|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otrok se lahko zaljubi že pri petih letih

P.L., 8.5.2023
Kaj je ljubezen? Kaj otroku predstavlja zaljubljenost? Kdaj je mladostnik dovolj zrel, da že lahko ljubi? Kdaj je pravi čas za prvo ljubezen? O tem smo se pogovorili s psihoanalitikom Romanom Vodebom.

image
Otroci se lahko zaljubljajo že pri petih letih. (Foto: Freepik.com)
/11


Zaljubljenost v vrtcu

Ali so vrtčevski otroci že lahko zaljubljeni?

Rojstveni moment paradigme zaljubljanja predstavlja dojenčkovo prvo »zaljubljanje« v svojo dojiljo, torej v mamico. Vsa poznejša zaljubljanja, se na nek način napajajo iz prvega dojenčkovega vzradoščenja, ko (vsakič znova) uzre mamico in začne prepoznavati kot svojega »prvega drugega«, kot objekt, ki mu prinaša ugodje.

Dečkom, ki v zatonu ojdipalne oz. kastracijske (falične) faze (pri 5-ih letih) preveč primanjkuje mamice, se lahko že zgodi nekakšno otroško zaljubljanje v deklice. Tudi močno doživeta prepoved incesta (s strani očeta), ko deček misli oz. spozna, da mamica ni (več) njegova, pač pa očetova, lahko dečka sili v zgodnje iskanje »nadomestnega objekta« in tudi »zagledanost« v sosedovo deklico, čemur bi lahko rekli otroška zaljubljenost.

Dekličino zaljubljanje v sosedovega dečka (»sovrtičkarja«) ima podobno etiologijo, le da je pri njej pomemben odnos do ojdipalnega očeta (v povezavi z mamo kot njeno konkurentko). Tudi deklice se lahko po razrešenem Ojdipovem kompleksu z neko posebno afiniteto obnašajo do nekaterih dečkov, čemur bi tudi lahko rekli otroška zaljubljenost.

V jeziku libidinalne ekonomije bi pri zaljubljenosti lahko rekli, da gre za investicijo psihične energije (libida) v določen objekt, pri čemer igrajo nekateri nezavedni simbolni procesi pomembno vlogo. Vsako zaljubljanje ima t. i. transferno logiko oz. obeležje. To pomeni, da je objekt zaljubljenosti v resnici simbolni nasledek infantilnega objekta (starša) nasprotnega spola. Pogoja, da človek, lahko tudi že otrok, podleže zaljubljenosti sta dva: otrok se mora kot dojenček prvič »zaljubiti« v svojo dojiljo oz. negovalko (mamo), izkusiti oz. razrešiti mora kastracijski kompleks, torej dojeti genitalno razliko med spoloma, hkrati pa mora starša nasprotnega spola dojeti kot incestuozno prepovedanega. Ves ta psihični proces lahko oba spola speljeta že do petega leta. Vendar so libidinalne investicije v otroško oz. otrokovo zaljubljanje bistveno šibkejše kot pri pubertetniku ali genitalno zrelemu človeku.

 

PREBERITE TUDI: Otrok središču očetove pozornosti

 

Osnovnošolske ljubezni

Ali so otroci v osnovni šoli že dovolj zreli za ljubezen?

S koncept zrelosti tukaj nima smisla operirati. Vedeti tudi moramo, da zaljubljanje in ljubezen nista eno in isto. Otroci se lahko zaljubljajo že pri petih letih, ljubezen, v kakršno se v odnosi ujamemo odrasli, pa še ne poznajo. Vedeti moramo, da zaljubljanje v otroštvu še ni povezano (s takrat še »spečo«) spolno željo – torej je otroško zaljubljenje prikrajšano za določeno nezavedno míšljenje, ki je značilno za zaljubljene odrasle. Zato so otrokove libidinalne energetske investicije (v zaljubljanje) bistveno manjše od tistih, ki jih doživljajo pubertetniški zaljubljenci pri 14-ih ali 15-ih letih ali odrasli.

Dekleta se lahko močno zaljubljajo še prej, pri 12-ih ali 13-letih, oz. v času pojava menstruacije. Problem zgodnje pubertetniške zaljubljenosti je, da si otroci še ne znajo interpretirati svoje zaljubljenosti v povezavi s spolno željo. Karikirano rečno: v resnici ne vedo točno, kaj si v zvezi s svojim objektom zaljubljenosti sploh spolno (seksualno) želijo. Ob tem pogosto ne vedo, razen če se informirajo skozi pornografijo, kaj v spolnosti bi si želeli početi s svojim objektom želje, kako bi medsebojno »kompatibilizirali« genitalije. Zgodnja najstniška zaljubljenost ni adekvatna pozno pubertetniški ali odrasli zaljubljenosti.

 

PREBERITE TUDI: Vam otrok zaupa?

 

Prve ljubezenske veze 

Koliko stari otroci, mladostniki naj bi se že lahko spustili v ljubezensko vezo?

Ljubezen je stvar srca, bi rekli naši dedki in babice. Kakšno racionalnost in pametnost se v prakso zaljubljanja in ljubezensko (z)vezo ne splača vpeljevati. Njihov sram (v povezavi z Nadjazom), ki je sicer znanilec želje, tako ali tako opravi svoje. Toda, ko otrokom enkrat zapaše zaljubljanje, jim je težko soliti pamet s kakšnim moraliziranjem, v smislu, da so še premladi. Bolj kot »ljubezenska veza« je problematično prakticiranje seksa oz. raznih derivatov spolnosti. Psihoanaliza se osredotoča na razlago določenih psihičnih in socioloških fenomenov, tudi zaljubljenosti, ljubezni in seksa. Psihoanaliza pa sama po sebi nima odgovora, kdaj naj bi se mladostnik (že) lahko spustil v ljubezensko vezo, ali kdaj (še) ne. Če se dva, deček in deklica, zaljubila in erotično ali seksualno zbližala že pri 13-ih letih, bi se skozi psihoanalizo dalo vprašati, kaj je narobe v odnosu z njunima staršema, da se že v dobi t. i. latence skušata obnašati odraslo.

Starost, ki jo psihoanaliza vidi kot primerno za stopanje v ljubezensko (z)vezo je okrog 16-ega ali 17-ega leta. Ampak najstniki v svoji ljubezenski zvezi na nek način »ne smejo« (za)živeti družinskega življenja in imeti redne spolne odnose, ker se jim lahko to ponesrečeno vrne kot bumerang na čisto poseben način. Fant mora na nek način na simbolni ravni najprej zgraditi oz. zagotoviti »štalco«, šele potem lahko vodi svojo »kravico« v to njuno »štalco«, in potem brez zadržkov delata »teličke«, seksata … Seks mora biti nagrada za moškega, ki je z (odmevnimi) dejanji ženski dokazal, da si jo zasluži. V današnjem času je ta (iniciacijska) paradigma popolnoma zbledela in izgubila na veljavi, kar, družbeno gledano, ni v redu.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
16
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
13
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
12
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
12



BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?