|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

RINGARAJIN KLEPET: Nobena mama ni prišla na svet popolna

Helena Primic, 18.10.2018
O materinstvu in vzgoji, pa tudi odnosu do očetov in vseh otrok sveta smo se pogovarjali z mamo, babico, pisateljico in veliko filantropistko Ksenijo Šoster Olmer, med mamami znano predvsem po priročniku Materinstvo in dojenje iz srca.

image
Ksenija Šoster Olmer je dobrodelna tudi v Afriki.
/11


Ksenija Šoster Olmer, mama treh odraslih hčera in ene bonus hčerke ter dveh bonus vnukov, je odrasla in študirala v Sloveniji, sedaj pa že več kot 35 let živi izven domovine. Pa vendar je tudi v tujini napisala veliko slovenskih knjig in pesmi ter objavljala v slovenskih otroških revijah Ciciban, Kekec, Rodna gruda in Cicido. Med mamami je najbolj poznana po svojem odličnem priročniku Materinstvo in dojenje iz srca.

Danes živi v Kaliforniji s svojim možem, s katerim sta trenutno na potovanju okrog sveta. A kot pravi, se vsaj enkrat na leto vrne v Slovenijo. Na tale intervju nam je odgovorila iz Gruzije.

 

 

1) Vaša ljubezen do otrok sega izven vaše družine, tudi na drugi konec sveta. Nam lahko poveste kaj več o aktualnih dobrodelnih projektih, v katerih trenutno sodelujete?

Preko več ameriških neprofitnih organizacij, v katerih odborih sem, sodelujem pri številnih filantropskih projektih po širnem svetu. Največ energije pa gotovo vlagam v Kambodžo. Sem namreč podpredsednica neprofitne organizacije Cambodiancommunitydream.org, ki deluje v kamboških vaseh na različnih projektnih področjih, ki pomagajo otrokom in njihovim družinam, ki živijo v veliki revščini. Do sedaj smo postavili preko 1.300 vodnjakov, gradimo tudi šole, vrtce in knjižnice, organiziramo športne aktivnosti, učenje angleščine in računalniških tečajev. Preko tisoč otrok vsak dan dobi zastonj zajtrk, tistim, ki hodijo daleč peš v šolo, pa zagotovimo kolesa.

 

 

2) Kako negujete otroka v sebi oziroma kaj navdihuje otroka, ki ga nosite v sebi in s pomočjo katerega se povezujete z otroki?

Imam to srečo, da nikoli nisem izgubila v sebi otroškega čudenja in veselja odkrivanja sveta. Razveseli me kapljica dežja, ki polzi po oknu ali pajkova mreža v travi ali pisan metulj. Rada spoznavam nove stvari, tako majhne kot velike. Rada se učim novih stvari in sprašujem zakaj. Rada prisluhnem otrokom in jih sprejmem kot enakopravne sogovornike. Če ne govorimo istega jezika, potegnem iz torbe volnene živalske prstne lutke ali zapojem kako enostavno prstno igrico. Otroci se takoj odzovejo.

 

3) Če bi morali izbrati le eno praljico z vsega sveta, ki bi predstavljala čaroben pravljični svet, katero bi izbrali?

V otroštvu sem prebrala stotine pravljic iz vsega sveta. Različne kulture imajo različne zgodbe, ki pomagajo otrokom razumeti svet in družbo, na nek način pa jih tudi ukalupljajo. Rajši se izogibam pravljic o princeskah, ki čakajo, da jih reši princ, bolj cenim tiste, v katerih junak ali junakinja zmagata s svojo pridnostjo, spretnostjo in dobroto.

 

4) Če bi lahko današnja Ksenija svetovali Kseniji takrat, ko je prvič postala mama, kaj bi ji svetovali?

Da ni nobena mama prišla na svet popolna, da se vsi učimo na svojih napakah, tako otroci kot starši.
Da se ni treba sekirati za majhne stvari. Da prah počaka, otroci pa ne. Da kot starši ne moremo obvarovati otroka pred bolečino ali težavami, lahko pa ga opremimo z močjo, da jih bo premagal sam. Moč bo črpal iz naše ljubezni, pa tudi starševskih pravil in omejitev. Naloga starša ni, da je otrokov prijatelj, temveč njegov pomočnik na poti odraščanja.

 

5) Kateri del materinstva vam je bil oziroma vam je najtežji in zakaj?

Puberteta, ko otroci začenjajo prve polete iz gnezda in hočejo kreniti po svoji poti, zlepa ali zgrda. Težko je vedeti, kje je meja med kontrolo in podporo, med svobodo delati napake in zaščito pred prevelikimi spodrsljaji.

 

6) Vaša knjiga Materinstvo in dojenje iz srca je pravi balzam za prestrašeno in negotovo mamo, ki prvič stopa na pot materinstva. Kaj bi svetovali mladim mamicam, ki so obkrožene s številnimi nasveti, recepti in modrovanji, ki jih vse bolj oddaljujejo od lastnega občutka in materinskega instinkta?

Da poiščejo mame, ki imajo podobne nazore o vzgoji in v njih najdejo oporo. Imeti par prijateljic, katerim lahko potožite ali z njimi primerjate svoje izkušnje in številne nasvete, ki ste jih deležne, je velik dar!

 

7) Bi nam lahko zaupali, katera so vaša zlata pravila pri vzgoji?

Uči z lastnimi dejanji, ne z besedami. Naj otrok odloča o majhnih stvareh, starš pa o velikih. Kritizirajte slaba dejanja, ne otroka. Dajte mu strukturo in v njej svobodo, ki naj ima korenine in krila. Pa seveda ne pozabite na ljubezen, zaledje, podporo in svobodo ter vzpodbudo, da otrok lahko (po)leti in včasih tudi pade na glavo.

 

8) Kako pa doživljate sodobne očete in kako menite, da jim lahko mame najbolj pomagamo pri njihovem razvoju očetovstva?

Da jim damo vso priložnost od samega začetka, da se izurijo v veščinah očetovstva, tako kot se me izurjamo v veščinah materinstva. Da jim povemo, da smo tudi me večkrat izgubljene in ne vemo, kako ravnati, a da verjamemo vanje, da so sposobni poskrbeti za otroka na svoj enkraten način.


9) In morda še kakšen nasvet za starše na Ringaraja.net?

Znanje in informacije so nam staršem v veliko pomoč, dokler nas v svoji raznolikosti popolnoma ne zbegajo ;).

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
43
Najlepše dekliško ime po vašem izboru je ...
Končala se je EPSKA bitka za najlepše dekliško ime in za najljubšega ste izbrali ...
7
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
5



Nobena mama ni prišla na svet popolna
O materinstvu in vzgoji, pa tudi odnosu do očetov in vseh otrok sveta smo se pogovarjali z mamo, babico, pisateljico in ...
RINGARAJIN KLEPET: Posluh, jazbec gre!
Tale večjezična pravljica ponuja veliko možnosti za pogovor z otrokom in vzgojnih trenutkov brez nepotrebne pridige. Hkr...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?