|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj morate vedeti o jemanje zdravil med nosečnostjo?

P.R., 5.12.2022
Pri jemanju zdravil v nosečnosti je potrebno biti previden, saj lahko nekatera negativno vplivajo na otroka. Kakšna zdravila lahko jemlje nosečnica in kje lahko dobi dodatne nasvete glede varne uporabe zdravil?

image
Večino razvojnih nepravilnosti, ki jih lahko povzročijo zdravila je mogoče preprečiti tako, da zdravil ne jemljete po lastni presoji (Freepik.com)
/11


Nosečnost in življenje med nosečnostjo je lahko precej naporno. Pogoste so različne nosečniške težave, zaradi zdravja dojenčka pod srcem, pa se morate marsičemu odreči. Kajenje in pitje alkohola sta na vrhu seznama prepovedanih stvari za nosečnico, vendar je to komaj vrh. Kava, surovo meso (biftek), majoneza, mlečni izdelki iz nepasteriziranega mleka, gobe in še mnogo drugih vrst jedi je na tem seznamu.

 

Poleg določenih živili, na katere morate biti nosečnice posebej pozorne, so v nosečnosti problematična tudi mnoga zdravila. Glede jemanja zdravila v času nosečnosti je potrebna velika previdnost, saj lahko nekatera negativno vplivajo na otroka. Enako velja tudi za čas dojenja, saj lahko zdravila vplivajo na sestavo mleka.

 

Tako kot za zdravila, velja tudi za prehranske dodatke oziroma vitamine v obliki tablet. V resnici je nosečnost čas, ko se pojavijo večje potrebe po vitaminih in mineralih, zato je potrebno paziti, da zaužijete dovolj raznovrstne hrane, bogate z vitamini in minerali. V kolikor pa se odločite za prehranska dopolnila, se pred tem posvetujte, da boste izbrali takšna, ki so nosečnici varna.

 

zdravila v nosečnosti 

Tudi v kolikor ima določeno zdravilo dobro zgodovino prenašanja pri nosečnicah, lahko vaše telo reagira nekoliko drugače. (Freepik.com)

 

Zdravila jemljite le po posvetu z zdravnikom

Nosečnost ni samo lepa, je lahko tudi čas, ko nagajajo slabosti in različne bolečine, ki jih je težko prenašati. Zato veliko nosečnic poseže po zdravilih za lajšanje težav, pogosto le zaradi tega, ker so lahko dostopna in prinesejo hitro ublažitev. Vendar hrana, zdravila in prehranska dopolnila, ki jih vnesete v svoje telo vplivajo tudi na rastočega otroka, zato se morate glede vsakega zdravila, posvetovati z zdravnikom.

»Nosečnica se mora zavedati, da posteljica ni neprepustna bariera med materjo in plodom. Preko posteljice se namreč hranila in zdravila, ki jih nosečnica uživa, z različno hitrostjo in obsegom, prenašajo v otrokov krvni obtok, zato je potrebno poskrbeti za zaščito ploda. Uporaba zdravil v nosečnosti postavlja na tehtnico tveganje za plod ob ustrezni terapiji ter tveganje za nosečnico in plod ob nezdravljeni bolezni. Korist zdravljenja z zdravili mora vedno pretehtati tveganje za plod in mu omogočiti razvoj v zdravega novorojenčka,« piše Nina Rijavec, mag. farm.(1).

Tudi v kolikor ima določeno zdravilo dobro zgodovino prenašanja pri nosečnicah, lahko vaše telo reagira nekoliko drugače. Zato je potrebno vedno spremljati svoje počutje.

 

Pri izbiri zdravil za nosečnice je izrednega pomena obdobje nosečnosti, saj je v začetnem obdobju razvoja organov (od 5. do 10. tedna nosečnosti) zarodek najbolj občutljiv na okvare.

 

Poiščite nasvet

Pomembno se je zavedati, da je večino razvojnih nepravilnosti, ki jih lahko povzročijo zdravila mogoče preprečiti tako, da zdravil ne jemljete po lastni presoji ali po priporočilih nestrokovne literature. Priporočamo vam, da poiščete ustrezno strokovno literaturo, kjer si lahko kadarkoli preberete in poiščete razlago, kaj je lahko med nosečnostjo in čemu se morate izogibati oziroma v kakšni meri.


Pomembno je tudi, da se o primerni terapiji redno posvetujete s svojim izbranim osebnim zdravnikom, ginekologom ali famacevtom. Zdravniku postavite vsa vprašanja, kjer mislite, da potrebujete več informacij. V kolikor morda s svojim zdravnikom niste najbolj zadovoljni, je nosečnost mogoče čas, da skušate najti drugega bolj primernega zdravnika. Nosečnost in čas po porodu je dolgo obdobje, ko morate imeti ob sebi osebo, na katero se lahko zanesete in ji zaupate.

 

Ob današnji vse težji dostopnosti zdravnikov, se lahko odločite tudi za dodaten nasvet na spletni kliniki, kjer lahko spletno pridobite strokoven zdravstveni program.

 

 

VIR: (1) https://www.goriskalekarna.si/svetovanje/vprasanja-odgovori/nose%C4%8Dnost-zdravila

 

 

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
7
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
4
Kateri so najpogostejši simptomi nosečnosti?
Prvi znaki nosečnosti se pri vsaki ženski ne pojavijo na enak način. Preden opravite test ali preverite raven beta HCG, ...
4



Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti
Nosečnost ni bolezen, kljub temu pa se je dobro nekaterim stvarem v nosečnosti izogibati. Preberite, kaj v nosečnosti la...
Koliko kave lahko spije nosečnica?
Preverite, kje je tista varna meja popite kave v nosečnosti, da ta razvada ne bo vplivala na večjo verjetnost za spontan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?