|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj jedo naši otroci v vrtcih?

Nika Dolenc, 24.1.2010
Zakaj v vrtcih in šolah ne diši po jabolčnem zavitku ali buhteljnih? O tem smo se pogovarjali z otroško kuharico v pokoju, kot sebe imenuje Emilija Pavlič, ki je kar 25 let delala v vrtcu kot vodja prehrane in strokovna sodelavka.
Ključne besede:

image
/11


Otroci, ki so vključeni v vzgojno-izobraževalni program, običajno dnevno bivajo v vrtcih osem do devet ur. Starši pridejo po svoje otroke v vrtec, povprašajo po aktivnostih otroka, kaj je jedel, nehote pa pri hrani ne pomislijo na kakovost obrokov v vrtcih. Pa vemo, kaj jedo otroci v vrtcih?


Kakšno vlogo imajo po vašem mnenju vrtci in vrtčevska prehrana, kjer otroci preživijo večji del dneva, pri vzpodbujanju zdravega prehranjevanja?

Vloga vrtca in vrtčevske prehrane je zelo, zelo velika in za otroke zelo pomembna. Zaposleni v vrtcih se premalo zavedajo, da je pomembna tudi zanje. Zdravi obroki so za zaposlene nadstandard, ki ga je treba z vsemi močmi podpreti, ga nadgrajevati, izpopolnjevati, slediti stroki. Tega pomena sem se še kako zavedala, ko sem prevzela delovno mesto gospodinje vrtca z več kot 1000 otroki. Z otroki ni bilo nobenih težav. Okusi majhnih otrok niso pokvarjeni. Še niso zasvojeni z nenaravno hrano. Zato sem imela največ težav s prepričevanjem sodelavk in s tistimi starši, ki so bili sami nevešči zdravega kuhanja in velikokrat tudi razvajeni, še bolj kot njihovi otroci.


Katera načela pravilnega sestavljanja jedilnikov pa morajo vrtci upoštevati, glede na vaše dolgoletne izkušnje v vrtcu kot vodja prehrane?

Pri sestavljanju jedilnikov v vrtcih so ponekod še zelo daleč od mojega prepričanja in nasvetov, ki sem jih predstavila javnosti v svoji knjigi. Po toliko letih se v vrtcih in šolah premalo upoštevajo prizadevanja prehranskih strokovnjakov. Nekateri praktiki so premalo inovativni, prodorni, kritični. Ko kje pogledam jedilnike, pogrešam mleko, pa ne alpskega oz. trajnega. Naše mleko ali pa mlečno jed vsaj dvakrat na teden. Saj vendar vemo, da kar je v mleku, ni nikjer drugje.

Zakaj nista dobra marmelada in med? Namesto tega vodje prehrane napišejo pašteto, ki je jaz ne bi dala niti psu, kaj šele otroku. Zakaj je zamrznjena hrana izpodrinila svežo, zakaj v zimskem času skoraj ni več kislega zelja. Zakaj so merendine namesto male žemljice ali rogljiča in jabolka za malico? Zakaj se prehrana ne vodi računalniško, da bi ta skromna načela dobila strokovno potrditev tudi med starši? Zakaj se kuharica ne more izobraziti do magisterija?

Načelo, ki bi ga MORALI že zdavnaj ali vsaj TAKOJ upoštevati VSI, PRAV VSI vrtci in šole, je ta, da naj OTROKOM V RESNICI NUDIJO SAMO ZDRAVO, DOMAČO, NAŠO HRANO. Ne da jo samo deklarijo, analizirajo, na koncu pa v veliki večini dajo otrokom absolutno neprimerno hrano. Za to so odgovorni ravnatelji in ravnateljice, ker se ne znajo ali se nočejo upreti državnim in hišnim načrtovalcem. Ni res, da otroci nočejo zdrave hrane. Če imajo slab kader, naj ga nemudoma zamenjajo za boljšega ali ga vsaj permanentno izobražujejo in za dobro delo nagradijo. Za redno in sprotno izobraževanje nosijo veliko krivdo tudi gostinske šole, ki so na kuharice v vrtcih popolnoma pozabile.

Še veliko pa je načel, ki brez velikih stroškov naredijo prehrano otrok dopadljivo, prijazno, ne predrago in zdravo.


Več o tem, Kakšna je zdrava prehrana za otroke, po mnenju Emilije Pavlič preberite TUKAJ

Več o Emilijini knjigi Mamica, nauči me kuhati preberite TUKAJ


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
10
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
9
Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
7
8 najboljših zdravih zajtrkov za nosečnico
Če ste brez idej, kaj bi si pripravili za zajtrk, da bi bilo zdravo in bi koristilo vam in vašemu razvijajočemu se otrok...
5



Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
Kako pripraviti popolno pokovko?
photo
Se tudi vi sprašujete, zakaj so 'kokice' v kinu vedno tako okusne, doma pripravljena pokovka pa se kar nekako ne more pr...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?