|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako organizirati počitnice, ko nimate varstva?

Helena Primic, 6.7.2023
Kako se lotiti organizacije otrokovih šolskih poletnih počitnic, če ne bo v počitniškem varstvu, babice in dedki pa so na voljo le za nekaj dni? V članku preverite preizkušene ideje.

image
Ko mačke ni doma, miške seveda zaplešejo.
/11


Počitnice veliko staršev spravljajo tudi v stisko. Kako organizirati otrokove poletne šolske počitnice, če veste, da otrok ne bo v počitniškem varstvu, "servis babic in dedkov" pa ni na voljo oziroma lahko nanj računate le za nekaj dni? 

 

Dneve organizirajte vnaprej 

Če bo otrok med počitnicami v času, ko ste vi v službi, sam doma, mu vsak dan vsaj okvirno organizirajte vnaprej. Zapišite mu, kaj mora medtem, ko vas ni, doma postoriti - od pospravljanja posode obrokih do obešanja perila. Kaj bo počel v prostem času, prepustite otrokovi domišljiji, lahko pa mu ponudite tudi nekaj predlogov.

Če je otrok dovolj velik, da je lahko sam doma, je seveda tudi dovolj velik, da sam poskrbi za zajtrk in malice ter morda tudi kakšno lažje kosilo. Kakšen dan mu lahko kosilo skuhate že prejšnji dan, da si ga samo pogreje, morda vas pa kdaj on preseneti in vas bo pričakalo kosilo na mizi.

Pri tem pa ne pozabite, da otrok med počitnicami potrebuje tudi dolgčas!

 

PREBERITE TUDI: Učenje med počitnicami - da ali ne? 

 

Čas za učenje samostojnosti 

Šolske počitnice so idealen čas za trening otrokove samostojnosti - pa naj gre za osebno higieno, prehrano ali skrb za svoj čas. In kot velja za vsako učenje, k učenju spadajo tudi napake. Zato se ne jezite preveč, če si bo kakšen dan otrok pozabil umiti zobe, bo jedel le sendviče in sladkarije ali sploh ne bo stopil iz stanovanja.

Z razumevajočim pogovorom se najprej poskušajte vživeti v otrokovo perspektivo, nato pa mu predstavite svojo. Če mu boste razkrili tudi kakšno svojo življenjsko izkušnjo iz lekcije samostojnosti, bo to zagotovo bolj delovalo kot kreganje in kaznovanje, ker spet ni pospravil posode za sabo. 

 

Sam na dopoldanski izlet

Če je otrok pripravljen in imate občutek, da je prišel pravi čas, lahko otroka med poletnimi počitnicami spodbudite tudi k raziskovanju sveta - se dogovorite, da gre prvič sam ali s prijateljem v mesto, v knjižnico ali bližnjo slaščičarno.

Lahko se dogovorite z mamo od sošolca oz. sošolke in se otroka skupaj odpravita v park ali kino. Tako bosta morala zares sama prevzeti odgovornost za čas, varno pot in dobro opravljen opravek. Otroci v resnici zmorejo veliko več kot jim zaupamo sodobni starši!

 

PREBERITE TUDI: Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zdoma?

 

Združite se z drugimi starši 

Med poletnimi počitnicami je vsekakor smiselno, da se čim bolj združite z drugimi starši iz ulice ali otrokovega razreda in si med sabo pomagate. Otroci bodo veseli družbe, starši pa si lahko porazdelite tako skrb za kosila kot organizacijo otrokovih počitniških dni.

Včasih je dovolj že to, da nam prijatelji pomagajo samo kakšen dan ali teden, ko vemo, da bi otrok potreboval družbo ali bi moral biti zelo dolgo sam doma. Zato odvrzite predsodke in zadržke ter prosite druge starše za pomoč.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Afrika: Kako nas je izkušnja spremenila?
Otroci so bili navdušeni - vsakokrat ko smo stvari delili, so se grebli, kdo bi prvi v vrsti. Podarili so svoje obleke, ...
3
Družinski dan med vrtnicami
Vrtnični vikend bomo začeli s zajtrkom-piknikom med vrtnicami, s pomočjo pametnega telefona prisluhnili več kot 30 zgodb...
3
7 čudes sveta
Že v antičnih časih so popotniki sestavljali sezname največjih čudes, na katere so naleteli na svojih popotovanjih. Pogo...
3
Vreme, vremenska napoved in obeti
Če načrtujete družinski izlet, piknik s prijatelji, ali pa se želite udeležiti zanimivega dogodka ali prireditve na pros...
3



Na izlet v Škratovo deželo
photo
Ste že kdaj videli škrate? Ne? Potem pa se le odpravite na obisk Škratove dežele, ki jo boste našli le streljaj od Kranj...
Na letalo z malčkom - 9 zlatih pravil
Če se tudi vi med počitnicami odpravljate na družinsko potovanje z letalom, obvezno preverite zlata pravila za letenje z...