|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Najpogostejši imeni sta Luka in Zala

Helena Primic, 7.12.2018
Preverite, katera imena za novorojenčke so najbolj priljubljena pri dečkih in katera pri deklicah ter katera imena po letu 1991 izginjajo. Morda pa najdete ime za svojega malčka v trebuščku.

image
Lani je največ novorojenčkov dobilo ime Luka in Zala.
/11


V lanskem letu so starši svoje novorojenčke največkrat poimenovali Luka, Jakob in Mark, če je bil deček, ter Zala, Eva in Ema, če je bila deklica. Med deškimi imeni so med najbolj priljubljenimi še naslednja imena: Filip, Nik, Tim, Jaka, Žan, Jan in Lovro. Med imeni za deklice pa so se na vrh seznama uvrstile tudi Lara, Sara, Maša, Mia, Ana, Neža in Zoja.

Posebna imena na črko A

V letu 2017 pa so nekateri starši želeli svojim otrokom dati čim bolj redko ime. Med najredkejšimi imeni so se tako znašla:

  • za dečke: Aid, Andi, Armin, Arslan, Bojan, Dani, Daniel, Elvin, Emanuel in Ervin. 

  • za deklice pa: Alea, Alma, Amina, Anabel, Anaja, Anea, Arijana, Berina, Dalija in Danaja. 

PREBERITE TUDI: Osebno ime lahko otroku večkrat spremenite

Najpogostejša dvojna imena

Če želite svojemu novorojenčku dati dvojno ime in želite posebno ime, deklice ne poimenujte Ana Marija, ki jih je v Sloveniji kar 1.122 (z dne 1.1.2018), dečka pa ne Žan Luka, ki jih je sicer več kot šestkrat manj (147), toda med Slovenci še vedno največ.

Pri dvojnih imenih je očitno še vedno zelo priljubljena kombinacija z imenom Marija, saj je poleg Ane Marije največ Marij Magdalen (383), Marij An (367), Marij Majd (68), Marij Terezij (66), Ivan Marij (63) in še drugih kombinacij z Marijo. 

Med moškimi dvojnimi imeni sta poleg Žan Luka modernejši in bolj priljubljeni dvojni imeni Žan Mark (29) in Jan Luka (26).

Obudite izginjajoča imena

Nekatera imena se po letu 1991 ne pojavljajo več. Če torej želite svojemu novorojenčku dati zares unikatno ime, si morda lahko izposodite kakšnega iz starih časov.

Za dečka so med "izumrlimi" imeni tudi: Vilko, Radivoj, Dragotin, Svetislav in Juro. Med imeni za deklice pa izginjajo naslednja imena: Hilda, Friderika, Maksimiljana, Manda in Sidonija.

Nič več največ Janezov Novakov

Med najpogostejšimi kombinacijami imen in priimkov med Slovenci ni več največ Janezov Novakov (ki jih je bilo ob zadnji meritvi 140 in so pristali na tretjem mestu), temveč Jožefov Horvatov.

Med ženskimi imeni pa na vrhu še vedno kraljujejo Marije Novakove (v Sloveniji jih je kar 330), tesno za petami jim sledijo Marije Horvatove (325), skoraj pol manj pa je Marij Krajnc (184).


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
17
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
6
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
5
5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih...
Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnj...
4



Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
Izbira imena: 5 stvari, ki jih je dobro ve...
Ena mama je delila zapis o izbiri otroškega imena oziroma o stvareh, ki bi jih rada vedela, preden se je odločila za otr...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?