|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako zmanjšati strah pred porodom?

M. T., 14.2.2024
Je porod res tako zastrašujoč? Se ga moramo bati? Strah pred porodom (lokiofobija, tudi tokofobija) je pogosto pojav, vendar ga lahko zmanjšamo. Treba je razumeti, od kod strah izvira in se z njim uspešno soočiti. Kako, preverite v članku!

/11


Strah pred porodom se lahko pokaže v različnih oblikah. Nekatere ženske slabše spijo, ker si predstavljajo težak in boleč porod, druge skrbi, ker se rok poroda približuje prehitro. Nekatere ženske razmišljajo, da se lahko zgodi pri porodu nekaj slabega, njim ali pa otroku. Nekatere ženske celo vztrajajo pri carskem rezu, da bi se tako izognile bolečini, ki spremlja naravni porod. Pri posameznih primerih lahko strah, ki so ga ženske čutile pred porodom, preraste v poporodno depresijo, zato ga ne gre jemati tako zlahka.

Kot v svojem govoru poudarja svetovno znana babica, Ina May Gaskin, ni potrebe za neprespane noči zaradi tega strahu, poskušajmo ga razumeti, najti njegov vzrok oziroma vzroke in poiskati način, kako se z njim spopasti.


Kateri so najpogostejši vzroki strahu pred porodom?

Najpogostejši je zagotovo strah pred močno bolečino, vendar obstajajo tudi drugi. Večina strahov dejansko izhaja iz tega, da ženske po televiziji ali na spletu pogledajo nešteto posnetkov, kjer je porod eno samo pretiravanje. Strah povzročajo tudi negativne izpovedi ljudi, še posebej ožjih prijateljev v naši bližini, ki nam vlivajo neprijetne občutke s poudarjanjem svoje slabe porodne izkušnje.

Kot je pokazala danska raziskava (objavljena v BJOG, 2008), je strah pred porodom pogostejši pri manj izobraženih ženskah, mladih, nezaposlenih in pri kadilkah ter ženskah, ki na splošno ne skrbijo za svoje zdravje. Ženske, ki imajo ali so imele depresijo, zakonske težave, so bile spolno zlorabljene ali imajo nizko samospoštovanje, so prav tako nekoliko bolj podvržene temu strahu.


Strah lahko vpliva na nosečnost in poporodno obdobje

Strah pred porodom lahko močno poslabša psihično zdravje v nosečnosti. Vpliva tako na žensko kot tudi na otroka, ki ga nosite. Zaradi strahu se lahko pojavi neješčost, nespečnost, visok krvi tlak, glavoboli in slabša odpornost. Zaradi strahu lahko celo pride do nepotrebnega carskega reza, predčasnega poroda ali določenih zapletov pri porodu, zato je treba strah obravnavati resno. Zaradi strahu se lahko pojavijo tudi težave v partnerskem razmerju in težave z ostalimi odnosi v družini oziroma z ljudmi, ki vas obkrožajo. Prav tako lahko strah kasneje vodi v poporodno depresijo.


Skrbi pred porodom

V primeru velikega strahu, je priporočljivo, da si poiščete strokovno pomoč. Zapišite svoje občutke in s terapevtom analizirajte, kaj se vam dogaja.

V nadaljevanju vam ponujamo nekaj nasvetov, kako se spopasti z najpogostejšimi skrbi, ki tarejo nosečnice pred porodom: 


1. Bolečina

Je najbolj pogosta skrbi, ki tare bodoče mamice in tudi najbolj razumljiva, vendar jo lahko omilite - z dihalnimi vajami ali drugimi metodami sprostitve in meditacije. Naj vam ne bo nerodno poiskati pomoč strokovnjaka iz tega področja ali obiščite materinsko šolo, kjer boste našli namige, kako se soočiti s porodno bolečino.


2. Carski rez

Carski rez je operacija in se mu je bolje izgoniti ter izbrati naravni porod. Tudi porodnišnice so bolj nagnjene k temu, da vztrajajo pri naravnem porodu, saj je za žensko manj nevaren. Vseeno pa se kdaj zgodi, da je potreben in takrat lahko zaupate osebju, da bodo naredili vse, da bo potekal varno.


3. Sram

Rojevanje ni nekaj, kar bi lahko imeli popolnoma pod svojo kontrolo, marsikaj gre povsem drugače kot ste si zamislili in to je del vsakega poroda, zato naj vas ne skrbi. Tudi če boste kričali ali se pokakali med pritiskanjem, naj vam ne bo nerodno, to za porodno osebje ni čisto nič neobičajnega.


4. Strah pred raztrganjem

Če vas je strah, da boste "tam spodaj" vse raztrgane, imejte ves čas v mislih, da ustrezno dihanje in menjavanje porodnih položajev precej pomaga pri tem, da se vam to ne bo zgodilo oziroma bodo raztrganine minimalne.


5. Strah pred porodnimi deformacijami novorojenčka

Če vas je strah, da bi prišlo pri porodu do okvar pri otroku, poskusite to odmisliti, saj se takšne okvare zgodijo pri manj kot 3 odstotkih otrok. Večina otrok se rodi popolnoma zdravih. S predhodnimi ultrazvoki in drugimi preiskavami, ki ste jih imeli v času nosečnosti, so z veliko verjetnostjo že ovrgli možnosti za različne genetske okvare, tako da ste zdaj lahko resnično brez skrbi.


Kako premagati strah pred porodom?

- Ne glejte oddaj in filmov, niti posnetkov na spletu, ki očitno pretiravajo, kar se poroda tiče.

- Izogibajte se prijateljem in družinskim članom, ki radi na dolgo in široko razlagajo o svoji negativni porodni izkušnji.

- Ne dramatizirajte in si predstavljajte slabih stvari v naprej.

- Če opažate psihične težave, poiščite pomoč.

- Meditirajte. Poskrbite za počitek. Vadite jogo ali kakšno drugo meditacijsko tehniko. Vadite globoko dihanje in poskušajte razmišljati pozitivno.

- Privoščite si sproščujoče kopeli in dolge sprehode.

- Poiščite podporo pri partnerju oziroma osebi, na katero se lahko zanesete.

- Poglejte si video zgoraj, v katerem svetovno znana babica, Ina May Gasking, deli nasvete, kako premagati strah pred porodom. (Video je v angleškem jeziku.)


Čaka vas izjemno potovanje in pred vami je izjemna izkušnja, ki se jo lahko nadvse veselite. Srečno, drage nosečke. 

 

VIR: Momjunction.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
21
7 stvari, ki dojenček počne v trebuhu
Brce že prepoznate, kaj pa še kaj drugega počne vaš dojenček v trebuhu? Preberite, presenečeni boste, kaj vse počne malo...
7
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
6
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
5



Majhne skrivnosti za lažji porod
Spoznajte trike, ki lahko ženskam pred in med porodom zelo pomagajo!
Kdaj naj bo bodoči očka raje tiho?
Vsak porod je drugačen in vsaka bodoča mamica se z njim sooča drugače in tako pričakuje različne stvari od svojega partn...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?