|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Jubilejna deseta serija Lahkonočnic namenjena spodbujanju pripovedovanja

P.R., 28.9.2023
Premišljeno zasnovana zvočno pravljična nanizanka v petih delih je nastala v sodelovanju s strokovnjaki in znanimi ustvarjalci. Prisluhnite ji v mobilni aplikaciji Lahkonočnice.

image
/11


Zadnje poročilo Mednarodne raziskave napredka bralne pismenosti je slovenske otroke uvrstilo v spodnjo polovico sodelujočih držav in pokazalo, da je bralna pismenost pri nas v zadnjih letih upadla. Nova serija prepoznavnih pravljic Lahkonočnic, projekta A1 Slovenija, zato s pripovedovalskimi spodbudami otrokom pomaga osvojiti to veščino. Premišljeno zasnovana zvočno pravljična nanizanka v petih delih je nastala v sodelovanju s strokovnjaki in znanimi ustvarjalci. Prisluhnite ji v mobilni aplikaciji Lahkonočnice.

 

Lahkonočnice bogatijo rutino

Ob hitrem tempu življenja in ostalih pasteh sodobnega sveta mnogokrat zapostavljamo veščine branja, pisanja, poslušanja in pripovedovanja, ki so ključne za razvoj pismenosti. A1 Slovenija, ki s projektom Lahkonočnice že sedmo leto bogati običajno rutino pripovedovanja pravljic z uporabnimi znanji in veščinami, je zato novo serijo namenil spodbujanju pripovedovanja: »Lahkonočnice so čudovit družbeno odgovoren projekt, ki so skozi leta od širše naravnanih družbenih tem prerasle v razvojno usmerjene in didaktične serije pravljic, s katerimi zabavamo in poučujemo otroke, hkrati pa služijo kot pripomoček za starše in vzgojitelje. Z novo serijo želimo otroke navdušiti za pripovedovanje, kar je veščina, ki jih bo spremljala vse življenje,« je o novih Lahkonočnicah povedala Tatjana Kos, vodja projekta Lahkonočnice.

 

Pripovedovanje enakovredno branju in pisanju

Nova serija Lahkonočnic je nastala po kreativni zasnovi in v sodelovanju z dr. Barbaro Baloh, izr. prof. za didaktiko slovenščine, in Samanto Kobal, dramaturginjo in gledališko pedagoginjo. Kot pravita, je pripovedovanje zgodb enakovredna dejavnost za razvoj pismenosti, kot sta branje knjig in pisanje besedil: »Pripovedovanje je najosnovnejši način komunikacije in ena izmed ključnih jezikovnih zmožnosti, ki vpliva tudi na učni uspeh. Če želimo postati dobri pripovedovalci, se je potrebno pripovedovalskih tehnik in strategij naučiti že v predšolskem in zgodnjem šolskem obdobju, ki sovpadata s ključnim razvojem vseh jezikovnih in govornih zmožnosti,« je povedala Barbara Baloh. »Zgodbe in tehnike, ki otroka spodbujajo k izražanju svojih misli, so zametek plodne ustvarjalnosti, ki otroka nauči, kako odkrivati, negovati, trenirati in uporabiti lastne potenciale skozi celo življenje,« je dodala Samanta Kobal.

 

lahkonočnice

 

Nove veščine v novi obliki

Ob jubilejni deseti seriji so Lahkonočnice prvič zaživele kot pravljična nanizanka v petih delih, vsak del pa se osredotoča na dve pripovedovalski spodbudi in vključuje eno izmed petih čutil. »Spodbude, kot so iskanje rim, izražanje s telesom, iskanje nasprotij, pantomima ter pregovori in reki, odpirajo zakladnico domišljije, čustev in idej za verbalno in neverbalno pripovedovanje. Pravljična nanizanka z različnimi nalogami stopnjuje zahtevnost, kar otroke še bolj navduši za poslušanje in sodelovanje. Nova serija Lahkonočnic je lahko tudi odličen pripomoček vzgojiteljem za spodbujanje pripovedovanja in ustvarjalnosti otrok,« pove Nina Mav Hrovat, mag. prof. predšolske vzgoje, otroška in mladinska pisateljica ter dolgoletna ustvarjalka Lahkonočnic.

Vsako pravljico spremlja navodilo za uporabo, ki staršem in vzgojiteljem pomaga spodbuditi otroka k aktivnemu sodelovanju.

 

Več kot 160 pravljic znanih ustvarjalcev

V projektu Lahkonočnice bo po objavljeni celotni seriji novih pravljic že 163 pravljic, ki nagovarjajo aktualne teme, s katerimi se pri odraščanju srečujejo otroci, staršem in vzgojiteljem pa nudijo izhodišče za pogovor z njimi. Do danes so zabeležile že več kot 2,5 milijona predvajanj, kar 96 % uporabnikov pa jih priporoči svojim prijateljem, znancem in družinskim članom (Vir: Spletni vprašalnik A1)

Poleg Nine Mav Hrovat, soustvarjalke in pisateljice Lahkonočnic, so pri projektu sodelovali še urednik Žiga Kosec in ilustratorka Anja Držanič. Glas pravljičnim junakom pa so tudi letos posodili znani dramski igralci Marijana Brecelj, Ivo Ban, Maja Končar, Željko Hrs, Zvone Hribar in Jožica Avbelj.

 

lahkonočnice

 

Prisluhnite Lahkonočnicam v mobilni aplikaciji

Nova serija Lahkonočnic je nastala v sodelovanju z oddajo Lahko noč, otroci!. V sedmi pravljični sezoni pa je dolgoletno sodelovanje prineslo tudi novost. Pravljice so bile tokrat dramatizirane in posnete kot radijska igra. Lahkonočnice – pravljice, ki spodbujajo pripovedovanje vas čakajo v priročni mobilni aplikaciji, v kateri poleg pravljic za širjenje obzorij in pogovor o težjih temah najdete tudi pravljice za uspavanje in takšne za čisto zabavo.

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroška igra - kako lahko pomagate starši
Spodbuda ni prisila. S pravilno spodbudo lahko otroku preko igre pomagate razviti osnovne spretnosti in pestro domišljij...
4
Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...
4
Intervju z Markom Macuro, dr.med.
Marko Macura je zdravnik travmatolog, ki mu je življenjsko pot zaznamovala družinska tradicija. Košarka je zanj usodna t...
4
Ideja za vikend: Izdelajmo hišico za žuželke
Čeprav so žuželke najštevilčnejša živalska skupina je njihov obstoj ogrožen. S postavitvijo hišice za koristne žuželke p...
4



Zaključil se je 16. ljubljanski festival B...
Letos je v Ljubljani 62 producentov pripravilo 130 dogodkov, ki se jih je udeležilo več kot 13.000 obiskovalcev, potekal...
Intervju z Markom Macuro, dr.med.
photo
Marko Macura je zdravnik travmatolog, ki mu je življenjsko pot zaznamovala družinska tradicija. Košarka je zanj usodna t...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?