|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj res vpliva na hujšanje

Tili Kojić, 1.12.2010
Soseda vas svari pred tem, da bi jedli po osmi uri zvečer, znanka s tečaja joge prisega na hujšanje z grenivko, najboljša prijateljica zatrjuje, da boste shujšali, če nehate sočasno uživati ogljikove hidrate in beljakovine …

image
/11


Prepričana sem, da ste od dobronamernih ljudi slišali še množico podobnih nasvetov, toda koliko je v njih resnice? Za vas smo preverili resničnost takih trditev, zato smo najpogostejša vprašanja zastavili strokovnjakom za prehrano in hujšanje. Razkrili so nam strategije, ki jih na poti do želene postave nikakor ne gre pozabiti.


Vprašanje:
Ali žvečenje nizkokalorične hrane, denimo žvečilnega gumija brez sladkorja ali lista zelene, prispeva k večji porabi kalorij?

To resda drži, vendar vsekakor ni dovolj, če je vaš cilj hujšanje. Žvečilni gumi in nekatero zelenjavo so začeli označevati kot »negativne kalorije«, ker naj bi človek med žvečenjem in prebavo tovrstne hrane porabil več energije, kot jo ta vsebuje. Govorice o negativnih kalorijah so preizkusili na priznani ameriški kliniki za hujšanje Mayo v Minnesoti. Prostovoljci so žvečili žvečilni gumi brez sladkorja, in sicer po stokrat na minuto.

Na osnovi izračuna porabe energije (približno enajst kalorij na uro) so ugotovili, da bi moral človek, če naj bi shujšal manj kot pol kilograma, ves mesec žvečiti po en žvečilni gumi na vsako uro budnega stanja. Kaj pa zelena? Z vsem tem mletjem resda porabljate energijo, toda poraba se poveča za borih šest kalorij. Če povzamemo: če želite shujšati, umirite čeljust in začnite migati s telesom.


Vprašanje
: Ali kofein lahko pospeši presnovo?

Res je. Kava lahko pospeši porabljanje kalorij, vendar le, če jo pijete brez dodatkov. V študiji, objavljeni v reviji Metabolism, so ugotovili, da kofein iz dveh skodelic kave prispeva, da 73 kg težka ženska v naslednjih štirih urah porabi dodatnih 50 kalorij. Kofein spodbuja živčni sistem in sporoča telesu, naj iz maščobnih zalog sprošča majhne količine energije. Toda mešanje kave z mlekom in sladkorjem lahko povzroči dvig ravni inzulina, to pa izniči ta presnovni učinek. 
Nikar torej ne pospešujte procesa hujšanja z nalivanjem s črno kavo. Strokovnjaki priporočajo, da ne popijete več kot treh skodelic na dan, saj večje količine kofeina utegnejo povzročiti tesnobo, slabost in glavobol.


Vprašanje
: Ali se bom hitreje zredila, če bom jedla tudi po osmi uri zvečer?

Da in ne. V nasprotju z uveljavljenim prepričanjem se skromen prigrizek pred spanjem ne bo nujno uskladiščil v obliki maščobe. Pri nadzorovanju telesne teže je najpomembnejše, koliko kalorij zaužijemo na dan in ne toliko, ob katerih urah. Ni odveč poudariti, da preskakovanje obrokov utegne povzročiti, da zvečer pojemo preveč, zaradi česar se kilogrami dejansko kopičijo.

Nedavno opravljena študija, objavljena v reviji Journal of Nutrition, je razkrila naslednje: manj hrane pojemo za zajtrk in kosilo, več je zaužijemo v večernih urah, to pa seveda poveča celoten dnevni vnos kalorij. Mehanizmi za sitost v možganih namreč slabijo hkrati z minevanjem dneva. To pomeni, da je za občutek sitosti v večernih urah nemara res treba pojesti več kot sicer. Druge študije so nakazale, da lahko obilen zajtrk, zmerno kosilo in skromna večerja prispevajo k manjšemu skupnemu vnosu kalorij, poleg tega se s tem pomembno zmanjša možnost nočnega obiskovanja hladilnika.


Vprašanje
: Ali se redim zato, ker ogljikove hidrate uživam hkrati z beljakovinami? Bi shujšala, če bi jih uživala ločeno?

Ne. Priljubljenost koncepta kombiniranja hrane ali uživanje posameznih vrst hrane ob določenem času (in izključevanje drugih) v zadnjih desetih letih narašča in upada, vendar še ni trdnih dokazov o učinkovitosti tega prijema. Po tej teoriji različne vrste hrane (beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, sladkorji in kisla hrana), če naj jih prebavimo, zahtevajo vsaka svoje prebavne encime. Nekateri trdijo, da mešanje različnih skupin hrane ali uživanje posameznih vrst hrane ob napačnem času lahko povzroči prebavne težave oziroma kopičenje kilogramov. Zagovornikom tovrstnega prehranjevanja ni dovoljeno popiti pomarančnega soka skupaj z umešanimi jajci, prepovedan je tudi sendvič s puranjimi prsmi.

Da bi ugotovili, ali dieta, temelječa na kombiniranju hrane, resnično ponuja koristi za zdravje, so raziskovalci iz bolnišnice v Ženevi paciente s preveliko telesno težo razdelili v dve skupini in jim za šest tednov predpisali nizkokalorično dieto. Prva skupina je jedla po načelu kombiniranja hrane (ogljikove hidrate pri enem obroku ter beljakovine in maščobe pri drugem), medtem ko je druga skupina jedla obroke, sestavljene iz živil vseh treh prehranskih skupin. Obe skupini sta zaužili približno enako število kalorij, vendar so pacienti, ki so bili na uravnoteženi dieti, v povprečju shujšali za poldrugi kilogram več kot pacienti, ki so živila kombinirali. Poleg tega se osebam iz prve skupine obenem znižal krvni tlak.

 

Vir: Viva.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vadba za nosečnice – 2. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - VADBA V NOSEČNOSTI IN NJEN VPLIV NA NOSEČNICO IN OTROKA
2
Vadba za nosečnice - 3. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - OSNOVNA PRIPOROČILA ZA VADBO V OBDOBJU NOSEČNOSTI
2
Vadba za nosečnice – 1. del
Ženska, ki nadaljuje z vadbo tudi v obdobju nosečnosti, ima več energije za vsakodnevne dejavnosti. In tudi če ste že ve...
2
Nordijska hoja – Varna vadba za nosečnice
Nosečnost, porod in poporodno obdobje so gotovo najpomembnejši dogodki v življenju mlade ženske. Preplavljeno je s čustv...
2



Napitki, ki pomagajo topiti maščobe
V prispevku boste našli napitke, ki pripomorejo k hitrejši izgubi odvečnih kilogramov. Preizkusite jih in se prepričajte...
Brez truda do lepe postave
Poletje se neusmiljeno približuje, marsikdo od nas se vse bolj nesrečno pogleduje v ogledalo in se sprašuje kam je zbeža...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?