|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kakšna je zdrava hrana za otroke?

Nika Dolenc, 24.1.2010
Pogovarjali smo se z otroško kuharico v pokoju, Emilijo Pavlič, ki nam razkriva zapovedi zdravega prehranjevanja za otroke.

image
/31


Zdrav način prehranjevanja in pester izbor hrane bi morala biti pravilo vsake družine. Kakšna pa je sploh zdrava hrana in kako naj starši otrokom pripravijo zdrave obroke, nam je zaupala otroška kuharica v pokoju, kot sebe imenuje Emilija Pavlič. Sicer pa je Emilija Pavlič kar 25 let delala v vrtcu kot vodja prehrane in strokovna sodelavka ter je avtorica večkrat nagrajene knjige Za otroke kuhajmo zdravo, kar je tudi poslanstvo njenega življenja.


Kakšni bi morali biti kakovostni zdravi obroki za naše otroke?

Kakovosten zdrav obrok za majhnega ali večjega otroka je zanj največja dota – darilo, ki ga prejme od staršev ali od kuharice v vrtcu ali šoli oz. nekoga drugega, ki za otroka skrbi spoštljivo in ki je dovolj poučen, kaj otroci smejo in česa absolutno ne smejo. Pri družinski ali kolektivni kuhi upoštevamo najprej pravico otroka in se borimo proti nadvladi in željam odraslih. Kakovosten zdrav obrok je le tisti, ki je sveže skuhan, iz svežih sezonskih živil, ki rastejo okoli nas. Ki ne vsebuje nobenih poživil. Zdrav otroški obrok ne vsebuje alkohola, niti vonja po njem. Zdrav je takrat, ko ni bila uporabljena prežgana maščoba, kjer ni prehranskih dodatkov in močnih začimb. Zdrava jed je tista, ki otroke okrepi po naravni poti. Npr. med je naravno krepčilo in ni poživilo, pa smo ga starši sami izpodrinili in nadomestili s čokoladnimi namazi. Misleč, da delamo otrokom dobro. Naredili pa smo veliko škode, ki jo lahko tudi popravimo, če z ukrepi ne odlašamo niti dneva. Enostavno se znebimo zasvojenosti s POTROŠNIŠTVOM.


Žal današnji tempo življenja včasih ne dopusti uporabe kakovostnih živil za pripravo obrokov, vedno več kupujemo že pripravljene jedi, ki jih hitro postavimo na družinsko mizo. Kje delamo starši napake in kako jih lahko preprečimo oz. opustimo?

Vsak dan le en človek, naj bo mama ali oče, res ne zmore SAM zagotoviti družini kakovostnih obrokov. Takrat je na mizi, kar pač zmoremo. Če pa je prehranjevanje skrb cele družine, pa ni nobene potrebe po slabih jedeh. V takih družinah ni potreben punt tistega, od katerega se pričakuje, da bo skrbel, da bodo vsi siti. Le neuki kuhanja, ki so po vrhu še leni in razvajeni, kupujejo otrokom že pripravljene jedi. Starši delamo napako že veliko prej, preden pridejo otroci. Zaradi začetne zaljubljenosti in pregovora, da gre ljubezen skozi želodec (ljubezen gre skozi srce, zdravje skozi želodec!!!), ponavadi žena nabavlja, kuha več, kot bi bilo potrebno za en obrok, streže pa še pospravi. Majhne otroke starši predolgo strežejo in tekajo s hrano za njimi. Če bi bila še enkrat mlada, te napake ne bi ponovila. Vsak zdrav družinski član bi imel določeno nalogo. Na realna tla bi postavila najprej sebe, potem pa vse po vrsti. Čim prej bi otroke naučila v a r n o kuhati enostavne jedi. Da bi počasi občutili, kakšno je gospodinjsko delo, kako se samostojno preživi in kako je pomembno, da si med seboj pomagamo in spoštujemo drug drugega. Tako pa marsikje ostajajo neizrečene besede v grlu tudi po več let. Ljubeči starši so dosledni in odločni. Otrok nič ne prosijo. Stvari znajo postaviti ob pravem času na pravo mesto.


Zelo poudarjate uporabo svežih živil z domačega vrta ali bližnje tržnice. Nam lahko zaupate recept, kako pa kljub vsemu dan prej pripravimo pozno kosilo za naslednji dan?

Domač vrt ali bližnja tržnica je moja lekarna, moj kozmetični salon. Recept, kako dan prej pripravim pozno kosilo za naslednji dan, zame ni nič težkega. Zato ker načrtujem nekaj dni vnaprej in ker znam kuhati. Jaz kuham malo in dobro. Eno toplo jed za en obrok in še nekaj malega zraven. Vsaj trikrat na teden je mineštra – enolončnica. Vedno je v njej vsaj pet zrn fižola za vsakega. Rižota s kuhano in svežo zelenjavo. Pozimi je kislo zelje v solati najbolj zdrava, najcenejša in najbolj ekološka solata. Zraven košček sadja. Pa kozarec vode z limono. Vedno pazim, da je 50 % kuhane in 50 % sveže hrane v enem obroku. Stročnice pravočasno namočim, skuham in ohladim. Če pa ne utegnem, kupim že kuhan fižol, lečo ali čičeriko v kozarčku (ne v konzervi!). Hranim v hladilniku in po potrebi naredim hitri golaž iz stročnic in zraven domačo, 40-minutno koruzno polento. Kuhane jedi pretresem v hladno stekleno posodo s hermetičnim pokrovom, pohladim v hladni vodi in postavim v hladilnik. Značilnost instant jedi je, da nobene ne smemo pripravljati vnaprej, domače jedi – če so res brez umetnih dodatkov, pa lahko brez škode za zdravje pogrejemo naslednji dan. Če si preprost jedilnik načrtujemo vsaj za nekaj dni vnaprej in imamo potrebna živila doma, jedi skuhamo s skupnimi močmi med večernim klepetom ob družinski mizi.


Starši bi morali biti iznajdljivi pri pripravi hrane za otroke. Ali si svojo iznajdljivost lahko olajšajo z uporabo sezonskih živil, ki jih izpostavljate v svoji knjigi?

Seveda. Mnogi, ki jo imajo, mi pravijo, da si natisnejo 14-dnevni jedilnik, glede na letni čas, ga prilepijo na hladilnik in po njem kuhajo. Nobenega zakaj, nobenega ne bom. V zadnjem delu knjige so prav vsi recepti za jedi, z navedenimi sezonskimi živili. Na koncu je poglavje Shramba, kjer so našteta živila, ki morajo biti vedno doma. In prav letni čas je tisti, na katerega toliko prisegam. Če uživamo domačo – našo svežo zelenjavo in sveže sadje, skoraj vsak teden drugačne barve, nam te barve pobarvajo našo notranjost. Še več nasvetov in modrosti bom staršem v kratkem ponudila v svoji novi knjigi z naslovom Mama, nauči me kuhati, ki že počasi nastaja.


»Tega pa ne bom jedel, ker je zeleno!« pravijo otroci. Kaj bi svetovali staršem, da bi otroci zaužili kar največ polnovitaminskih zdravih živil in opustili hitre prigrizke?

»Tega pa ne bom jedel, ker je zeleno,« pravijo tisti otroci, ki so MORALI kdaj jesti prekuhano zelenjavo ali pa so že močno razvajeni. Oboje se da rešiti v korist zdravja otrok. Malo domišljije, kako otrokom ponuditi zelenjavo in kako jo pravilno skuhati. Napačno skuhana zelenjava spremeni okus, dobi vonj po pomijah. Nasvet: ko kuhamo katerokoli zelenjavo, vode ne solimo. Če je sploh potrebno, jo solimo, tik preden jo damo na krožnik. Ko jo kuhamo, vode ne sme biti premalo, v njej pa ne prevelika količina zelenjave. Zelenjavo vzamemo iz vode, ko je še lepe, naravne barve. Lahko jo nasekljamo, zmešamo med gost pire krompir (vroče mleko, dober pire!) in s kleščami za sladoled damo v majhno skodelico, krožnik ali papirnato »posteljico«. Okoli položimo malo kislega zelja (kot slamica) ali malo naribanega kislega zelja in dva fižola, nariban korenček. Za posladek pa skoraj nič peciva, še manj čokolado, ampak le sveže – naše sadje. Npr.: res zrel kaki v skodelici, zrna granatnega jabolka so za otroke krasna zaposlitev, pečeno jabolko. Zdravje in prava vzgoja ob pravem času sta odvisna od nas odraslih. Kdo pa kupi hitre prigrizke? Če jih ne bo doma, bo dobra tudi domača marmelada ali med na koščku kruha, če je od včeraj, pa ga malo pogrejemo – opečemo.


Otroci so zelo dojemljivi. Priporočate, da se jih čim prej vključi v kuhinjo za pripravo obrokov? Kako pa naj jih »učimo kuhanja«, če te veščine še sami ne obvladamo dobro?

Otroci so krasni, mladi ljudje. Za kuhanje so dojemljivi, dokler so še majhni. In ta trenutek morajo starši izkoristiti, če ne, vlak odpelje in ga ni nazaj. Ko sem med otroki, majhnimi ali večjimi, si želijo, da bi kuhali. Kuhanje pravijo vsakemu opravilu, ki je povezano s kuhinjo. Se veselijo, tudi če kaj malega postorijo. Sreča sije z njihovih obrazov. Občutek imam, da jim starši ne dovolijo dovolj, da bi bili v domači kuhinji mali kuharski umetniki. Dragi starši, dajte otrokom priložnost, da vas njihove ideje in znanje prepričajo, da je domača kuhinja tisti prostor – kuharski atelje, kjer bodo otroci pregnali dolgčas. Kjer bodo začutili, da je kuhanje ustvarjalna in koristna umetnost. Le tako bo kuhinja nadomestila televizijo, računalnik, ulico. Dom je tisti, kjer se otroci pomirijo in veliko naučijo, samo če jim damo priložnost in spoštovanje. Takoj lahko sodelujejo, še preden shodijo. Lesena kuhalnica je lahko kmalu več kot samo igrača.



Več o Emilijini knjigi Mamica, nauči me kuhati preberite TUKAJ


O tem, kaj vaši in naši otroci jedo v vrtcu pa Emilija odgovarja v članku, ki ga lahko preberete TUKAJ

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
31
Obogatite praznično mizo z velikonočno ple...
Pletenica je značilen praznični kruh, narejen iz mlečnega testa, ki mora biti za pletenje ravno prav čvrsto in pravilno ...
10
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
8
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
7



Kakšno hrano pripraviti otroku, ko zboli?
Ko je otrok bolan navadno ni ješč, kar načeloma ni nič neobičajnega. Tudi nam hrana ne paše, ko se slabo počutimo. Pomem...
Recept: Zelenjavna lazanja
photo
Če še nikoli niste pekli lazanje, ker ste prepričani, da je priprava preveč zahtevna in zamudna, preverite ta preprost r...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?