|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Utrujenost v nosečnosti: kako jo omiliti

Petra Znoj, 19.11.2023
Čudežnega zdravila za utrujenost v nosečnosti ni – najbolj pomembno je, da poslušate svoje telo, si privoščite počitek, če je to mogoče. To je 7 nasvetov, kako utrujenost vsaj malo omiliti.

image
Kako omiliti utrujenost v prvem trimesečju? (Freepik.com)
/11


Najbolj utrujene smo v prvem trimesečju, ko se telo prilagaja na hormonske spremembe, pa tudi jutranja slabost je lahko močen faktor. V drugem trimesečju nosečnice navadno dobijo več energije, zagona, potem pa se utrujenost vrne v tretjem trimesečju, saj nosimo veliko dodatne teže, hkrati pa telo zagotavlja vse, da se vaš otroček varno razvija.

 

Vzrok so največkrat hormonske spremembe

Največkrat je vzrok utrujenosti v hormonskih spremembah, lahko pa utrujenost pokaže, da nam manjka hranil – največkrat gre tukaj za železo, lahko pa stanje kaže tudi na težave s ščitnico ali nosečniško sladkorno bolezen. Če nikakor ne pridete k sebi, se posvetujte s svojim ginekologom.

 

PREBERITE TUDI: Lažni ali Braxton-Hicksovi popadki

 

Čudežnega zdravila ni

Čudežnega zdravila za utrujenost v nosečnosti ni – najbolj pomembno je, da poslušate svoje telo, si privoščite počitek, če je to mogoče.

 

Zbrali smo nekaj nasvetov, ki bodo vsaj malo omilili utrujenost:

 

1) Če ne zmorete, naj počaka

Stvari, ki niso nujne, npr. čiščenje oken, avta itd., lahko malo počakajo, dokler ne boste zopet v formi.

 

2) Pri nujnih stvareh počasi

Včasih ne moreš stvari kar odložiti, to velja predvsem za službo, vendar morate obenem poslušati svoje telo, saj vzpostavlja varno okolje za razvoj vašega otroka. Če se ne počutite dobro, si vzemite premor. Sprejmite pomoč in za njo tudi prosite sodelavce, taščo, partnerja, …

 

3) Počitek

Na dan si privoščite več krajših počitkov – odlično je, če se malo spočijete po kosilu. Ni nujno, da se med vsakim počitkom tudi uležete, pomembno je, da si vzamete premor. Če ste na primer v službi, se lahko sprehodite ven, da zadihate malo zraka.

 

PREBERITE TUDI: 6 videov za nosečnice, ki jih morate pogledati

 

4) Zgodaj v posteljo

V posteljo se zvečer odpravite bolj zgodaj, tako boste imeli več časa, da se naspite.

 

5) Preveč spanja ni dobro

Zavedati se morate tudi tega, da občutek utrujenosti nastane zaradi hormonskih sprememb in ne zaradi pomanjkanja spanja, zato lahko preveč spanja občutek izčrpanosti celo poveča.

 

6) Hrana in pijača

Jejte polnovredno hrano, v manjših obrokih. Ne pozabite na vitamine, minerale, beljakovine in ogljikove hidrate. Prepričajte se, da ste popili dovolj tekočine. Kava vas bo zaradi utrujenosti mikala, vendar pazite, da je ne spijete preveč, preveč kofeina namreč škoduje otroku.

 

7) Gibanje

Čeprav ste zelo utrujeni, vam bo sprehod na zraku dobro del. Najboljši športi za nosečnice so: plavanje, hoja, kolesarjenje, joga.

 

Predvsem pa dovolite drugim, da vam pomagajo. Utrujenost v nosečnosti je naporna, vendar jo lahko pogledate iz pozitivne plati – vaše telo dela vse, da ima vaš dojenček optimalne pogoje za razvoj.

 

PREBERITE TUDI: VIDEO: Novorojenček se rodi s posebnim nagonom, da se sam priplazi do dojke (breast crowl)

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To se zgodi v možganih nosečnice in mamice
Kadar so nosečnice in mamice po porodu pozabljive, zmedene in občutljive, radi rečemo, da jih dajejo hormoni, ponekod ce...
20
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
5
Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.
4
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
4



VIDEO: Noro brcanje v trebuščku
video
Poglejte si nenavadno močno brcanje, ki ga je tale mamica doživljala v nosečnosti. Njen trebuh je dobesedno oživel, se p...
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?