|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako se izogniti prekomerni zadolžitvi?

Gregor Beguš, www.vzajemci.com , 12.4.2010
Razlogi, ki vodijo v prekomerno zadolževanje so različni, a največkrat nastanejo zaradi želje po vedno novih stvareh, nepričakovanih večjih izdatkih in kratkoročnega premagovanja finančne in socialne stiske.

image
/11


Življenje v dolgovih je naporno, ker povzroča probleme in stres, zato z njihovo odpravo ne smemo odlašati, saj se situacija lahko hitro poslabša. Še boljše pa je, da se zadolžitvi poskušamo izogniti.

 

Oblikujte varnostno rezervo

 

Da bi se izognili prekomerni in nezdravi zadolžitvi morate vedno realno oceniti svoje finančno stanje in ne kupujte prek finančnih zmožnosti. Edino pravilo dobrega, zdravega zadolževanja je v tem, da se je zdravo zadolžiti za nakup trajnih dobrin, kot je nakup stanovanja, medtem, ko se za tekoče potrebe naj ne bi zadolževali, če pa se že moramo izberemo manjša kratkoročna posojila, ki jih lahko hitro odplačamo.

 

V izogib prekomerni zadolžitvi začnite varčevati za varnostno rezervo. Le-ta vas bo zaščitila pred nepredvidenimi dogodki kot so izpad rednega dohodka zaradi izgube dela, nesreče ali zaradi večjih nenadnih izdatkov, ki so največkrat vzroki za zadolževanje. Višina varnostne rezerve naj vam omogoča pokrivanje nujnih življenjskih izdatkov za dobo od 6 do 24 mesecev.

 

Kaj storiti v primeru, da se zadolžimo preveč in kako dolg zmanjšamo?

 

V dolgove največkrat zapademo zaradi slabih potrošniških razvad in prekomernega trošenja. Z njimi se moramo čim prej soočiti ter izbrati načine za čim prejšnje odpravo. Nikoli pa ne smemo dolgove odplačevati z novimi posojili.

 

Pripravite seznam prihodkov in odhodkov

 

Prvi korak, ki ga morate storiti v procesu zmanjševanja zadolženosti je ocena vašega finančnega stanja. Ustvarite si tabelo mesečnih prihodkov in odhodkov, kjer boste z rednim mesečnim spremljanjem ugotovili iz katerega naslova denar pridobivate in za kaj ga trošite.

Ko boste enkrat imeli vse podatke je potrebno mesečne izdatke znižati na tisto raven, ki vam omogoča najnujnejšo potrošnjo. Razliko, ki ostane med vašimi prihodki in izdatki, pa lahko namenite za poplačilo dolgov.

 

Razvrstite dolgove po pomembnosti

 

Ko imate enkrat podatek o tem, koliko vam ostane konec meseca razvrstite dolgove po pomembnosti. Najboljše, da najprej odplačate tiste dolgove, ki so najpomembnejši in zaradi katerih lahko izgubite osnovne pogoje za življenje (stanovanjski kredit, računi za vodo in elektriko).

 

V primeru, da zaradi določenih razlogov posojila ne morete odplačevati, naj vas ne bo sram prositi za pomoč. Posojilodajalcem (banki) razložite svoje težave in se poskušajte dogovoriti za znosnejši način odplačevanja dolga z zmanjšanje kreditnega obroka, čeprav bo ta korak podražil vaš kredit. Predlagajte pretvorbo vseh dolgov v en kredit, mesečni obrok pa poskušajte določiti v skladu z vašim finančnim stanjem.

 

Če ste dolgoročno posojilo najeli takrat, ko so bile obresti visoke, se pozanimajte o možnosti reprogramiranja dolga. Predvsem pa je važno, da se ne zadolžujete še bolj. V skrajni sili, če je to res potrebno, razmislite tudi o prodaji npr. stanovanja, avtomobila, ...

 

Ko poplačate vse dolgove začnite varčevati

 

Ko vam bo enkrat uspelo rešiti probleme, povezane z prekomernim zadolževanjem, morate paziti, da ponovno ne zapadete v dolgove. S pomočjo spremenjenega načina trošenja imate izjemno priložnost, da začnete ustvarjati premoženje. Ker ste se navadili bolj skromnega življenja z bistveno nižjimi stroški, lahko vse znesek, ki ste jih prej namenili za poplačilo posojil namenite za varčevanje.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Razbijamo mite o robotskih sesalnikih iRobot
Kljub temu, da si zaslužijo oznako najboljših domačih pomagačev, se robotskih sesalnikov še vedno drži nekaj trdovratnih...
5
Otroški dodatek v letu 2023: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...
3
Prekinitev zavarovanja zaradi boljše ponudbe?
Je zamenjava zavarovalnice pred iztekom zavarovalne pogodbe res tako smiselna ali nujna, kot vas poskušajo prepričati po...
3
Temeljni mesečni dohodek za samozaposlene
Za izplačilo mesečnega temeljnega dohodka mora upravičenec prek eDavkov najpozneje do 31. decembra 2020 predložiti poseb...
3



Starši, ta dva dokumenta je priporočljivo ...
S sestavo oporoke in dokumenta, ki izraža voljo staršev glede skrbništva za otroke v primeru njihove smrti, lahko skrajš...
Od 1. marca višji otroški dodatek – za kol...
1. marca se usklajuje višina socialnih transferjev, ki se zvišuje za toliko kot so se v preteklem letu zvišali stroški o...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?