|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otroka ne vrtite za roke!

Uredništvo Ringaraja.net, 11.5.2023
Starši uživamo ob pogledu na široko nasmejanega otroka, ko ga vrtimo tako, da ga držimo za roke. Ne počnite tega več! Preberite si razlog, zakaj otroka ni dobro vrteti na takšen način, čeprav se otrok ob tem zelo zabava.

image
Vrtenje za roke ni priporočljivo! (Freepik.com)
/11


Vsak otrok obožuje vrtenje in ko mu enkrat pokažete možnost »vrtiljaka«, s tem da ga držite za roke in ga dvignjenega od tal vrtite okrog svoje osi, vas bo za to prosil še neštetokrat. Ta starša sta na najtežji možen način ugotovila, da to početje ni varno, še več, da je to početje dejansko škodljivo, zato nikoli več ne pomislita na to, da bi ugodila otrokovem moledovanju. Svojo izkušnjo sta se odločila deliti, da ostale starše opozorita na negativne posledice takšnega vrtenja.

 

Poškodba: »potegnjen komolec«

Sklepi majhnih otrok še niso popolnoma razviti, vezi (ligamenti) so v obdobju rasti še šibke, tako da se lahko hitro zgodi, da otroku z vrtenjem, držeč za roke, izpahnete roko v komolcu. Poškodba, imenovana tudi varuškin komolec ali potegnjen komolec, se običajno pojavlja pri otrocih, starih do pet let. Potegnjen komolec nastane pri sunkovitem potegu otrokove roke ali celo ko ga za roke dvignemo v zrak. Pri tem namreč lahko pride do posebnega položaja v sklepu, zato ligament v komolcu popusti in ta se izpahne. Ne gre sicer za pravi izpah komolca, ampak za posebno obliko izpaha komolčnega ligamenta.

 

PREBERITE TUDI: Udarec v glavo: kako resna poškodba je?

 

Resnična izkušnja

Mamica je na spletu delila svojo zgodbo, ko se je prav takšna poškodba zgodila njeni dveletni hčerki. Deklica je dolgo prosila svojega očeta, da jo zavrti za roke, kar je, seveda, tudi storil. Bilo ji je nadvse zabavno do trenutka, ko je kar naenkrat pričela neutolažljivo jokati. Ker se je to nekako poklopilo s terminom, ob katerem gre običajno k popoldanskem počitku, sta z možem predvidevala, da je zaspana. Uspelo jima jo je uspavati, vendar se je tudi po počitku jokala. Na poti domov sta opazila, da deklica čudno drži in premika roko, zato sta jo odpeljala na urgenco.

Dežuren zdravnik ji je uspel premakniti komolec nazaj v pravo lego, kar pa je bilo izjemno boleče. Bolečina je sicer, potem ko je bil sklep ponovno na pravem mestu, hitro popustila, je pa velika verjetnost, da se ji poškodba lahko ob sunkovitem potegu za roko ponovi.

 

Kaj pa posledice?

Praviloma potegnjen komolec ne zapušča trajnih posledic in motenj v nadaljnji rasti komolca, seveda pa je treba poudariti tudi naslednje: če se komolčni ligament prevečkrat izpahne, to lahko postane škodljivo in lahko okvari komolec.

Že res, da je vrtenje za roke zabavno, obisk zdravnika in zdravljenje pa ni prav nič prijetno. Zato, dragi starši, naj vas otrok še tako lepo prosi, da ga vrtite, dvigate za roke ali kaj podobnega, ne popustite. Raje poiščite drugo možnost za vrtenje, recimo na vrtiljaku na otroškem igrišču, kot da se tudi vam zgodi podobna zgodba z otrokom na urgenci zaradi podobnih težav s komolcem.

 

PREBERITE TUDI: Je trampolin škodljiv ali ne? 


 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
43
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
19
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
15
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
6



Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro
Kaj storiti, ko otrok zvečer, pa tudi čez dan, nikakor ne more zaspati in porabite tudi več kot uro, da otrok vendarle z...
Med vikendom otrok ne zbujajte zgodaj
Zakaj je dobro, da otrok med vikendom ne zbujamo prezgodaj? Kako sta povezana prekomerna telesna teža in pomanjkanje spa...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?