|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako naravno obrniti otroka, ki je v posteriorni (nepravi) legi?

Helena Primic, 31.5.2022
Če je otrok v posteriorni legi (z obrazom navzgor), je dvakrat večja možnost, da bo porod daljši od 12 ur, skoraj trikrat večja verjetnost, da bo iztis trajal več kot dve uri, in kar šestkrat večja verjetnost, da se bo porod zaključil s carskim rezom

image
Izogibajte se poležavanju na hrbtu, ki spodbuja posteriorno lego otroka, ter raje tako spite kot počivajte na boku. (Freepik.com)
/11


Porodi, kjer otroci vztrajajo v posteriorni legi (otrok gleda navzgor, v trebuh) do konca poroda in se tudi med porodom ne obrnejo v anteriorno lego (otrok gleda mamico v hrbet), so znanstveno dokazano daljši, bolj boleči ter so bolj nagnjeni h komplikacijam in zaključkom poroda s carskim rezom.

Preverite, kako lahko otroka že med nosečnostjo spodbudite, da se bo še pred porodom iz posteriorne lege obrnil v, za porod veliko bolj ugodno, anteriorno lego.


PREBERITE TUDI: Vaje, ki pomagajo, da se dojenček v trebuhu obrne


Kaj pomeni occupit posterior?

Večina nosečnic (in pogosto tudi ginekologov) se žal osredotoča le na to, ali se je otrok pravočasno obrnil z glavico navzdol, manj pozornosti pa se posveča natančnemu otrokovemu položaju.

Četudi je otroček obrnjen z glavico navzdol, se lahko namreč v tem položaju obrne v različne smeri. Če "gleda" mamici v hrbet, je v tako imenovanem anteriornem položaju (occupit anterior ali OA). Če pa "gleda" mamici v trebuh (ali navzgor v nebo, ko se mama uleže na hrbet), pa gre za posteriorno lego (occupit posterior ali OP).


PREBERITE TUDI: Zunanji obrat v nosečnosti


Zakaj so porodi s posteriorno lego težji?

Obstajajo številne študije, ki dokazujejo, da so porodi OP največkrat veliko težji in bolj boleči kot porodi OA ter z več možnostmi za porodne zaplete. 

Če je otrok v posteriorni legi, je dvakrat večja možnost, da bo porod daljši od 12 ur, skoraj trikrat večja verjetnost, da bo iztis trajal več kot dve uri, in kar šestkrat večja verjetnost, da se bo porod zaključil s carskim rezom. Zakaj?


1) Težave pri vstavljanju glavice. Ko je otrok v anteriorni legi, je premer njegove glavice, ki prodira skozi medenico, manjši, saj je kot glavice drugačen - bradica je obrnjena navzdol in tako se glavica na ustje materničnega vratu nasloni z najmanjšim možnim premerom. Na ta način glavica z enakomernim pritiskom tišči navzdol, maternični vrat pa se praviloma hitreje in lažje odpira. Pri posteriorni legi pa je kot glavice, ki prodira skozi medenico, dosti večji (lahko tudi do dva centimetra večji, kar je 20 odstotkov celotnega premera otrokove glave!), saj otrok bradice običajno ne obrne proti prsnemu košu.


2) Težje in daljše prilagajanje lobanjskih kosti. Ker glavica v posteriorni legi v medenico vstopa pod večjim kotom, se morajo lobanjske kosti - ki se prekrivajo, da lahko glavica lažje prerine skozi medenico in porodni kanal - bolj prilagajati ozkemu porodnemu kanalu, zato porod praviloma napreduje počasneje.

 

3) Počasno in neenakomerno odpiranje materničnega vratu. Ker je pritisk otrokove glavice pri posteriorni legi slabši in lobanjske kosti potrebujejo več časa, da se prilagodijo porodni poti, je posledično tudi odpiranje materničnega vratu počasnejše in neenakomerno.

 

4) Bolj boleč porod. Otrok, ki se rojeva v posteriornem položaju, ponavadi (ne pa vedno) močno pritiska na materin križ, kar je posebna vrsta bolečine, ki je v večini primerov protibolečinska sredstva ne morejo omiliti. Niti epiduralna analgezija ne. Znanstveniki še niso dokončno dognali, zakaj analgetiki pri bolečini v križu, ko gre za posteriorno lego, nimajo pravega učinka, najverjetneje pa je gre za to, da otrok pritiska na točno določene predele materine hrbtenice, analgetik pa točno tega predela ne doseže.


PREBERITE TUDI: Ringarajin klepet - Porod in protibolečinska sredstva  


5) Več intervencij, zastojev poroda in carskih rezov. Zaradi zgoraj omenjenih štirih točk porod s posteriorno lego otroka traja dlje časa in so pogostejše zdravstvene intervencije - prediranje plodovih ovojev (otrok se tako še težje obrne v anteriorni položaj), umetni popadki (prej lahko pride do fetalnega stresa) in sredstva proti bolečini (ki seveda negativno vplivajo tudi na otroka). Pogosto pa se porod tudi ustavi, ko je maternični vrat odprt med štirimi in sedmimi centimetri. In čeprav je na tej točki poroda porodnica šele na pol poti, lahko že kaže znake tranzicije - tresavica, močna želja po potiskanju, močna bolečina in vse večji obup. V tej fazi poroda zaradi velike utrujenosti mnogo porodnic zaprosi za epiduralno analgezijo ali celo carski rez.   

 

6) Dolga in boleča faza iztisa. Če porodnica vendarle pride do faze iztisa, je za posteriorno lego značilno, da je iztis zelo dolg in boleč oziroma kot da se nikamor ne premakne. Otrok se namreč še vedno ni pravilno obrnil, lobanjske kosti se še niso dovolj prekrile in prilagodile, da bi bil iztis možen. Če je porodnica prejela umetne popadke, otrokova glavica res močneje pritiska na materični vrat, toda otrok se nikakor noče poroditi. V takšnem trenutku porodničarji pogosto maternični vrat ročno vihajo čez otrokovo glavico, kar je zelo boleč poseg. Če mami in otroku vendarle damo dovolj časa, se otrok lahko tudi v tej fazi obrne v anteriorni položaj - pogosto z obrazom naprej. Vendar pa je v teh primerih večja incidenca instrumentalnega poroda (klešče ali vakum), več epiziotomij in več raztrganin presredka. 


PREBERITE TUDI: Prerez presredka - Kako se mu izogniti?


Čim več na vseh štirih, redna joga in spanje na boku 

Vsekakor več kot dovolj razlogov, da nosečnica že med nosečnostjo svojega otročka spodbudi, da se postavi v anteriorni položaj. Še posebej, če ji je ginekolog potrdil, da je otroček v posteriorni legi. In kako lahko to stori?

 

1. Plazenje po vseh štirih 15 minut na dan

Ja, prav ste prebrali, plazenje po vseh štirih je zelo neprijetno za dojenčke, ki so v posteriorni legi (pa tudi za visoko noseče mame), zato jih ta vaja v zadnjem trimesečju pogosto spodbudi, da se obrnejo.

Ta vaja - ki jo nekatere babice ženskam, ki so že imele izkušnjo s posteriorno lego otroka, priporočajo že od 20. tedna nosečnosti naprej - bo razbremenila tudi vaš križ, ki je lahko zaradi posteriornega dojenčka še bolj obremenjen. Čeprav bi se najraje zleknili na kavč, je to najslabše, kar lahko storite, saj ta položaj posteriorno lego samo še okrepi.


PREBERITE TUDI: Nosečniške težave - Kako zmanjšati bolečine v križu?


2. Joga na vse možne načine

 Joga je seveda priporočljiva za vse zdrave nosečnice, toda, ko gre za posteriorni položaj otroka, je tako rekoč obvezna. Joga namreč vsebuje različne položaje, ki lahko na nežen način spodbudijo otroka, da se obrne v anteriorno lego.

Pri posteriorni legi otroka sta še posebej priporočljivi naslednji jogijski vaji: strešica (pes, ki gleda navzdol) ter iz mačke v kravo in nazaj.


3. Spite in počivajte na boku

Med nosečnostjo je poležavanje polsede na kavču ali v fotelju in spanje na hrbtu z visokimi vzglavniki zelo mamljivo. Še posebej, če imate zaradi posteriornega položaja otroke kronične bolečine v križu. Pa vendar so točno ti položaji tisti, ki posteriornega otroka spodbujajo, da ostane v tej legi.

Če se torej želite izogniti posteriorni legi ali otroka spodbuditi, da se bo obrnil, vedno spite in počivajte na boku, pri čemer naj bo spodnja noga ravna, zgornja pa pokrčena v kotu 90 stopinj (kot da boste s to nogo nekaj prestopili).

V takšnem položaju ustvarite nekakšno visečo mrežo za otroka, ki se zato lažje obrne v anteriorni položaj. Med noge si lahko položite tudi kakšno blazino, če vam je tako lažje. Če imate težave s prekrvavitijo, se redno obračajte iz enega boka na drug bok.


In ne pozabite:  Če se otrok vendarle ne obrne in vztraja v posteriorni poziciji, se še vedno lahko obrne med porodom ali rodi v posteriorni legi tudi brez carskega reza. Morda bo porod daljši in bolj boleč (pa tudi to ni nujno), toda še vedno je možen vaginalni porod. 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
6
Je operativno čiščenje maternice po splavu...
V Sloveniji ženska, ki pri ginekologu izve, da njene nosečnosti ni več, prejme napotnico za tabletke ali operativno čišč...
5
Sladkorna bolezen v nosečnosti
Določena oblika sladkorne bolezni se pojavi samo v nosečnosti in po porodu skoraj vedno izgine. Če se je ne zdravi, lahk...
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4



Kdaj te bom prvič začutila?
Od tistega dne dalje, ko se nosečnici na testu pokaže tisti magični plusek, komaj čaka, da bo začutila prve gibe svojega...
Nosečnost v postelji
Nekatere nosečnice morajo nosečnost preležati v postelji. Zakaj nastopijo težave? Kako si krajšati čas ter ohranjati kon...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?