|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

»Mali zelenjavni bojevnik«

Aleš Pirc, 3.8.2015
Se strinjate z ugotovitvijo, da ni prijetnejšega občutka, kot je pogled na izpraznjen zelenjavni krožnik otroka?

image
Otrok naj zelenjavo čim večkrat poskusi. (FreeDigitalPhotos.net)
/11


Veselje in zadovoljstvo ob tem koraku »malega zelenjavnega bojevnika« je lahko neizmerno. Ko otrok potrdi skupna zelenjavna prizadevanja, si odpre možnosti za zdrav razvoj, vi pa ste opravili pomemben del starševske naloge. Starševski ponos je razumljiv, saj pomeni prijetno in naporno obdobje vztrajanja in predajanja dragocenih znanj ter izkušenj. Navdušenje pa je lahko še večje, če uravnoteženi prehranski krožnik vsebuje bogat vir vitaminov in mineralov iz ekološko pridelanih živil.


Bodite pripravljeni

Ko pogledate na prehojeno pot, zagledate pred seboj »malega zelenjavnega bojevnika«, ki vas je premagal v mnogih dnevnih prehranskih »bitkah«. Marsikdaj vas je »nesramno ponižal«, ko je izpljunil ves vloženi trud in z obrazno mimiko pokazal, kaj si misli o obroku. Na svoj način je pokazal, da še ni pripravljen napredovati. Če vas je ob tem dobil nepripravljene, je bilo tudi zanj zelo hudo in težko.

Prepričan sem, da večina staršev premore toliko modrosti, da ob zelenjavnih porazih ter izpadih ohranijo mirno kri in zdravo pamet. Če tega niso zmožni in če ne spoštujejo »zelenjavnega bojevnika«, lahko povzročijo več škode kot koristi. Ob takem nezrelem odnosu pripeljejo »zelenjavni spopad« do »dolgotrajne gverilske vojne«. Starši nikoli ne vedo, kje, kdaj in kaj jih čaka oz. kako inovativno jih lahko »zelenjavni bojevnik« preseneti. To pa je že druga zgodba, ki jo lahko pojasnijo dobri otroški pedagogi in psihologi.

Zelo pomembno je, da se zavedate svojih trenutnih prehranjevalnih navad in znanja, ki ga posedujete o načinu pridelave, priprave in o zelenjavi.

Z analiziranjem si lahko odgovorite na vrsto vprašanj.

- Koliko energije moramo vložiti v pripravo, začetek oziroma napoved »zelenjavne vojne«?

- Kako lahko s svojim zgledom prispevamo k popularnosti in izvedbi načrta?

- Kje in koliko zaveznikov bomo potrebovali pri izvedbi načrta?

- Kakšne vrste znanja imamo in koliko znanja moramo še pridobiti?

- Katere strategije bomo uporabili?

- Katero taktiko bomo izbrali, da bomo zastavljeni cilj v celoti dosegli?

V iskanju pomoči so na voljo različni viri. Literatura s področja prehrane, strokovnjaki, vzgojitelji, stari starši ter drugi starši s svojimi izkušnjami, ki jih najdete tudi na forumih ipd.


Pomembni nasveti

Če ste se ali se šele boste odločili za izvedbo »zelenjavnega bojnega igrišča«, upoštevajte nekaj pomembnih nasvetov:

1. Končni cilj »zelenjavne vojne« ni postati zmagovalec ali poraženec. V tej »vojni« obstajajo zgolj zmagovalci.

2. Zavedajte se, da nasilje in aroganca vedno rodita nasilje – žal prevečkrat dokazano dejstvo, ki lahko preraste v neskončno sovraštvo. «Zelenjavni bojevnik« si v tem obdobju šele oblikuje svojo osebnost in prehranjevalne navade, zato mu pomagajte, da se skupaj odločite za nepozabno zelenjavno doživetje!

3. Vedno ostanite mirni in strpni (sliši se nemogoče, ampak ni!). Vaš čas in skupno zmagoslavje je zagotovljeno in vredno strpnosti.

4. »Zelenjavno bojišče« naj bo polno zabavnih in dobro premišljenih strategij.

5. Bodite vztrajni in prepričani v svoj in otrokov uspeh.

6. Bodite čim bolj ustvarjalni pri spoznavanju okusov skupaj z otroki. Izumljajte nove in nove zelenjavne animacije.

7. Znanje in zgledi vlečejo. Če sami ne ravnate v skladu z uravnoteženimi prehranskimi cilji in je zelenjava redko na vašem jedilniku, ne boste imeli nikoli dovolj pristojnosti, da bi lahko spremenili proces otrokovega prehranjevanja.


Nekaj priročnih strategij za »zelenjavni dvoboj»

  • Če ste na začetku uvajanja zelenjavnega jedilnika, začnite z zelenjavo, ki ima večjo količino sladkorja (korenje, koruza, sladki krompir, grah, …). Sladek okus je »bojevniku« bolj domač.
  • Obiskujte tržnice z namenom, da bo »bojevnik« sam izbral zelenjavo, ki bi jo rad okusil.
  • Če imate možnost, se skupaj z »zelenjavnim bojevnikom« pripravita na ekološko pridelavo vrtnin in sadja na domačem vrtu.
  • Pokažite »bojevniku«, kako se vrtnari in vzgaja ekološko zelenjavo, kasneje pa jo uporabita v kreativnem kuharskem procesu.
  • Širite znanje o posamezni vrsti zelenjave in pustite, da »bojevnik« dobro razvije svoj okus.
  • Zelenjavo pripravite in kombinirajte z jedmi na način, ki ga ima najraje.
  • Nikoli si ne belite glave, ali bo pojedel vso postreženo zelenjavo ali ne. Pomembno je, da jo čim večkrat poskusi.
  • Ko se otroci šele navajajo na zelenjavo, popestrite obroke z večjo količino sadja in sadnih napitkov.
  • Ob resnih težavah pri vnašanju sadja in zelenjave poskusite z mlečnimi napitki, sadno-zelenjavnimi napitki ali ledenimi napitki, ki jih pripravite z ekološko pridelanimi sadeži in zelenjavo.

V nadaljevanju vam predstavljam nekaj idej in recepturi, ki sta primerni za samostojno jed ali prilogo. Jedilnik lahko prilagodite in vanj vključite živila, ki jih »zelenjavni bojevnik« obožuje: pire krompir, zmešan s pretlačenim korenjem, zelenjavna nabodalca z omako, špinačni kipnik, bučna juha, brokoli, prelit s sirovo omako, špageti s pasiranim češnjevcem in mocarelo, hrustljavi zelenjavni zrezek iz koruze, graha in korenčka, grahova zelena pašteta, mlada popečena spomladanska zelenjava s popečenim hrustljavim krompirjem, … 


Okusni zelenjavni recepti

 

Brokoli, prelit s sirovo omako

Sestavine za štiri otroške porcije:

450 g svežega brokolija

2 žlici masla

2 žlici moke

2,5 dl mleka

250 g čedarja

sol, poper


Čas predpriprave: 3 minute

Čas pečenja, kuhanja: 7 minut


Postopek priprave

Brokoli razrežemo na posamezne cvetove in jih stresemo v vrelo osoljeno vodo. Blanširamo ga 2 minuti. S penovko poberemo brokolijeve cvetove in jih takoj potopimo v vodo z ledom. Nato jih položimo na papirnato brisačo, da se posušijo. Ta postopek omogoči, da se ohranijo klorofil, vitamini in minerali. Pred serviranjem brokoli kuhamo še 2 minuti na sopari. Sirovo omako naredimo tako, da v kozici na srednjem ognju stopimo maslo. Dodamo moko in jo z metlico enakomerno mešamo 1 minuto. Kozico odstavimo z ognja in prilijemo mleko. Ponovno postavimo na ogenj in enakomerno mešamo, dokler se mešanica ne začne zgoščevati oz. ne začne vreti. Odstavimo in dodamo sir. Mešamo toliko časa, dokler se sir ne stopi. Brokoli serviramo v pripravljene skodelice in prelijemo s sirovo omako.

 

Prehrambena vrednost otroške porcije:

Energija: 406,81 kcal

Beljakovine: 22,0 g

Maščobe: 30,61 g

Ogljikovi hidrati: 16,43 g

Vlaknine: 2,92 g


Dodatek

Sir Čedar je zelo uporaben in primeren za kuhanje. Za otroke so primerni blažji okusi tega sira. Z dodatki tega sira so solate, omake, sufleji ter pice odlični.

Brokoli spada med najbolj zdravo zelenjavo na svetu. Brokoli je med otroki med zelenjavo po priljubljenosti v samem vrhu. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov ter antioksidantov, ki preprečujejo najrazličnejše bolezni.


Pomladno zelenjavno nabodalo v marinadi z zeliščno omako

Sestavine za 6 otroških porcij:

12 mladih manjših skuhanih in ohlajenih krompirjev

2 bučki

1 rdeča paprika

1 rumena paprika

1 rdeča čebula


Sestavine za marinado:

2 žlici olivnega olja

2 žlici medu

1 strok česna

sok neškropljene limone

2 žlici gorčice s celimi zrni


Sestavine za zeliščno omako:

5 žličk svežih zelišč (drobnjak, meta, koriander)

150 g lahkega smetanovega jogurta


Čas predpriprave: 30 minut

Čas pečenja, kuhanja: 20 minut


Postopek priprave

Pripravimo zelenjavo. Bučke razrežemo na centimetrske kolobarje, očistimo papriki in ju narežemo na kvadrate, velike 2 x 2 cm. Ohlajene in skuhane krompirčke razpolovimo. Čebulo olupimo in jo razrežemo na štiri kose. V posodi za marinado dobro premešamo sestavine. Dodamo vso pripravljeno in narezano zelenjavo ter jo z žlico prelijemo z marinado. Zelenjavo mariniramo 20–30 minut.

V tem času pripravimo zeliščno omako tako, da zmešamo na drobno narezana zelišča in kremni smetanov jogurt. Omako dobro premešamo in pustimo na hladnem do serviranja.

Pečico ogrejemo na 200 °C. Narezano in marinirano zelenjavo izmenično nabodemo na lesena nabodala. Nabodala položimo na pekač in ga damo v ogreto pečico za 15–20 minut oziroma ko dobi zelenjava zlato rumeno barvo, je jed pripravljena. Jed serviramo s hladno omako in s pogretim polnozrnatim kruhom.


Prehrambena vrednost otroške porcije:

Energija: 253 kcal

Beljakovine: 5,92 g

Maščobe: 13,72 g

Ogljikovi hidrati: 25,16 g

Vlaknine: 4,08 g

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
4
Lubenična bovla
Zdrava osvežitev in sladka rešitev za vroče poletne dni.
4
POZOR: Zdravju škodljivi otroški piškoti!
Iz Uprave RS za varno hrano so sporočili, da so priljubljeni otroški piškoti znamke Plazma neustrezni za uživanje zaradi...
3
Regratov med
Zdravilna rastlina regrat je poznana vsakemu. Zdravilni so listi, korenina in tudi cvetovi. Iz cvetov lahko pripravite ...
3



Ideje za rojstnodnevne prigrizke
Otroci obožujejo rojstnodnevno zabavo, sploh, če lahko nanjo povabijo svoje prijatelje. Starši pa se ubadamo s tem, kaj ...
RECEPT: Bonbončki za krepitev imunskega si...
Virusom se bo otrokov organizem najlažje zoperstavil z učinkovitim obrabnim oziroma imunskim sistemom. Zanj najbolje pos...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?