|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako ohladiti dojenčka, da bo v vročini mirneje spal?

Uredništvo Ringaraja.net, 5.7.2023
Tudi dojenčkom je vroče in zato se lahko zgodi, da v teh vročih poletnih nočeh slabše oziroma bolj nemirno spijo. Kako obleči dojenčka za spanje? Kakšna je primerna temperatura v sobi? Kako dojenčka ohladiti v tej vročini?

image
Postavite se v otrokovo kožo, saj je dojenčku enako vroče kot nam. Oblecite ga kot bi se oblekli za spanje sami. (Freepik.com)
/11


Zajel nas je vročinski val, ki povzroča mnoge nevšečnosti, pristojni pa so izdali že mnoga opozorila zaradi ekstremne vročine in rekordno visokih temperatur. Čez dan se temperatura dviguje proti 40 stopinjam Celzija, vse bolj peklenske pa so tudi noči, saj se zrak čisto nič ne ohladi.

 

V tej vročini imamo težave odrasli, pa tudi otroci, še posebej majhni dojenčki, ki težko prenašajo ekstremno visoke temperature. Zato lahko pričakujete, da bodo med tem vročinskim valom nekoliko bolj vznemirjeni tudi sicer najbolj mirni otroci.

 

Pozor: dojenček se lahko hitro pregreje 

Še posebej morate biti v tem času pozorni starši novorojenčkov in majhnih dojenčkov, ki vam ne morejo povedati, kdaj jim je vroče, njihova telesa pa še ne zmorejo uravnavati telesne temperature in zato se lahko zelo hitro pregrejejo. 

Če je dojenčkom prevroče, obstaja nevarnost sindroma nenadne smrti dojenčka. Če je dojenček moker po obrazu in vratu, ima bolj pordela lička, mogoče izpuščaj na obrazu ali hitro diha, so to možni znaki prekomernega pregrevanja.

Kako veste, če je dojenčku vroče? Naj vam ne bo merilo temperatura rok in nog, saj se te ohladijo hitreje kot ostali deli telesa in normalno je, da so na dotik nekoliko hladnejše. Telesno temperaturo raje preverite tako, da potipate zadnji del vratu ali uporabite termometer.

 

PREBERITE TUDI: Pokrivanje vozička v vročini je nevarno!

 

Dojenčki bodo v vročih nočeh verjetno slabše spali

V vročih nočeh je težko zaspati - to velja za odrasle pa tudi za dojenčke, ki vam bodo to sporočali z jokom, saj drugače še ne znajo. Kako poskrbeti, da bodo naši najmlajši tudi v teh izjemno toplih nočeh lažje zaspali in tudi prespali noč?

Na srečo obstaja nekaj načinov in trikov, ki bodo vašemu otroku pomagali, da mu bo ponoči udobno in da bo lahko bolj mirno spal.

 

1. Primerno ga oblecite.

Če je v prostoru, ker dojenček spi zelo vroče, nad 25 stopinj Celzija, otroka oblecite v tanek bombažni bodi ali pa ga samo pokrijte z lahko bombažno rjuho oziroma tetra pleničko. Če je temperatura med 20 in 23 stopinjami Celzija, lahko izberete kratke hlače in majico s kratkimi rokavi ali morebiti bodi in zraven nogavice.

Postavite se v otrokovo kožo, saj je dojenčku enako vroče kot nam. Oblecite ga kot bi se oblekli za spanje sami - če ste vi v lahki pižami, potem zagotovo ne boste dojenčka za spanje oblekli v dolgo pižamo oziroma mu celo nadeli vrečo za spanje.

 

2. Ohladite in umirite ga s kopanjem pred spanjem.

Večerno kopanje bo pomagalo pri umirjanju dojenčka, saj se bo ob tem nekoliko ohladil. V vročih dneh ga zato okopajte vsak dan, pri tem pazite, da ne bo voda pretopla in da kopanje ne bo predlogo trajalo. Svetujemo, da ne uporabljate mila, saj je dovolj osvežujoča čista voda. 

 

PREBERITE TUDI: Dojenček in poletje - 5 nasvetov

 

3. Dobro prezračite sobo.

Zgodaj zjutraj in zvečer odprite okna, da omogočite kroženje zraka. Otrok je sicer lahko izpostavljen lahnemu vetriču, ni pa dobro, da je neposredno na prepihu ali da spi na sončni strani prostora. 

 

Na kateri strani doma je dojenčkova soba?

Je soba, v kateri spi dojenčke na sončni ali senčni strani doma? Če je sobica na sončni strani, to pomeni da se sonce vanjo verjetno upira večino dneva. To je sicer dobro za jesenske in pomladne mesece, poleti pa to zagotovo pomeni višjo temperaturo. Zato je pomembno zračenje oziroma ustrezno ohlajanje tega prostora. Najbolje je, da otrokovo posteljo postavite nasproti okna, saj boste tako lahko pustili priprto okno tudi ponoči, brez prepiha, seveda.

 

4. Posteljnina naj bo lahkotna. 

Odstranite nepremočljiva posteljna pregrinjala, ki zadržujejo toploto in povzročajo potenje otroka. Uporabljajte samo bombažno posteljnino.

 

5. V sobi imejte termometer.

S pomočjo termometra v sobi, boste hitro vedeli, kakšna je temperatura in boste lahko temu primerno otroka oblekli za spanje. Primerna temperatura za spanje je okrog 19 stopinj Celzija.

Za zniževanje temperature v sobi lahko uporabite tudi trik z ledom, ki ga postavite v otroško sobo. Velika posoda zmrznjene vode, ki  se bo v prostoru počasi topila bo hladila zrak. 

 

6. Ohranite rutino.

Če je otroku vroče, je lahko bolj živčen in razdražljiv, zato ga pokusite ohranjati mirnega. Ne spreminjajte navad in otroku olajšajte umirjanje tako, da mu čelo ali vrat obrišete s krpico, namočeno v mlačno vodo.

 

PREBERITE TUDI: Kako poskrbeti, da bo otrok dovolj pil?

 

7. Poskrbite, da bo otrok pil dovolj vode oziroma se dovolj pogosto dojil.

V vročini so tudi otroci bolj žejni. Če dojite, bo materino mleko zadostovalo za hidracijo vašega otroka, sicer pa dojenčku zagotovite dovolj druge tekočine, najbolje vode za žejo.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
5
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4
Z družino pri starših
Vse več mladih slovenskih družin se odloča za življenje pri starših. Razlogi so večinoma finančni in bivanjski. Toda, gr...
4



Zgodbe malih junakov: Roditi bi se morala ...
photo
7. 11. 2019, ob 9.34 se je rodila naša Klara, v 25. tednu nosečnosti, težka 730g in velika 34cm. Teh podatkov si nisem m...
Neverjeten trik: Uspavajte dojenčka v eni ...
video
Po internetu je zakrožil nenavaden trik. Neki očka, ki je poskušal na vse mogoče načine uspavati dojenčka, je uspel z ze...




Ime za punčko
Brenčačka

Katero ime izmed spodaj naštetih vam je najbolj všeč?

Nina (23%)

Gaja (21%)

Neli (17%)

Maja (14%)

Pia (26%)


Število vseh glasov: 413

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!