|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je morje koristno za dojenčka?

M. T., 5.8.2016
Morje in sonce je dobro za dojenčke in otroke, saj se jim z vitaminom D, ki ga veliko dobijo na soncu, krepi tudi njihov imunski sistem. Če ima otrok težave z ekcemi ali dihalnimi potmi, je morski zrak rešitelj za te težave.

image
Dojenčki obožujejo morje.
/11


 

Še posebej novopečeni starši so velikokrat v dilemi ali je morje koristno za malega dojenčka ali bi bilo bolje, da se v najzgodnejši otrokovi dobi dopust na morju odpovejo, doker otrok ni malce večji.
 
Sonce in morje sta za dojenčka koristna
Spošni zdravniki opozarjajo, da otroka na bi smeli izpostavljati soncu, dokler ne dopolni enega leta, vendar večina pediatrov vam bo "dala dovoljenje" za morski dopust z osemmesečnikom. Dopustovanje na morju otroku prija in je zanj koristno, saj si s skladiščenjem vitamina D, ki se sprošča samo pod vplivom sonca, krepi imunski sistem. S okrepljenim imunskim sistemom se bo dojenček lažje "ubranil" virusom in bakterijam, ki se pojavijo takoj ko se temperature znižajo.
Če ima dojenčke težave z izpuščaji in dihali, je to še en dober razlog za dopust na morju, saj morski zrak in slana voda pomagata pri teh težavah.
 
Morje in sonce da, vendar pazljivo
Čeprav sta tako morje kot sonce za dojenčka koristna, je potrebno vseeno biti pazljiv. Dojenčka ne izpostavljajte močnemu soncu in visokim temepraturam. Priporočljivo je, da za poležavanje na plaži z malčkom izberete zgodnje jutro ali pozno popoldne. Čez dan naj bo dojenček v senci. S pomočjo prijetnega morskega zraka bo v senci zagotovo sladko spal.
Dojenčka oblecite v tanka, svetla bombažna oblačila, ki prekrivajo njegove roke in noge, obvezno pa tudi klobuček na glavi, še posebej ko je na soncu. Poskrbite tudi za sončno zaščito na vozičku, nikar pa vozička ne pokrivajte z odejo, brisačo, ruto, saj se pod pregrinjalom zrak v vozičko močno segreje.
Tekočina in zaščita pred soncem
Na morju je pomembno, da poskrbite, da dojenčku čim večkrat ponudite tekočino. Če se še doji, vam bo lažje, saj je materino mleko odlična tekočina za hidracijo ko je vroče. Ko otrok dopolni eno leto, se že lahko igra na soncu, vendar z obvezno opremo, to so: pokrivalo, majčka in kerma z visoko stopnjo začite, s katero ga namažite vsakih 20 minut. Med 10. uro dopoldan in 17. uro popoldan pa naj bo tudi večji otrok raje v senci.
Če opazite, da se otroku spi, da se drži za glavo in mu je slabo, ga čim prej ohladite, mu dajte za piti in ga za vsak slučaj peljite k zdravniku.
Torej, upoštevajte nasvete pediatra in dojenčka peljite na morje. Ko boste videli, kako botam užival, boste vedeli, da je bila to prava odločitev.

Posebej novopečeni starši so velikokrat v dilemi ali je morje koristno za malega dojenčka ali bi bilo bolje, da se v najzgodnejši otrokovi dobi dopustu na morju odpovejo, doker otrok ni malce večji.

 

Sonce in morje sta za dojenčka koristna

Spošni zdravniki opozarjajo, da otroka ne bi smeli izpostavljati soncu, dokler ne dopolni enega leta, večina pediatrov pa vam bo "dala dovoljenje" za morski dopust že z osemmesečnikom. Dopustovanje na morju otroku prija in je zanj koristno, saj si s skladiščenjem vitamina D, ki se sprošča samo pod vplivom sonca, krepi imunski sistem. S okrepljenim imunskim sistemom se bo dojenček lažje "ubranil" virusom in bakterijam, ki se pojavijo takoj ko se temperature znižajo.

Če ima dojenček težave z izpuščaji in dihali, je to še en dober razlog za dopust na morju, saj morski zrak in slana voda pomagata odpravlljati te težave.

 

Morje in sonce da, vendar pazljivo

Čeprav sta tako morje kot sonce za dojenčka koristna, je potrebno biti pazljiv. Dojenčka ne izpostavljajte močnemu soncu in visokim temepraturam. Priporočljivo je, da za poležavanje na plaži z malčkom izberete zgodnje jutro ali pozno popoldne. Čez dan naj bo dojenček v senci. S pomočjo prijetnega morskega zraka bo v senci zagotovo sladko spal.

Dojenčka oblecite v tanka, svetla, bombažna oblačila, ki prekrivajo njegove roke in noge, obvezno pa naj ima tudi klobuček na glavi, še posebej, ko je na soncu. Poskrbite tudi za sončno zaščito na vozičku, nikar pa vozička ne pokrivajte z odejo, brisačo, ruto, saj se pod pregrinjalom zrak v vozičku močno segreje kar je lahko nevarno.

 

Tekočina in zaščita pred soncem

Pomembno je, da dojenčku čim večkrat ponudite tekočino. Če se še doji, vam bo lažje, saj je materino mleko odlična tekočina za hidracijo, ko je vroče. Ko otrok dopolni eno leto, se že lahko igra na soncu, vendar z obvezno opremo, to so: pokrivalo, majčka in krema z visoko stopnjo začite, s katero ga namažite vsakih 20 minut. Med 10. uro dopoldan in 17. uro popoldan pa naj bo tudi večji otrok raje v senci. Če opazite, da se otroku spi, da se drži za glavo in mu je slabo, ga čim prej ohladite, mu dajte za piti in ga za vsak slučaj peljite k zdravniku.

 

Torej, upoštevajte nasvete pediatra in dojenčka peljite na morje. Ko boste videli, kako bo užival, boste vedeli, da je bila to prava odločitev.

 

VIR: www.ringeraja.rs

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
11
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
7
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
4
Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
4



V porodnišnici naj bo novorojenček skupaj ...
Po rojstvu pride malo bitjece iz varne notranjosti mamine maternice v popolnoma drugo okolje. Zato je zanj izjemno pomem...
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?