|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako porabiti velikonočne pisanke? (recept)

Petra Počkaj Rosa, univ. dipl. biologinja, 4.4.2023
Pri nas vedno nakuhamo veliko jajčk. Predvsem zato, ker otroci uživajo v ustvarjanju čudovitih pisank. Letos smo uporabili kar tri različne tehnike in lahko si predstavljate, da je trdo kuhanih jajčk na pretek. Preverite, kako jih bomo porabili.

image
Kako porabiti vsa ta pobarvana jajčka? (Freepik.com)
/11


Pri nas vedno nakuhamo veliko jajčk. Predvsem zato, ker otroci uživajo v ustvarjanju čudovitih pisank. Letos smo uporabili kar tri različne tehnike (tiedye ozioma barvanje s servietko, barvanje z rižem in servietno tehniko) barvanja za  dva otroka po dve jajčki na vsako tehniko, pa še kakšnega za rezervo, če slučajno počijo med kuhanjem. Lahko si predstavljate, da je trdo kuhanih jajčk na pretek.


Pojesti vse pisanice ni mačji kašelj, zato vam predstavljam, kako jih lahko porabite v okusnih jedeh. Eden izmed mojih najljubših receptov, ki vedno tekne vsem članom družine je »štefani pečenka«. Pečenka iz mletega mesa s trdo kuhanim jajcem.

 

PREBERITE TUDI: Izbirčen otrok - nasveti, ki delujejo

 

Recept za štefani pečenko 

SESTAVINE za 4 osebe:

* 500 g do 600 g mlete ekološke teletine (lahko je tudi mleta govedina)

* 60 g kruha (super so polnozrnati ostanki)

* 50 ml mleka (ali vode)

* 1 jajce

* 1 žlica kisle smetane

* 2 stroka česna

* 1 žlička soli

* ščepec popra

* 1 žlička majarona

* 1 žlička peteršilja

* 1/2 žličke sladke paprike v prahu

Nadev: 3 trdo kuhana jajca

 

POSTOPEK

Kruh nadrobimo in ga prelijemo s 50 ml mleka. Nasekljamo česen. Nato v posodi zmešamo vse sestavine – govedino, namočen kruh, jajce, kislo smetano, česen in vse začimbe. Dobro pregnetemo.

 

Na peki papirju oblikujemo podolgovato klobaso iz dobljene mase in nato na sredino položimo trdo kuhana jajca. Nato moramo maso spraviti čez jajca, da niso več vidna. Ko to naredimo, vse skupaj previdno prestavimo v vrečko za peko (dobimo jih v vseh supermarketih). Vrečko za peko, preden damo peči, večkrat prepikamo z nožem, da lahko ven steče sok pečenke.

 

Pečemo v segreti pečici pri 180 stopinjah Celzija, in sicer eno uro.

 

recept

Štefani pečenka je primerna tudi za najmlajše jedce (prilagodite sol in poper), tako BLW kot pretlačeno ali kašasto. (FOTO: Petra Počkaj Rosa)

 

Priloga za zraven

Jaz sem zraven postregla še pire krompir, lahko pa se poslužite pečenega krompirja, ki ga dodate pečenki po 30 minutah peke. Dobra variante je tudi sladek krompir ali pire krompir z dodatkom špinače ali blitve.

Otroci obožujejo zmajeve tortice, ker če je pa zmajevo, je vse drugo kot, če je krompir s špinačo. ;) Te tortice naredite tako, da pire krompir zmešate s kuhano špinačo, dodate kislo smetane in rumenjaka ter zapečete (gratinirate) v pečici.


Odlično kosilo, ki tekne vsem. Z malo prilagoditvami je primerno tudi za najmlajše jedce (prilagodite sol in poper), tako BLW kot pretlačeno ali kašasto.

 

PREBERITE TUDI: Recept za dojenčke - Bulgur


VIR: www.skrbenstars.si


 

petra počkaj rosa

Petra Počkaj Rosa je biologinja in mamica, že več let pa se posveča preučevanju prehrane dojenčkov, predvsem temi uvajanja dojenčkov v zdravo družinsko prehrano.

Med prvimi v Sloveniji je raziskovala in predstavljala BLW metodo hranjenja. Svoje bogato znanje in izkušnje staršem predaja v tečaju Gremo za mizo.

V tečaju poleg strokovnih smernic za uvajanje, izkušenj mamic in praktičnih nasvetov, izčrpnega seznama priporočenih živil po mesecih in predlogov jedilnikov skupaj z drugimi strokovnjaki predstavi tudi zelo pomemben vzgojni vidik uvajanja ter handling dojenčka med prvimi hranjenji, ko ta še ne sedi samostojno.

Več o Gremo za mizo >>TUKAJ<<.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Namigi za preproste večerje
Kako pripraviti okusno in zdravo večerjo, ki je primerna tako za uvajanje hrane za dojenčka kot tudi za celotno družino?
6
RECEPT: Najboljši domači beli in pirin kruh
Omamen vonj po sveže pečenem kruhu naravnost iz domače pečice, bo spravil iz postelje še tako velike zaspance. Ponujamo ...
4
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
4
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
4



Pirhi v naravnih barvah
Barvanje jajc otroke navdušuje. Preberite, kako ste lahko ustvarjalni pri barvanju jajc z naravnimi barvami.
3 preproste ideje za igrivo kuhanje z otroki
S kakovostnimi posodami Rosmarino Hexa PRO bo kuhanje otročje lahko, zato so idealna izbira, še posebej, kadar kuhate sk...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?