|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Koliko carskih rezov lahko imate in kako dolgo čakati?

Uredništvo Ringaraja.net, 10.3.2024
Vsaka ženska je drugačna. Nekatere okrevajo brez posebnosti po vsakem carskem rezu, druge pa potrebujejo več časa, saj imajo po tem posegu več težav. Koliko carskih rezov je še varno imeti in količka časa po takšnem porodu čakati na novo nosečnost?

image
Pri vsaki novi operaciji lahko pride do zarastlin, ki lahko otežijo porod. (Freepik.com)
/11


Z vsakim carskim rezom se zagotovo povečujejo zdravstvena tveganja za zaplete pri ženski, vendar imajo lahko nekatere ženske šest ali več carskih rezov brez zapletov.

 

Tukaj je razlaga, zakaj: Carski rez ni operacija, za katero se zdravniki odločijo zlahka. Lahko ste brez skrbi, vse so operacije izvedene izjemno strokovno z usposobljenim medicinskim osebjem, tako da so mamice in dojenčki v dobrih rokah. Večina mamic, ki so rodile s carskim rezom, se sprašuje, ali bodo naslednjič rodile na enak način. Koliko carski rezov ima lahko ženska brez velikega tveganja?

 

PREBERITE TUDI: Carski rez je zahtevna operacija

  

Več carskih rezov, večje je tveganje

Vsaka ženska je drugačna. Nekatere okrevajo brez posebnosti po vsakem carskem rezu, druge pa potrebujejo več časa, saj imajo po tem posegu več težav. Obstajajo ženske, ki si po vsakem carskem rezu hitreje opomorejo, pojasnjuje ginekolog in porodničar David Ghausi iz kalifornijske bolnišnice Los Robles v Thousand Oaksu.

 

In če je težko reči, koliko carskih rezov je preveč, »je splošno sprejeto, da se mnoga tveganja povečujejo, ko se število carskih rezov povečuje,« pojasnjuje Jason S. James, MD, direktor porodništva in ginekologije v baptistični bolnišnici Fitpregnancy v Miamiju. Takšna tveganja lahko vključujejo transfuzijo krvi, poškodbo mehurja in histerektomijo (odstranitev maternice) v času operacije – vsa ta tveganja se po tretjem carskem rezu povečajo za en odstotek. Pravzaprav ima skoraj devet odstotkov žensk po šesti operaciji možnost histerektomije.

 

PREBERITE ŠE: Podrobno o carskem rezu

  

Kako dolgo po carskem rezu čakati na naslednjo nosečnost?

Morebitne težave se povečujejo z vsakim carskim rezom: nepravilno nameščena posteljica, poškodbe črevesja ali mehurja in odpiranje brazgotine maternice. Poleg tega lahko z vsako novo operacijo nastanejo adhezije (zarastline), ki lahko otežijo porod. Pomembna tveganja so lahko razvoj kile, distaza rectusa (odcepitev trebušnih mišic), otrplost in bolečina na mestu reza. James tudi ugotavlja, da obstaja povečano tveganje za razvoj endometrioze.

 

Čarobna številka ne obstaja

Ženske, ki se želijo izogniti carskemu rezu, bodo po njem poskušale roditi vaginalno. V večini ameriških zveznih držav je to povsem sprejemljiva možnost po prvem carskem rezu, vendar večina zdravnikov te poti ne priporoča tistim ženskam, ki so imele dva ali več carskih rezov, saj se med porodom tveganje za razpok maternice poveča za dva ali celo tri odstotke. Da bi preprečili morebitne zaplete, Ghausi priporoča, da ženska počaka vsaj šest mesecev, preden ponovno zanosi. Sicer pa pravi, da je imel pacientke, ki so zanosile en, dva, tri mesece po carskem rezu in so bile v redu. »Magične številke ni,« dodaja.

 

PREBERITE ŠE: Dojenje po carskem rezu

  

Specialistka ginekologije in porodništva Petra Podobnik Brlečić pojasnjuje, da se sicer po tretjem carskem rezu nekoliko poveča tveganje, njena ekipa pa je pri eni od nosečnic pred kratkim opravila osmi carski rez. »Maksimalno število carskih rezov, ki jih lahko opravimo, ni omejeno, menimo pa, da do trije ne predstavljajo posebej povečanega tveganja za mater ali otroka, vsak naslednji pa vseeno predstavlja nekoliko večje tveganje. V naši Specialni bolnišnici Podobnik (Zagreb, op. p.) smo pred kratkim uspešno opravili že osmi carski rez, na kar smo še posebej ponosni, saj je rekord v tem delu Evrope. Na srečo se je vse dobro izteklo, mamica in otrok sta v redu, vsekakor pa priporočamo posebna previdnost in nadzor v tako rizični nosečnosti,« pravi Podobnikova.

 

VIR: Klokanica/Ringeraja.rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
7
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
5
Nosečnost v postelji
Nekatere nosečnice morajo nosečnost preležati v postelji. Zakaj nastopijo težave? Kako si krajšati čas ter ohranjati kon...
5
Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
5



Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?