|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kateri tip družine je vaša družina?

Helena Primic, 10.5.2022
Aktivna, športna, kulturniška, naravna, samotarska ali posebna? Za vsak tip preverite njene prednosti in slabosti ter glavno družinsko sporočilo.

image
Vsaka družina je nekoliko drugačna in edinstvena. Pa vendar obstajajo tipi družin, ki imajo določene skupne lastnosti. (Freepik.com)
/11


Tako kot so otroci različni in se med samo razlikujemo tudi starši oziroma odrasli, to velja tudi za družine. Vsaka je nekoliko drugačna in edinstvena. Pa vendar obstajajo tipi družin, ki imajo določene skupne lastnosti - tako prednosti kot slabosti.


Svojo družino boste morda prepoznali v več tipih, če je tudi vaša družina sodobna družina, ki rada počne veliko reči. Pa vendar nas vse družine po navadi vleče v eno smer, kjer se počutimo najbolj prijetno, varno in domače.

Kateri tip družine pa je vaša družina?

 

1) Aktivna družina

Če ste doma večinoma le med tednom, med vikendi pa iščete nove priložnosti za aktivno družinsko zabavo, v katero spadajo številne družinske aktivnosti, spadate med aktivne družine.

Člani aktivnih družin težko dlje časa sedijo doma pred televizorjem ali sestavljajo puzle. Za bolj umirjene ljudi so morda videti nemirni in raztreseni, toda v resnici so le polni življenja, ki ga vsak dan zajemajo s polno žlico.

Prednosti: V aktivnih družinah zagotovo nikoli ni dolgčas. Sploh pa ne premalo stimulacij, ki spodbujajo otrokov telesni in psihični razvoj ter otroka učijo dragocenih lekcij radovednosti, odprtosti in poguma.

Slabosti: Pri izbiri dejavnosti - še posebej, ko otroci zrastejo - pazite, da je vendarle nekaj skupnih, ki vas kot družino povezujejo, saj se lahko kaj hitro zgodi, da vsak član družine živi svoje aktivno življenje, srečate pa se zgolj na hodniku ali pri večerji. Posebej pozorni bodite tudi na to, da družina zares sprejme in spoštuje tudi potrebe družinskega člana, ki je morda bolj pasivne sorte.  

Glavno sporočilo aktivne družine: Svet je privlačen, zabaven in poln izzivov. Pridi z nami, gremo ga skupaj raziskovat!

 

PREBERITE TUDI: Zlata pravila za pravilen gibalni razvoj dojenčka

 

2) Športna družina

Tudi športna družina je seveda aktivna družina, toda za športno družino prava aktivnost vsebuje obvezno gibanje. Športne družine tako svoje družinsko življenje povsem prilagajajo športnim aktivnostim posameznih družinskih članov in skupnim, družinskim športnim aktivnostim.

Nešportne družine se pogosto sprašujemo, kako športnim družinam uspe družinsko življenje uskladiti z vsemi treningi, tekmami in športnimi dogodki, toda športne družine so dokaz, da kjer je volja, je tudi pot.

Prednosti: Otroci, ki se redno ukvarjajo s športom, imajo poleg boljšega zdravja tudi veliko bolj zdrav odnos do telesa, kar je v sodobnem času hrepenenja po "idealnem telesu" vse večja redkost. Družinsko športanje večinoma poteka zunaj v naravi, kar je samo še dodatna prednost športnih družin tako za otroke kot njihove starše. 

Slabosti: Športne družine, ki ljubezen do športa prenašajo iz roda v rod že nekaj generacij, pogosto med svojimi družinskimi člani spregledajo umetnike, mislece in vse druge manj gibalno navdušene otroke. Gibanje je seveda pomembno za zdrav razvoj otrok, toda pri tem ne pozabite tudi na druge otrokove potrebe in želje, ki jih morda sami nimate ali sploh ne veste, da obstajajo. 

Glavno sporočilo športne družine: Brez gibanja ni življenja, zato skupaj športajmo, da bomo čim bolj zdravi, gibljivi in polni življenjske energije. 

 

PREBERITE TUDI: Kako spodujati otrokovo domišljijo?

 

3) Kulturniška družina

Lutkovne in gledališke predstave, ustvarjalne delavnice, glasbeni večeri in koncerti, pa muzeji in razstave … kulturniške družine naravnost obožujejo vse te dogodke, ki jih strastno čutijo z vsemi čuti, srcem in dušo. In to že otroci, ki so po navadi pravi mali umetniki.

V kulturniških družinah se tako vedno nekaj ustvarja - v kuhinji, otroški sobi ali v garaži. Kulturniškim družinam vsekakor ne manjka ustvarjalnosti, ki jo lahko prebudi karkoli - pogled na sončni zahod, lepa melodija ali čudovita ilustracija v otroški slikanici.

Prednosti: Da je človek lahko ustvarjalen, mora biti dovolj svoboden, samosvoj in včasih tudi revolucionaren. V kulturniških družinah je zato po navadi dovolj prostora za svobodo in strpnost, ki vsem družinskim članom omogoča, da izrazijo svoj individualni jaz - tako pri kulturi kot na drugih življenjskih področjih.

Slabosti: Ker je kulturniško udejstvovanje za intelektualne snobe znak višje razvitosti človeka, je med kulturniškimi družinami žal tudi veliko kvazikulturniških družin, ko je videz pomembnejši od resnice. Če ste se torej zalotili pri tem, da otroka silite k sodelovanju pri različnih delavnicah in razstavah, pri sebi preverite, kaj vam je bolj pomembno: resnično zanimanje otroka ali videz, ki ga dajete okolici.

Glavno sporočilo kulturniške družine: Bistvo je očem skrito, zato na vse možne načine skupaj raziskujmo bogastvo sveta, ki se skriva za videzom. 

 

PREBERITE TUDI: Kako razvijati otrokov čut za ekologijo?

 

4) Naravna družina

Če je tudi vaša družina najsrečnejša, ko ste kje v hribih oziroma sredi neobljudene narave, verjetno spadate med naravne družine, ki nakupovalne centre obiskujejo le takrat, ko je zares nujno, otroci (in tudi njihovi starši) pa večino toplih mesecev preživijo bosonogi in umazani.

Naravna družina sledi in sodeluje z naravo v vsem, kar počne: pri prehranjevanju, oblačenju, izbiri igrač in družinske opreme, potovanjih in seveda zdravljenju, ki vedno poteka čim bolj naravno.

Prednosti: Sodoben človek se vse bolj odtujuje od narave, zato so naravne družine pomemben zgled, kako živeti v skladu ter s spoštovanjem do narave in vseh živih bitij. Pomembna lastnost, ki je odlična protiutež sodobnemu potrošništvu, je tudi njihova skromnost, ki vedno znova dokazuje, da družina za to, da je srečna, zares ne potrebuje veliko. 

Slabosti: Tako kot velja za kulturniške družine, se tudi naravne družine lahko ujamejo v občutke skrite večvrednosti. Češ, naša družina lepše ravna z naravo in živalmi ter vsemi živimi bitji kot večina družin. Toda, če zares spoštujemo vsa živa bitja, moramo v sebi najti sočutje tudi do družin, ki mislijo in živijo drugače, pa čeprav so bolj potrošniški in še vedno jedo živalsko meso.

Glavno sporočilo naravne družine: Vsi ljudje, pa tudi živali in rastline smo povezani v Eno, zato krepimo to naravno vez vsak dan in z vsem, kar počnemo.

 

PREBERITE TUDI: Sramežljiv otrok - Kako mu pomagati?

 

5) Samotarska družina

V nasprotju z aktivnimi družinami so samotarske družine najsrečnejše v varnem objemu toplega doma, ki ga ne motijo nobeni obiski in druge motnje iz zunanjega sveta.

Mi smo sami sebi dovolj, po navadi sporočajo samotarske družine, ki v svoji samozadostnosti znajo priklicati pristne občutke intime in globoke povezanosti, ki jo nekatere družine iščejo vse življenje. 

Prednosti: Če bi si visoko občutljivi in introvertirani otroci lahko izbirali družino, bi zagotovo izbrali samotarsko družino, ki jim ponuja dovolj miru, da lahko zaslišijo sami sebe. Težko je namreč nekomu, ki umira od dolgčasa, dopovedati, da si pa ti že hiperstimuliran. Samotarske družine so tako zgled vsem družinam, kako je treba varovati in spoštovati prav vse družinske člane, tudi tiste najobčutljivejše.

Slabosti: Ker so otroci iz samotarskih družin pogosto ločeni od zunanjega sveta, jih lahko starši nevede preveč "zavijajo v vato". Če je vaša družina samotarska družina, bodite posebej pozorni na lastno hiperzaščitniško vedenje. In ne pozabite, da otroci za zdrav razvoj potrebujejo tudi frustracije, bolečino, žalost in ves nabor tako imenovanih negativnih čustev, ki nam jih pogosto zbuja prav zunanji svet.

Glavno sporočilo samotarske družine: Naš dom je toplo in varno pribežališče, kjer vsi družinski člani zares vidimo in ljubimo tudi najbolj tihe ter občutljive družinske člane.

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Družina nekoč, danes in jutri

 

6) "Posebna" družina

Če smo povsem iskreni, z izrazom posebna družina po navadi bolj diplomatsko označimo družine, ki se nam zdijo zaradi kakršnegakoli razloga čudne, čudaške.

Toda posebnim družinam je v resnici popolnoma vseeno, če jih imamo za čudne ali nenormalne. Pravzaprav jim je takšna oznaka celo všeč, saj tako dobijo potrdilo za to, da so na pravi poti – poti, ki pelje stran od konformizma in zaslepljene raje.

Prednosti: Največji geniji in revolucionarji so bili v očeh okolice vedno nekoliko čudaški, kar lahko prenesemo tudi na družine. Posebne družine se ne ozirajo na družbena tako formalna kot neformalna pravila, ki določajo, kakšna bi sodobna družina morala biti in kako živeti. Zato nam vedno kažejo pot v spremembe, pa četudi nas na napake trenutne paradigme opozarjajo z neobičajnimi družinskimi vrednotami.  

Slabosti: Ker živimo v družbi, ki vse bolj spodbuja individualnost in tudi čudaštvo (samo da smo drugačni od drugih), posebna družina pravzaprav postaja vse bolj trendovska. Tako je osnovni namen posebne družine – kazati pot izven sprejetih družbenih okvirjev - tako rekoč vse bolj onemogočen. Zato se vprašajte: Zakaj je naša družina posebna? Ker smo avtentično drugačni od drugih družin ali ker na vsak način hočemo biti drugačni, da bomo bolj kul?

Glavno sporočilo posebne družine: Nas ne zanima, kaj si o naši družini mislijo drugi. Važno, da sledimo svojemu bistvu naše enkratne družine!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
21
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
10
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
10
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...
9



Gregorjevo - Praznovanje z otroki
Na Gregorjevo lahko spuščate ladjice, organizirate družinski dan ljubezni ali raziskujete stare ljudske običaje.
Skupne lastnosti februarčkov
Otroci, ki so rojeni februarja, so prijaznejši, slavnejši in srčnejši od otrok, rojenih v ostalih mesecih.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?