|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je maj res mesec ljubezni in družine?

Tina Trček, 14.5.2022
Ste vedeli, da ravno med materinskim dnevom in dnevom očetov po vsem svetu obeležujemo še mednarodni dan družine? To je 15. maj.

image
Mednarodni dan družin je več kot idealen za družinsko druženje. Naredite si ga po svoje. (Freepik.com)
/11


15. maj je za Mednarodni dan družin leta 1993 razglasila Generalna skupščina OZN, prvič pa smo ga praznovali leta 1994. Čeprav praznovanje omenjenega dne pri nas še ni tako razširjeno, kot na primer praznovanje materinskega dne in drugih praznikov, pa je vendarle prav, da se na ta dan še posebej spomnimo na naše najbližje ter jim posvetimo nekaj več časa, kot običajno.

 

PREBERI TUDI: To je bistvo družine!


Zadihajte počasi …

Današnji življenjski tempo nam žal vse prepogosto narekuje hitro prebijanje skozi dneve, ki kar bežijo mimo nas, brez da bi se tega sploh zavedali. Čeprav se marsikdo pritožuje, da je »praznikov preveč« pa morda sploh niso tako zelo slabi. Vsaj takrat se namreč za hipec zaustavimo, se morda malce poglobimo vase, predvsem pa si vzamemo čas zase in za svoje najbližje.


Ta dan je več kot idealen za druženje. Pripravite otroke, pojdite po dedka in babico in se skupaj odpravite na potep! Naj bo to res dan, kot se spodobi. Privoščite si sprehod ob jezeru, hojo v hribe ali pa zgolj obisk kino predstave. Tisto torej, kar vam najbolj ustreza in v čemer najbolj uživate. Pri vsem tem pa ne pozabite nečesa – vse ure in telefone pustite doma! Ne ozirajte se na čas, ne pustite, da bi se vam mudilo, temveč se prepustite toku. In ne glede na to, ali vaša družina šteje dva ali pa več članov.

 

Na začetku leta 2021 je bilo v Sloveniji 587.448 družin: 412.534 (70 %) je bilo družin z otroki, 174.914 (30 %) pa družin brez otrok. V družinah je živelo 1.683.791 ali 80 % prebivalcev Slovenije. Od 2011 se je število družin povečalo za 20.000, od tega za 10.000 v zadnjih treh letih.

VIR: Statistični urad RS

 

Vsem vendarle ni lepo …

Družine so zelo različne, nekatere so sestavljene iz obeh staršev in otrok, nekatere iz enega starša in otrok, spet druge iz starih staršev in vnučkov. Ne glede na to, kako je družina sestavljena, je prav ona tista, ki naj bi njenim članom dajala občutek varnosti, zavetja in topline. Žal pa je tako, da vse družine niso varne, tople in prijazne, da v marsikateri življenjski skupnosti vladata nasilje in trpinčenje. Če imate to srečo in ne živite v takšni, se poskusite tega na praznik še posebej zavedati. Bodite hvaležni, cenite svoje starše, partnerja, otroke.

 

PREBERITE TUDI: Družinski obroki

 

V desetletju od 2011 do 2021 se je število prebivalcev povečalo za 59.000, število gospodinjstev za 46.000, število družin za 20.000. Velikost gospodinjstev in sestava družin sta se spremenili. Gospodinjstva štejejo povprečno 2,41 člana, družine z otroki pa imajo povprečno 1,56 otroka.

VIR: Statistični urad RS

 

Dan družine – dan odločitve

Če pa se namesto, da bi se vsakodnevno veselili prihoda domov, le-tega bojite, razmislite o tem, zakaj ne bi bil dan družine tudi dan odločitev? Zakaj bi pustili, da vam nekdo kroji vaše dragocene dni, vas spravlja v slabo voljo, vam povzroča stres in bolečine, če pa bi lahko živeli veliko mirneje, srečnejše, lepše?


Če sami nimate teh težav in poznate otroke, žensko iz okolice, ki jih imajo, se lahko na ta dan odločite in jim pomagate. Vzemite jih s seboj na izlet in jim pokažite, da je družina lahko precej drugačna. Morda jim boste dali s tem povod, da se bodo odločili in naredili nekaj zase. Res je, da je takšno odločitev sprejeti sila težko, da je največkrat povezana z denarnimi sredstvi, ki jih večina nima, res pa je tudi, da je največkrat že sama volja dovolj.

Če torej znotraj družine trpite, ne oklevajte, temveč naredite nekaj zase, da boste ob naslednjem dnevu družine lahko rekli, da živite v pravi, srečni družini!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
10
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
6
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
6
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
6



BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?