|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Kdaj je telefona, tablice, računalnika ... preveč?

Helena Primic, 21.11.2022
Kateri so tisti znaki, ki kažejo, da otrok preveč časa prečepi na telefonu, je odvisno od otroka, družine in našega odnosa z njim. In prav v odnosu z otrokom se skriva magičen odgovor, ki ga iščemo.

image
Otrok nam s svojim vedenjem zelo jasno pokaže, ko je nečesa preveč ter zato za druge nujne reči v otroškem življenju izgublja motivacijo, veselje in voljo. (Freepik.com)
/11


S temi besedami bom morda vsaj malo razbremenila marsikaterega starša, ki se (pre)močno obremenjuje z občutki krivde, ko gre za čas, ki ga otrok preživi v družbi moderne tehnologije.


Pa da ne bi zdaj vsi tisti, ki opozarjate na škodljive učinke, ki so jim otroci (in seveda tudi odrasli!) podvrženi, ko drsajo po pametnem telefonu, tablici ali računalniku, skočili v zrak. Seveda, vse te moderne napravice škodljivo vplivajo na otrokovo zdravje in razvoj. Fizično in psihično.

Če smo starši zares pozorni na otrokovo vedenje, lahko to tudi sami opazimo brez večjih težav. Dlje časa kot otrok "visi na telefonu", težje ga spravimo na sprehod (lažje je namreč biti pasiven in igrati igrico, kot zmigati rit in se odpraviti v naravo), bolj je razdražljiv in vzkipljiv (še posebej, če mu to pametno napravico vzameš prej kot bi on želel, kar je itak vedno), težje zaspi (verjetno mu v možganih še kar bliska od vseh stimulacij, ki jih je doživel v virtualnem svetu), bolj se neprisotno prehranjuje (ob gledanju risanke ali videa je pač fino kaj prigrizniti) ... in še bi lahko naštevala različne negativne učinke moderne tehnologije na otroke.

Do negativnega vpliva na socialni razvoj in škodljivih sevanj, ki vplivajo tako na otrokov zdrav razvoj kot zdravje na splošno, sploh še nisem prišla!


PREBERITE TUDI: Za varnost otrok na spletu starši slabo skrbijo


Toda ... Je torej bolje, da vse te pametne naprave izženemo iz družine? Jih v sodobnem svetu sploh lahko? Ali jih uporabljamo samo odrasli, otrokom pa jih povsem prepovemo? Je to pravično in sploh uresničljivo? Kaj pa zdravo - če upoštevamo družinske odnose in otrokov čustveni razvoj, ki vključuje tudi sodobno druženje preko telefonov in socialnih omrežij?

Večina staršev smo se odločili za nekakšen kompromis - tudi otroci lahko občasno uporabljajo mobilni telefon, tablico, računalnik in splet, toda ne toliko časa kot bi sami želeli. Ker smo pač mi vodje in je naša dolžnost, da otroku rečemo ne, ko je nečesa preveč. Čokolade, kričanja v avtu, večernega norenja, prerekanja z bratom ... in pametnega telefona.

Do tukaj je vse lepo in prav. Zaplete se, ko se starši začnemo spraševati, koliko časa v družbi moderne tehnologije je za otroka vendarle preveč.

Čeprav so priporočila strokovnjakov glede časa, ki ga otrok lahko preživi pred ekrani, jasna, smo tako družine kot otroci drugačni. Za enega otroka bo že ena ura risank na dan preveč. Drugi se bo tudi po dveh urah z lahkoto preklopil in vse to, kar je doživel v virtualnem svetu, poskušal realizirati tudi v resničnem življenju. Si ga z uporabo moderne tehnologije na nek svoj način obogatil. Če odštejemo socialni manko in sevanje, ki je že zdaj nevarno.


Kako torej določiti tisto pravo mero pametnih naprav za točno določenega otroka?

Sama se pri tem vprašanju - tako kot tudi, ko gre za druge škodljive razvade - držim preprostega načela: Opazuj otroka.

Otrok nam namreč s svojim vedenjem zelo jasno pokaže, ko nekaj ne štima. Ko je nečesa preveč in zato druge nujne reči v otroškem življenju začnejo škripati oziroma otrok zaradi prevelike doze virtualnega sveta za njih izgublja motivacijo, veselje in voljo.


PREBERITE TUDI: Telefoni in tablice krivi za kasnejši govor


Kateri so tisti znaki, ki kažejo, da otrok preveč časa prečepi na telefonu, je odvisno od otroka, družine in našega odnosa z njim. In prav v odnosu z otrokom se skriva magičen odgovor, ki ga iščemo.

Ko sama vidim, da je katero od hčerk po mojih kriterijih premočno potegnilo v spletni svet, se moram zelo ugrizniti v jezik in prste, da jima takoj ne odvzamem telefona. Če le zmorem dovolj energije, se najprej pozanimam, kaj je tako strašno zanimivega. In pogosto se zgodi, da kmalu vse tri začudene gledamo recimo video o neverjetnih zemeljskih odkritjih. Ali življenjski zgodbi katerega od izumiteljev. Ali ustvarjalki, ki iz starih punčk izdeluje prave mojstrovine.

Seveda se najdejo tudi tisti "blesavi" tiktok videi, ko je mene sram namesto tistih, ki so se v vseh možnih vsakodnevnih situacijah pripravljeni dati na splet. Ali videospoti otrok, za katere ne vem, kako to, da so jim starši pustili, da se snemajo. In to celo javno objavijo!

"Kaj pa je to za ena bedarija?" vprašam 7-letnico, ki obožuje aplikacijo Tiktok, saj zelo rada pleše in se je ob njej naučila kar nekaj zahtevnih plesnih koreografij.

"To ni še nič," mi odgovori in mi pokaže videe, ob katerih se skupaj zgražava, kaj vse so ljudje pripravljeni javno objaviti.


In tako skupaj dan za dnem krmarimo med dnevi, ko sta hčerki zelo malo na telefonu ali celo nič, in dnevi, ko mi že pošteno bliskajo vse opozorilne lučke, toda se jim ne morem posvetiti. Ker imam preveč dela. Ker smo vsi kdaj tečni in enostavno rabim pol ure miru. Ker bi tudi jaz rada odigrala eno igrico na telefonu. Ker rabimo malo odmora druga od druge. Ker pač ne živimo v idealnem svetu, kjer nihče nikoli ne dela nobenih napak.

Ja, v naši družini delamo napake tudi, ko gre za uporabo oziroma občasno zlorabo telefonov in računalnikov. O pokvarjenih polnilcih niti ne bom začela. In kako je to moja odgovornost, ker otrokom sploh pustim, da jih uporabljajo.

Pred sabo imam namreč univerzalni lakmusov papir: kakovost odnosa oziroma globino stika, ki ga imam s hčerkama, ki mi prav vedno pove, da nekaj ni ok in kdaj moram najprej zbrcati v rit sebe, šele potem lahko pametujem hčerkama.

Ker zgled zares deluje.

Tudi, ko gre za te presnete telefone in računalnike, ki jih v času našega otroštva ni bilo, pa smo vendarle vedno imeli kaj za počet. Ne pa kot današnja mularija, ko sploh več ne ve nič drugega kot drsat po telefonih. Toda njihovih staršev (ki so v veliko primerih še bolj odvisni od Facebooka in pametnih telefonov) pa res ne smemo kritizirati, ker to se pa res ne spodobi, mar ne?




helena primic
Helena Primic je sodelavka uredništva portala Ringaraja.net, sicer pa samostojna novinarka in tekstopiska pri Besedula, sodelavka Familylab Slovenija in mama dveh hčera.

Kot filozofinjo in staro dušo jo bolj kot sodoben svet privlačijo arhetipi in mistika starih svetov, ki jih odkriva skozi psihologijo, mitologijo, šamanstvo in različne metode osebnostne rasti. Predvsem pa verjame, da smo vsa živa (in neživa) bitja povezana v Eno, zato vedno znova išče nove poti povezovanja in medsebojne ljubezni.

 

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.         

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
20
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
13
BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
11
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
10



Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...