občutki, dostikrat pa se mi zdi, da se o njih redkokdaj spregovori tudi zunaj psihoterapevtske sobe.

 

PREBERITE TUDI: 5 trikov: Kako si ukrasti čas zase ob dojenčku

 

Kaj se po rojstvu otroka zgodi z Žensko?

Ko se rodi otrok, se rodi tudi Mama. Kaj pa se zgodi z Žensko? Nikakor se ne smemo sprijazniti s tem, da bi, kakor se pogosto v obdobju po rojstvu zdi, umrla.

Po rojstvu otroka, mnoge nihamo med Žensko in Mamo v sebi in se težko odločamo, kateri, kdaj in v kakšni meri, bi dale prednost. Povsem običajno in pričakovano je, da se bo življenje spremenilo, da otrok tako zahteva, kot si tudi zasluži veliko pozornosti, energije in časa, skratka, da potrebuje veliko Mame. Koliko pa me same potrebujemo in si želimo Ženske? In koliko si jo želi naš partner, ter naši bližnji, sorodniki in prijatelji?

 

Največkrat slišim, da mame v svojem življenju želijo več Ženske, več prostora zanjo, za to, da bi se lepo uredile, za aktivnosti in druženja, torej za vse tisto, kar so imele rade, preden so postale mame. Želijo si, a si kar nekako ne dovolijo vzeti več časa zase. Včasih res ni veliko možnosti, saj nima vsaka mama zadostne opore v partnerju ali sorodnikih in prijateljih, velikokrat pa ima mama vse možnosti, da bi si vzela več časa zase, vendar tega vseeno ne stori. Morda misli, da to ne bi bilo prav, da je materinstvo izključno njena naloga, morda se boji, kakšne posledice bi občasna ločenost prinesla otroku, skoraj vedno pa se že ob misli ob tem, sooča z ogromnimi občutki krivde. Včasih že zaradi same želje po ohranitvi več Ženske v sebi.

 

PREBERITE TUDI: Na pomoč, izgubljam svojo partnerko!

 

Občutek krivde, ko si Mama vzame čas zase, za Žensko

Zmeda je razumljiva, materinstvo in odnosi nasploh so področje, na katerem ne moremo določiti jasnega “prav” in “narobe”, vsak je prepuščen lastnim presojam in psihološkim vzorcem. Družbena pričakovanja zapovedujejo popolno mamo, ki bo kuhala pet obrokov na dan, se nikoli razjezila na otroke, ob vsem tem pa bo imela urejeno frizuro ter vsak dan čas za tek in kavo s prijateljicami.

Knjige o vzgoji otrok priporočajo zdaj to, zdaj ono, odvisno od tega, katero leto je bila knjiga napisana, smernice se pač spreminjajo.

Sorodniki in prijatelji so navadno polni nasvetov, z redkimi nam pomagajo, z večino pa še bolj zbudijo dvom v nas. Tako večina mam niha med žrtvovanjem za otroka, iz katerega se rodi nezadovoljstvo in zamere, ter med postavljanjem zase, nekakšnim zdravim egoizmom, ki pa rezultira v obtoževanju sebe in občutkih krivde.

 

PREBERITE TUDI: Ko gre mama na porodniški žurat

 

Rešitev se skriva v nas samih

Res ni preproste rešitve. Odgovor na to, kakšne Mame in Ženske bi morale biti, se ne skriva v knjigah, pač pa znotraj nas. Na terapiji pogosto pridemo do zaključka, da se rešitev skriva v ravnotežju. Med Mamo in Žensko v nas, ter v njunem medsebojnem dopolnjevanju, razumevanju in opori. Da se zavemo, da ne bomo srečne brez Ženske. Zato je potrebno, da se redno sprašujemo: “Kdo sem? Kaj vse želim v svojem življenju in česa ne? Kakšna mama želim postati in kakšna ženska ostati?”

 

PROGRAM SUPERMAMA: Le srečna Ženska je srečna Mama

To, da je lahko le srečna Ženska, srečna Mama, le takšna pa lahko osreči tudi svojega otroka, je osnovna ideja programa “Super Mama”, namenjenega nosečnicam, mamicam, pa tudi vsem tistim, ki načrtujejo ali si želijo to postati.

 

mama

Program zajema psihološki in telesni pogled na nosečnost in materinstvo, oziroma 5 stebrov, ki prinašajo ravnovesje in psihofizično zdravje. V psihološkem delu bomo obravnavali vidik ženske, vidik matere in vidik njenih spreminjajočih se odnosov, v telesnem pa se bomo posvetili prehrani in telesni vadbi, najustreznejši za nosečnice in mamice. Poleg teoretičnega znanja o vsem naštetem, program vključuje tudi praktični del, v katerem bomo prek koristnih vaj raziskovali sebe, se naučili tehnik sproščanja, priprave ustrezne prehrane ter izvajanja pravilnih vadbenih tehnik.

 

Delavnico vodita Alja Fabjan, integrativna psihoterapevtka in doktorantka zakonske in družinske terapije in Miha Primožič, specialist športne prehrane, osebni trener in inštruktor za nosečniško in poporodno vadbo.

 

Delavnica bo potekala v Ljubljani, 25. in 26. januarja 2020, od 9. do 17. ure. Za prijave ali več informacij pišite na mama.superjunak@gmail.com ali pokličite na 041 880 933.

VEČ O DELAVNICI TUKAJ >>>

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost in kronične bolezni – ali gredo ...
Zdrave ženske zapleteno prilagajanje telesa v nosečnosti dobro prenašajo, tiste z nagnjenostjo ali že odkrito kronično b...
5
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
4
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
4



Kako v službi povedati za nosečnost?
Kako v službi povedati za nosečnost? V resnici ni tako težko ali neprijetno, če slediš tem korakom.
Koriščenje letnega dopusta po starševskem ...
Ko se bliža konec starševskega dopusta, večino mamic zanima, kdaj in kako lahko porabijo še svoj letni dopust, da ta ne ...