|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Menstrualni dopust: Ga bomo dobile tudi Evropejke?

Helena Primic, 3.4.2023
V času menstruacije je najpomembnejši počitek. Zato ta čas v mesecu nikakor ni primeren za visoko intenzivnost ne pri delu, ne pri športu. V nekaterih državah imajo ženske že možnost menstrualnega dopusta. Bo možnost za takšen dopust tudi pri nas?

image
Čas menstruacije je idealna priložnost za meditacijo, pisanje dnevnika, branje in sproščanje. (Freepik.com)
/11


Ste vedeli, da imajo ženske na Japonskem, v Tajvanu, Indoneziji, Južni Koreji, Zambiji in nekaterih delih Indije možnost menstrualnega dopusta?

V Evropi takšen predlog zaenkrat žal še ni naletel na pozitiven odziv.

Pa tudi v zgoraj omenjenih deželah, kjer se zavedajo pomena počitka med menstruacijo, ženske nerade koristijo "ta privilegij", saj se bojijo, da bodo zato obravnavane kot manjvredne ali pa jim je enostavno nerodno o tem govoriti z večinoma moškim šefom, nam je zaupala Sara Jager, svetovalka za zdrav menstrualni ciklus.

Pri Sari smo zato preverili, katere so tiste prednosti menstrualnega dopusta in zakaj je skrajni čas, da tudi evropske države začnejo resneje razmišljati o njem in se bomo ženske tudi na delovnem mestu lahko odprto ter sproščeno pogovarjale o lastnih menstruacijah. 

 

PREBERITE TUDI:  Modrost ženskega telesa

 

Menstruacijo je treba praznovati

Tudi sodobne ženske se menstruacije še vedno večinoma sramujemo, ker je krvava in "nekaj umazanega", zato jo največkrat skrivamo.

"Ja, na žalost je res tako in takšen odziv v resnici ni nič nepričakovanega in čudnega, saj smo takšna sporočila o menstruaciji že kot deklice dobile od družbe, v kateri smo odraščale. Menstruacija je tako postala nekaj nazaželenega, saj bi naj ženske zaradi nje bile nekako manjvredne. V tistem obdobju v mesecu namreč nismo dovolj produktivne in energične, ampak muhaste, nepredvidljive in lene," splošno razširjen stereotip okrog menstruacije razkriva Sara.

Pa vendar je resnica povsem nasprotna. Menstruacija je za vsako žensko vsak mesec edinstveno darilo. In kot pojasnuje Sara: 

"Res je. Brez ženskega mesečnega cikla ne bi bilo življenja, zato je mesečna krvavitev znak ženske plodnosti. In že samo ta podatek je dovolj dober razlog, da menstruacijo praznujemo in ji namenjamo več pozornosti.

Menstrualni cikel je tudi nekaj, kar nas ženske loči od moških. Če je ženska narava ciklična kot luna in prav tako traja 28 dni, moški delujejo po solarnem ciklu, ki ima 24 ur. Poleg tega ima menstrualni cikel štiri glavne faze, ki so si med sabo tako različne kot štirje letni časi. Vsaka faza menstrualnega cikla nam prinese drugačno energijo in nam narekuje, kam naj usmerimo svojo pozornost.

V menstrualni fazi tako ženska vsak mesec znova dobi priložnost, da energijo, ki bi bila sicer usmerjena v negovanje oplojenega jajčeca, usmeri v rojstvo novih idej in novih začetkov - tako zase kot za družino in družbo."

 

PREBERITE TUDI: Središče ženskega cikla je ovulacija, ne menstruacija

 

Kaj naj ženska počne med menstruacijo in kaj ne?

Kako lahko torej ženske ta sveti proces, ki se dogaja med menstruacijo, čim bolje podpremo? Kaj je takrat dobro početi in kaj ne?

"V času menstruacije je najpomembnejši počitek. Počitek, ki si ga sodobna ženska težko zagotovi na delovnem mestu, zato je menstrualni dopust odlična rešitev. Ta čas namreč nikakor ni primeren za visoko intenzivnost ne pri delu, ne pri športu, ne pri čustvenem in energijskem razdajanju.

Za žensko, ki želi podpreti ta sveti čas v mesecu, je najbolje, da cel dan počiva in si prestavi vse obveznosti, ki niso nujne. Še bolje se obnese, če si svoje življenje že vnaprej načrtuje tako, da si za ta čas na urnik ne umesti nobenih dogodkov in obveznosti," odgovarja Sara, ki dodaja:

"Čas menstruacije je idealna priložnost za meditacijo, pisanje dnevnika, branje in sproščanje. Praznujemo ga lahko tudi tako, da si ustvarimo nek osebni ritual. V tem času se prileže tudi nežna masaža trebuha in hrbta, dodatek sproščujočih eteričnih olj in uporaba termoforja."

Kot nam je zaupala Sara, v času menstruacije telesno aktivnost omejite na minimum - lahkoten sprehod, nežno raztegovanje ali obnovitvena joga (Tukaj preverite jogo za novorojenčke in dojenčke!), v vsakem primeru pa se izognite intenzivni kardiovadbi ter treningom za moč in vzdržljivost, saj ne bodo prinesli želenega učinka.

 

PREBERITE TUDI:  BLOG - Daš kdaj sebe na urnik?

 

Katera hrana je v času menstruacije priporočljiva in katera ne?

"Ženske se moramo zavedati, da z menstrualno krvjo izgubimo kar precej hranil, zato moramo poskrbeti, da jih nadoknadimo. Najbolj pomembna je zato polnovredna hrana, bogata s hranili, vitamini in minerali, pa tudi gomoljna zelenjava, ki nas z energijskega vidika prizemlji. To so jagodičevje, banane, presni kakav, listnata zelenjava, stročnice in žita. Potrebna je seveda tudi zadostna količina vode in zeliščnih čajev," odgovarja Sara in dodaja:

"V času menstruacije (pa tudi sicer) se je priporočljivo izogibati sladkorju, kofeinu, alkoholu, mlečnim izdelkom in procesirani hrani, saj hrana igra pomembno vlogo pri ohranjanju hormonskega ravnovesja in vpliva tudi na doživljanje menstruacije."

 

Kaj pa želja po sladkem - zakaj je tako zelo močna tik pred menstruacijo?

Ste tudi vi med tistimi ženskami, ki pred menstruacijami doživljajo napade lakote po sladkem? Kaj se takrat dogaja v ženskem telesu, da želja po sladkem postane tako zelo neobvladljiva?

"Veliko žensk se pred menstruacijo sooča s povečano potrebo po hrani, predvsem po sladkem. Razlog se skriva v informaciji, da žensko telo, ko gradi podlago za jajčece, potrebuje večje količine hranil - tudi do 300 kilokalorij več," pojasnjuje sogovornica, ki pa ženske vendarle opozarja: 

"To dejstvo pa nam ne sme služiti kot izgovor za večje količine zaužite hrane pred menstruacijo, saj če se prehranjujemo s polnovredno hrano, telo tudi pred menstruacijo dobi vse, kar potrebuje, brez da bi zato morali zavestno jesti več."

 

PREBERITE TUDI:   BLOG - Moč ženske energije

 

Skrajni čas je, da ženske začnemo ozaveščati, poslušati in slaviti svoje menstrualne cikle, pri čemer Sara opozarja, da prehod iz linearnega načina delovanja, ki ga je ženskam vsilila moška družba, v cikličnega zahteva nekaj potrpežljivosti in se ne bo zgodil čez noč. Hkrati pa je doživljanje menstrualnega cikla tudi nekaj zelo osebnega in intimnega, zato se spreminja od ženske do ženske. Prisluhnite si!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko partnerju ni do seksa: 5 najpogostejših...
Največkrat za to, da eden od partnerjev ali oba več ne čutita seksualne želje, ne tiči v tem, da je partner premalo priv...
16
Spomladanska utrujenost
Kaj je spomladanska utrujenost in kako jo najlažje premagate. Z malo dobre volje je vse mogoče.
12
Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
5
Kateri del dneva je najboljši za zanositev?
V katerih mesecih in urah dneva so najbolj na višku koncentracija sperme, skupno število spermijev in normalna morfologi...
5



Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Zakaj je več dojenčkov spočetih v zimskih ...
Če imate več prijateljev s septembrskim rojstnim dnevom, je verjetno, da so njihovi starši devet mesecev prej zavestno a...