|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Ko govorimo o varni, odgovorni in prijetni spolnosti, večinoma mislimo na mlajšo populacijo žensk in moških, ki naj bi bili spolno aktivnejši. Kaj pa zrelejši pari?

image
Menopavza se lahko začne tudi že po 40. letu.
/11


Ko govorimo o varni, odgovorni in prijetni spolnosti, večinoma mislimo na mlajšo populacijo žensk in moških, ki naj bi bili spolno aktivnejši. Nekako pozabljamo na zrele ženske v obdobju pred in ob menopavzi, ki se začne okoli 50. leta.

Takrat ženska seveda več ne potrebuje zaščite pred neželeno nosečnostjo, saj je možnost zanjo izredno majhna. Vendar vlada splošno prepričanje, da so starejši ljudje spolno manj aktivni, z manj spolnega poželenja in vzburjenja ter da je njihova želja po nežnosti družbeno nekako nesprejemljiva in neprimerna.

Ali to res drži? 

 

Spolnost v zrelih letih je pomembna

Dokazano je, da je spolnost za žensko v tretjem življenjskem obdobju pomembna za krepitev njene samopodobe, samo čutenje in doživljanje pa je enako kot pri mladih dekletih.

Zvečana anksioznost in depresivna stanja, ki se zaradi stresa, strahu pred staranjem, spreminjajočega se telesa ter morebitnih sočasnih bolezni kot sta sladkorna bolezen in povišan krvi pritisk, pojavljata pogosteje ter vplivata na zmanjševanje poželenja, ki bi bilo brez omenjenih psihičnih težav povsem neokrnjeno.

 

PREBERITE TUDI: Beremo: Modrost ženskega telesa

 

Hormonske spremembe, ki vplivajo na spolnost

 Poleg psihičnih sprememb so pomembne tudi hormonske spremembe. Zaradi zmanjšane vrednosti estrogena prihaja do sprememb na spolovilu in notranjih rodilih. Nožnica postane suha, srbeča in pekoča, ženska pa pri odnosu zaradi pičlega vlaženja občuti neprijetno bolečino, ki zavira spolnost.

Velikokrat ženska v letih toži tudi zaradi bolezenskih izcedkov, ponavljajočih se vnetij mehurja, pekoče odvaja vodo ali je sploh več ne more zadržati. S temi težavami se srečuje kar 15 odstotkov žensk med 40. in 50. letom ter polovica vseh po 50. letu.

 

Je možno zdravljenje?

Zdravljenje je povsem preprosto - vaginalne tabletke ali krema, ki jih vstavimo v nožnico, vsebujejo 17 beta-estradiol, ki pomladi in zdravi notranjost nožnice, zveča sposobnost vlaženja, zmanjšuje bakterijske izcedke in vnetja sečil ter pomaga pri zadrževanju vode. Zdravila delujejo le lokalno in so varna, zato jih lahko uporablja večina žensk.

Pomembno je vedeti, da sistemska nadomestna hormonska terapija pri omenjenih težavah največkrat ni dovolj uspešna. Kar slaba polovica žensk, ki uživajo hormone, potrebuje za popolno dobro počutje tudi lokalno terapijo, ki jo lahko uporablja dolgo časa.

Težave po navadi izginejo po dveh tednih do treh mesecih. Ženska naj ginekologu omeni svoje težave, saj jih lahko uspešno zdravimo. Tako je pot do prijetne in osrečujoče spolnosti v zrelih letih ponovno odprta.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Spomladanska utrujenost
Kaj je spomladanska utrujenost in kako jo najlažje premagate. Z malo dobre volje je vse mogoče.
20
Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
9
Kontracepcija v obliki aplikacije in pamet...
Najnovejša tehnologija spremlja plodnost preko aplikacije in s pomočjo posebne pametne naprave, ki jo nosite na prstu ko...
7
Motnje menstrualnega ciklusa so precej pog...
Vsaka ženska obdobje pred menstruacijo in med njo doživlja drugače. Motnje menstrualnega ciklusa so različne in pogoste....
5



Ultrazvočni pregled pri plodu s povečano n...
Pri ultrazvočnem pregledu v 18. do 23. tednu nosečnosti z natančno, usmerjeno preiskavo poskušamo odkriti, do katere mer...
Drospirenon - drugačen hormon
Na področju hormonskih zdravil, ki vsebujejo drospirenon, so v Sloveniji na voljo trije preparati.