|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj vse potrebujemo za novorojenčka?

Martina Mally, E-baby.si, 29.5.2021
Vsaka nosečka, ki se prvič srečuje s pripravo doma na prihod novorojenčka, se sprašuje, če ima res pripravljeno vse, kar potrebuje, da bo obdobje spoznavanja novega družinskega člana čim manj stresno in čim prijetnejše.

image
Kaj potrebujemo za novorojenčka? (FOTO: E-baby.si)
/11


Večini bodočih mamic je pomembno, da pred prihodom dojenčka v nov dom pospravijo stanovanje, preoblečejo postelje in seveda pripravijo otroški kotiček za spanje, previjanje in kopanje, da se lahko potem čim bolj posvetijo novorojenčku. Da bodo dnevne rutine z dojenčkom potekale gladko in bodo stvari pri roki, preveri spodnji seznam. Če je vse pripravljeno, potem je dom nared za sprejem novega družinskega člana.

 

Za hranjenje – doječe matere

Najenostavneje, najbolj naravno in vedno pri roki je materino mleko. Če si se odločila, da boš otroka dojila, je pomembno, da pripraviš naslednje stvari:

 

- Prsne blazinice, vsaj 2-3 pakete, saj na začetku traja nekaj dni, preden se nastajanje mleka uravna glede na zahtevane količine dojenčka.

- Tetra pleničke ali krpice za podiranje kupčkov – potrebuješ več kosov, tudi za druge namene (glej spodaj).

- Blazino za dojenje, ki služi kot odlična podpora pri dojenju sede. Poskrbi za manjšo napetost v vratnem in hrbtnem delu doječe mamice, ki se zato lažje posveti samemu dojenju in otroku.

- Nedrček in majice za dojenje. Nedrček naj bo vsaj številko večji, kot ta, ki si ga nosila pred nosečnostjo.

- Slinčki za dojenje. Na začetku se dojenje zatika, mleko prekomerno teče, zato slinčki ali tetra plenička pridejo še kako prav.

- Lanolin za nego bradavic, ki so na začetku zelo občutljive in jim je treba nameniti skrbno nego, vsaj v prvih dneh dojenja.

- Za izhode mamice ali obroke, ko dojenje ne bo možno, je dobro, da imate pri roki tudi črpalko za mleko in posodice za shranjevanje.

 

dojenje

 

Za hranjenje – nedoječe matere

Če dojiti ne želiš ali dojenje nikakor ne steče, preveri spodnji seznam.

 

- Tetra pleničke ali krpice za podiranje kupčka.

- Slinčki – tudi po flaški včasih teče preveč in dodaten slinček ali tetra plenička ne bo odveč.

- Stekleničke za mleko.

- Formula za pripravo mleka.

- Grelnik mleka. Mleko lahko grejete tudi v vreli vodi, vendar to vzame kar nekaj časa, zato se mamice največkrat odločijo za grelnik, ki gretje mleka poenostavi.

 

Za nego

Prostor, kjer boste otroka previjali, mora biti dobro segret, saj dojenčkovo telo še nima razvitih sposobnosti termoregulacije. Najprimernejši prostor za previjalni kotiček je zagotovo kopalnica, saj je voda na dosegu.

 

previjalni kotiček

 

Če v kopalnici nimajo dovolj prostora, se veliko staršev za previjalni kotiček odloči v otroški sobici, ki jo v času previjanja dodatno ogrejejo.

- Previjalna podloga za previjanjekompaktna (po navadi jo namestimo na previjalno mizo) ali zložljiva nepremočljiva pralna podloga ali podloge za enkratno uporabo (za v torbo).

- Pleničke za novorojenčke:

Če boš uporabljala klasične, 2 paketka pleničk številka 1 – za novorojenčka (več ne, saj na začetku dojenček zelo hitro raste in so lahko hitro premajhne).

Če boš uporabljala pralne, 4-5 pralnih plenic in 8-12 notranjih nepremočljivih podlog.

 

pleničke

 

- Krema za zaščito ritke

- Mandljevo ali olivno olje za nego nežne otroške kože in gubic.

- 2-3 pakete krpic za enkratno uporabo, ki jih boš potrebovala za brisanje ritke.

Za čiščenje popka potrebuješ gaze, fiziološko raztopino in posebne palčke za čiščenje popka. V lekarni lahko vprašaš za set za čiščenje popka, ki vsebuje vse potrebno, da se bo popek počasi in lepo zacelil.

 

Obleke – perilo

Pri bodočih mamicah, ki so prvič noseče, se pogosto poraja vprašanje, koliko oblek in katere točno bo zares potrebovala za novorojenčka. Spodaj navajamo nekaj osnovnih kosov, ki jih zagotovo potrebuje vsak. Pomembno je, da je dojenček v prvem mesecu oblečen eno plast več kot mi. Torej če smo mi v majici z dolgimi rokavi, dojenčka čez bodi, oblečemo še v dodatno majico ali tanko jopico. Pripravi si:

- 8 bodijev - najbolje na preklop, mešano dolg in kratek rokav

- 8 pajackov v enem delu

- 5 hlačk

- 5 majčk z dolgimi rokavi

- 2 tanki bombažni kapici (za po kopanju ali če je hladno)

- 8 parov nogavičk

- 2-3 copatke

- 2-3 jopice – več pozimi

- zimsko vrečo in zimski pajacek – pozimi

- bombažne žabice – v hladnih dneh jih oblečeš dojenčku pod pajacek ali hlače

- nežen detergent za otroška oblačila

- 2-3 kose luštne garderobe za fotografiranje

 

Odejice in tetra pleničke

- 3 odejice, vsaj eno debelejšo in 2 tanjši

 

odeje

 

- 4 večje tetra pleničke za povijanje, za čez voziček, za pokrivanje

- 30 tetra pleničk za podiranje kupčkov, za previjalno podlogo, za kopanje, za pod glavico v gnezdecu, posteljici, vozičku …

 

Kopanje

Najprimernejši prostor za kopanje je kopalnica. Da je kopanje prijetno in je rokovanje z dojenčkom v vodi čim enostavneje, se starši poslužujemo banjic. Nekateri dojenčke kopajo tudi v čebričku v umivalniku ali pod tušem.

- Banjico za dojenčka – kotiček za kopanje si pripravite tako, da bo banjica na primerni višini, saj bo tako kopanje dojenčka enostavnejše, vaš križ pa hvaležen. Lahko uporabite stojalo ali banjico namestite na mizo ali kopalno omarico.

- 6 krpic za umivanje – preden popek odpade, dojenčka umivamo le z mehkimi umivalnimi krpicami, kasneje jih potrebujemo za čiščenje obraza.

- Nežno milo za dojenčka.

- Nežno krtačo za lase in glavnik za temence.

- 3 mehke brisače za dojenčke.

 

Spanje

Kotiček za spanje je zelo pomemben, saj je dober spanec dojenčka neprecenljiv. Najprej se odloči, ali bo prve mesece dojenček spal v spalnici ali v svoji sobi in temu primerno se lahko potem odločiš za nakup posteljice.

 

spalni kotiček

 

Za pripravo spalnega kotička potrebuješ:

- Posteljica za dojenčka – razmisli o možnostih odstranljive stranice, da posteljico namestite ob postelji, ali kasneje o opciji odstranljivih letvic, ko se malčki odvajajo od pleničk in lahko sami splezajo iz postelje in gredo na stranišče.

- V prvih mesecih je pomembno, da je dojenček obdan, zato razmislite o mojzesovi košari, košku, zibelki ali gnezdecu. Gnezdece je uporabno tudi, če se odločite, da bo otrok spal pri vas v postelji ali ga čez dan namestite na kavč ali kasneje pod igralni lok.

- 2 nepremočljivi podlogi za posteljico, saj plenička lahko premoči. Prav tako pride prav pri dojenčkih, ki veliko polivajo.

- 4 jogi rjuhe.

- Prešita odeja in tanek vzglavnik – velikost izberi glede na velikost posteljice

- 3-4 posteljne prevleke – posteljnine

- Spalna vreča, ki reši skrbi glede odkrivanja ponoči. Ponavadi pride v poštev kasneje, ko se dojenčki več premikajo in ponoči odkrivajo, nas starše skrbi, da jih bo zeblo in se bodo prehladili.

- Obroba za posteljico, vsaj zgornji del postelje, ob glavici, da je dojenček zaščiten med spanjem. Danes na trgu najdeš pestro ponudbo obrob, različnih oblik in materialov. Nekatere med njimi služijo tudi za dekoracijo.

 

Drugi izdelki, ki jih potrebujemo za dojenčka:

- Avtosedež – lupinica.

- Voziček za dojenčka – pomembno, da ima voziček košaro za dojenčka, ki se polno poleže.

- Škarjice in ščipalec za nohte.

- Aspirator za čiščenje noska.

- Termometer za dojenčka.

- Elektronska varuška.

 

Priporočljivi izdelki:

- Previjalna miza, da je previjanje enostavneje in vse potrebno pri roki,

- Previjalna torba ali nahrbtnik, da so stvari ob vozičku ali v avtu, ko gremo na pot, k zdravniku ali na obisk.

- 2-4 dude, če se odločiš, da jo bo otrok uporabljal.

- Dodatna senčka za voziček – uv tendica.

- Senčka za avtomobilska stekla.

- Igralna podloga – po 3 mesecu dojenčka že lahko date na tla, da raziskuje igračke, si ogleduje igralni lok, se gleda v ogledalo in spoznava svet okoli sebe. Dojenčke se takrat lahko že obrne in je na tleh najbolj varen.

- Nosilka za dojenčke, da mamice lažje opravimo kakšno hišno opravilo. Obožujejo jo pohodniške družine in mamice, ki obožujejo naravo in se na sprehod rade podajo v težje dostopne kotičke.

- Ropotuljice, spirale in druge igračke za dojenčke.

- Glasbeni vrtiljak nad posteljico.

- Nočna lučka ali bombažne lučke za prijetno večerno svetlobo.

 

 

 

Seznam izdelkov, ki jih potrebujete preden novorojenček pride v vaš dom, je pripravljen v sodelovanju s celotno ekipo spletne trgovinice E-baby.si.

Vsi izdelki so izbrani z ljubeznijo in mislijo na naše največje zaklade ter tudi na mirne in sproščene mamice.

 

Ugodno ponudbo izdelkov za otroke raziščite na povezavi https://www.e-baby.si/.

S kodo RINGARAJA10 do 30.6.2021 koristite 10% popust na kategorije POSTELJNINE, NEGA in MINI DROGERIJA.

 

 

PREBERITE TUDI: S preprostimi triki do popolne otroške sobice


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5
Razvojno gibalna vadba za dojenčke in malčke
Kakovostna vzpodbuda staršev za boljši razvoj gibanja, stabilnosti, ravnotežja, mišične moči, … ne škodi nikomur, niti t...
4
9 romantičnih imen za nežne fantke
Kakšno ime dati fantku, ki je že kot novorojenček pokazal, da je zelo nežen in občutljiv deček? V članku preverite devet...
4
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
3



10 nenavadnih značilnosti novorojenčkov
Preverite seznam desetih najbolj čudnih značilnosti novorojenčka, zaradi katerih pa vam kljub njihovi čudnosti ni treba ...
Oprema za dojenčka 0 do 3 mesece
Na tržišču lahko najdemo poplavo različne opreme in pripomočkov za dojenčke. Preverite, kaj bo vaš dojenček takoj po roj...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?