|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj nas v vrtcih in šolah čaka jeseni?

Uredništvo Ringaraja.net, 21.8.2021
Pouk se bo jeseni nadaljeval po modelu B, tako kot se je končal v juniju. Glede vrtcev ni novih informacij. Več bo znano po tradicionalnem srečanju ravnateljev.

image
Kako bo potekalo šolsko leto 2021/2022? (FOTO: Freepik.com)
/11


V začetku avgusta je potekal sestanek šolnikov pri ministrstvu za zdravje, kjer pa so govorili predvsem o tem, kakšno je trenutno epidemiološko stanje, sedaj pa je Ministrstvo za zdravje dalo nekaj odgovorov, kako bo situacija izgledala jeseni. 

 

Kako bo jeseni potekal pouk v šolah?

Za potek pouka v šolskem leto 2021/2022 še ni določenih podrobnih smernic. Je pa državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec pojasnil, da bo prvi teden pouka potekal po t. i. modelu B. To pomeni, da bodo učenci v t.i. mehurčkih, obvezne bodo maske, redno prezračevanje, razkuževanje rok in izvajanje pogoja PCT.

Več informacije naj bi ravnatelji dobili na tradicionalnem srečanju za ravnatelje, ki bo potekal 24. avgusta.

 

Testiranje učencev

Karmen Cunder iz Združenja ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva je za STA povedala, da so jih na sestanku seznanili, da se bo tudi v prihajajočem šolskem letu izvajalo prostovoljno samotestiranje dijakov in osnovnošolcev zadnje triade na okužbo z novim koronavirusom.

Potekalo bo podobno kot konec prejšnjega šolskega leta, le da je tokratni predlog, da bi teste za samotestiranje lahko prevzeli v lekarnah, je dejala Cundrova.

 

PREBERITE TUDI: Nosečnost, porod, otrok in COVID-19

 

Kako bo v vrtcih?

Za vrtce podrobnih usmeritev še ni, je pa pričakovano, da bo varstvo potekalo tako, kot se je junija zaključilo. Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec in minister za zdravje Janez Poklukar sta še pojasnila, da v prihodnjem tednu starši vrtčevskih otrok za vstop v vrtec ne bodo potrebovali pogoja PCT, je pa ta zaželen.

Kljub temu zagotovilu pa je bil nekaj ur kasneje objavljen vladni odlok v Uradnem listu, kjer piše, da morajo PCT pogoj: »izpolnjevati tudi vse druge osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let, o čemer jih vzgojno-izobraževalni zavod obvesti na vidnem mestu s pisnim obvestilom«.

Vlada je na včerajšnji seji sprejela dopolnilo k odloku, in z njim določila, da starši otroke lahko v vrtec oddajo brez PCT pogoja.

 

Kako bo s testiranjem?

Za vse necepljene zaposlene v vzgoji in izobraževanju naj bi bil pogoj PCT. 

Po novih informacijah Ministrstva za kulturo bodo morali vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki niso prebolevniki ali cepljeni, enkrat tedensko opraviti hitri test na covid-19. Test bo sicer veljal le za dejavnosti, vezane na vzgojo in izobraževanje, medtem ko bo za ostale dejavnosti veljavnost testa še vedno 48 ur.

 

Prostovoljno samotestiranje bo omogočeno tudi učencem zadnjega triletja osnovnih šol.

 

PREBERITE TUDI: Še dva tedna brezplačnega testiranja

 

Kdo bo teste plačal?

V začetku avgusta je vlada sporočila, da bodo testi strošek delodajalca, vendar so sedaj po velikem razburjenju, ki ga je to prineslo, delavce v vzgoji in izobraževanju vseeno dodali na seznam dejavnosti, za katere bo teste plačala država.

 

Poleg so določili, da se iz državnega proračuna zagotovi sredstva za samotestiranje za učence 7., 8. in 9. razreda ter dijake.

 

SVIZ poziva k namestitvi ustreznih prezračevalnih naprav

Na sestanku so predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije povedali, da že več kot eno leto ponavljajo predloge za namestitev ustreznih prezračevalnih naprav in UV čistilcev zraka v razredih, igralnicah, predavalnicah in drugih šolskih prostorih.

"Glede na oceno, da precepljenost splošne populacije do začetka šolskega leta ne bo zadostna, je namestitev ustreznih prezračevalnih naprav edini smiselni ukrep, ki bo omogočil, da bodo vzgojno-izobraževalni zavodi ostali odprti tudi ob morebitnem četrtem valu,« so pred sestankom sporočili iz sindikata.

 

PREBERITE TUDI: Jesen: cepljenje otrok proti COVID-19

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
73
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
25
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
11
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
9



Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?