|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kolike, izraščanje zob, piki ... s katerimi zelišči lahko pomagamo dojenčku?

Helena Primic, 4.6.2023
Če dojenčka mučijo krčki oziroma kolike, izkušena zeliščarka Jožica Bajc Pivec priporoča uporabo brinovega eteričnega olja. Kako ga zmešati in kako uporabiti, preverite v članku, kjer boste našli tudi druge nasvete, kako omiliti najpogostejše težave.

image
Če je otrok pogosto jokav in ste izločili vse možne vzroke, mu lahko pomagate s pomirjujočimi zeliščnimi blazinicami. (Freepik.com)
/11


Vsaka naravna pomoč pri zdravstvenih težavah dojenčka oziroma otroka je še kako zelo dobrodošla. Pri izkušeni in strokovno podkovani zeliščarki Jožici Bajc Pivec smo preverili, kako se z zelišči in kakovostno domačo lekarno lotiti najpogostejših težav dojenčkov.

 

Blag in močno razredčen

"Dojenčki so zelo občutljivi, zato so lahko zeliščni pripravki hitro premočni. Če ste  se odločili, da boste kakšno dojenčkovo težavo lajšali z zeliščnim čajem, vedno pripravite blag in močno razredčen čaj brez dodatkov (medu, limone ali sladkorja). Paziti je treba tudi na primerno temperaturo, da dojenčku ne opečemo ustne votline," starše opozarja Bajc Pivčeva in dodaja:

"Včasih pri dojenčku težko ugotovimo, kaj ga zares muči. Pri vseh težavah pa dobro dene sveže kuhan kamilični čaj z dodatkom janeža, komarčka in kumine. Pri malčkih, ki so starejši od enega leta, lahko dodamo še listek do dva ali kakšen cvetek dobre misli."

 

PREBERITE TUDI: Začimbe ZA zdravo nosečnost

 

Brinove jagode proti kolikam

Če dojenčka mučijo krčki oziroma kolike, Bajc Pivčeva priporoča uporabo brinovega eteričnega olja, ki ga lahko izdelamo tudi sami iz brinovih jagod. Če seveda dobro poznamo postopek priprave eteričnih olj.  

"Ker je brinovo eterično olje zelo močno, ga moramo pred uporabo obvezno zelo razredčiti. V 30 mililitrov nosilnega hladno stiskanega olja (olivno, mandljevo, jojoba, sončnično olje …) dodajte le pet do šest kapljic eteričnega olja brinovih jagod. To mešanico dobro pretresite in z njo večkrat na dan masirajte dojenčkov trebušček," je večkrat preizkušen in učinkovit recept za kolike z nami podelila sogovornica. 

 

Ob polivanju mleka semena komarčka, kumine in janeža

Kaj pa storiti, ko dojenček pogosto poliva mleko? Gre le za majhnega neučakanca, ki prehitro pije mleko, ali mu lahko kako pomagamo tudi z zelišči? 

"Za polivanje mleka je po navadi krivo dojenčkovo prehitro požiranje, pri čemer dojenček zajame tudi nekaj zraka. Ta se nabere v želodčku, ob podiranju kupčka pa izrine še nekaj mleka.

Po navadi sčasoma ta težava mine sama od sebe, vendarle pa lahko dojenčku pomagamo tako, da mu damo par žličk zares blagega nesladkanega čaja iz semen komarčka, kumine in janeža. Semena je treba pred pripravo čaja streti, da se izločijo zdravilne učinkovine," mamicam svetuje Bajc Pivčeva.

 

PREBERITE TUDI: Doječa mama ne potrebuje posebne diete

 

Zeliščne blazinice, dišeč vzglavnik ali premik otroške posteljice

Ko dojenček joka, je razdražljiv in ga težko potolažimo, je težko takoj ugotoviti, zakaj v resnici joka. Lahko jih le kaj moti, morda kaj boli ali so samo preveč polni vseh dnevnih vtisov.

"Ko je otrok razdražljiv in smo izločili vse morebitne vzroke, mu lahko pomagamo s pomirjujočimi zeliščnimi blazinicami, ki jih izdelamo tako, da bombažno vrečko napolnimo z mešanico posušenih cvetov kamilice in sivke, listov melise in hmeljevih storžkov.

Blazinico položimo ob dojenčkovo vzglavje (pri tem pazimo na varnost!) ali v voziček, tako da bodo vonji iz blazinice dojenčka pomirili in uspavali.

Če nimamo zeliščne blazinice, lahko dojenčkovo blazino na rahlo popršimo s sivkinim hidrolatom. Če tudi to oziroma nič ne pomaga, je morda treba le premakniti posteljico na drugo, energijsko bolj prijetno mesto v prostoru. Včasih tudi to deluje," staršem svetuje sogovornica.

 

Ko izraščajo zobki, dlesen zmasirajte z netreskom

"Pri bolečem izraščanju zobkov v resnici ni kakšne učinkovite zeliščne pomoči. Dojenčku bodo gotovo koristili čaji za pomiritev iz sivke, kamilice, melise, janeža in komarčka. Če pa imate pri roki netresk, mu lahko boleče dlesni enkrat do dvakrat na dan zmasirate s prerezanim listom netreska," pri izraščanju zob svetuje Bajc Pivčeva.

Pomagate si lahko tudi s starimi babičinimi nasveti - grizali (ki jih dajte v zamrzovalnik), čvrstim hladnim sadjem in zelenjavo ter skorjico kruha. 

 

PREBERITE TUDI: Ko rastejo prvi mlečni zobki ...

 

Kaj pa storiti, ko je dojenček neješč?

Neješčost pri dojenčku ima lahko različne vzroke. Morda resnično potrebuje tako malo hrane, ker ima majhen želodček, lahko se ga loteva kakšna bolezen, lahko pa je kriv le letni čas (poleti tako ljudje kot živali manj jemo).

"Če otrok redno uživa zdrave obroke - pa čeprav so morda manjši, kot bi naj bili za otrokovo starost -, bo otrok dobil dovolj hrane. Če pa se nam vendarle zdi, da dojenček oziroma otrok poje premalo, mu lahko pomagamo s kakšnim čajem za spodbujanje apetita. Toda ti čaji so v glavnem grenki, tako da si sama težko predstavljam, da bi takšen čaj dojenček z užitkom (po)pil. Mogoče mu lahko ponudimo kakšen blag čaj iz rmana, melise in kamilice, kaj drugega pa bolj težko," pravi sogovornica.

 

Proti "bulam" od komarjev je odličen roženkravt

Čeprav se je poletje že poslovilo, pa komarji še kar vztrajajo. In pri nekaterih dojenčkih povzročijo prave "bule". Kako se lahko z zelišči lotimo te težave občutljivih dojenčkov?

"Pike komarjev je najbolje preprečevati, kar storimo tako, da uporabimo hidrolat sivke ali roženkravta (pelargonije) in z njim popršimo dele dojenčkovega telesa in oblačil. Ta vonj namreč zelo uspešno odganja komarje, res pa je, da njegova moč traja sorazmerno kratek čas.

Zato si lahko pripravimo tudi olje proti komarjem - v 50 mililitrov mandljevega olja dodamo deset kapljic eteričnega olja roženkravta, vse skupaj dobro pretresemo in s tem namažemo gole dele dojenčkove kože," svetuje Bajc Pivčeva.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Dojenčki potrebujejo vitamin D
Pomanjkanje vitamina D lahko vodi v rahitis, to je napaka pri razvoju kosti.
5
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
5
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
5
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5



Zastrupitve s čistili pri otroku
Pri nas je veliko število otrok, ki zaužijejo čistilo. Zastrašujoče je dejstvo, da toksikološka dežurna služba prejme vs...
Ko vam dojenček pade s postelje ...
Hitro se nam lahko zgodi, da v trenutku nepazljivosti nepričakovano naše malo, neubogljeno bitje pade s postelje ali cel...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?