|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Partnersko kmetijstvo

www.ekologičen.si, 10.5.2011
Nov način povezovanja med kmeti in potrošniki se uveljavlja tudi v Sloveniji in tako zagotavlja ekološke pridelke, ki skrbijo za dobro počutje ljudi kot našega planeta.

image
/11


 

Partnersko kmetovanje sodeluje pri ohranjanju biotske pestrosti, se bojuje proti onesnaževanju, nevarnosti industrijskega kmetovanja in poziva k odgovornemu ravnanju z zemljo. Zaradi neposrednega stičišča med kmetom, potrošnikom in ekološke pridelave, odlično skrbi za dobro počutje našega planeta. Pri partnerskem kmetovanju imajo prednosti reciklaža, skrb za rodovitnost tal, obnovljivi viri energije ter pestrost sort ali pasem. Tovrstno ketovanje ponuja tudi vez med mestom in podeželjem in tako pomaga skrbeti za uravnoteženo družbo. Za kaj torej gre?

 

Z zemlje na krožnik

 

Partnersko kmetovanje je način povezovanja med kmeti in potrošniki po zgledu modelov, razširjenih po vsem svetu, ki vzpodbujajo lokalno pridelavo in trajnostno ter etično potrošništvo s posebnim poudarkom na solidarnosti manjših kmetov, ki kmetujejo brez sintetičnih gnojil in škropiv. Ponavadi gre za pol hektarja kmetijskega zemljišča, ki se razdeli na 20 do 30 odjemalcev. Pred setveno sezono se s kmetom dogovorijo, kaj naj poseje in posadi in nato oskrbuje pridelke po tehnologiji in predpisih ekološke pridelave. Pridelke, ki so zrasli na dogovorjeni površini tedensko razdelijo med odjemalce, ki imajo tako možnost dostopa do visoko kakovostnih živil, obenem pa kmetu omogočijo pravični zaslužek. Partnersko kmetijsko kot nova oblika socialno-ekonomskega modela se je v svetu razvijal že najmanj trideset let, v Sloveniji pa takšne oblike povezovanja med potrošniki nismo poznali.

 

Fair play

 

V Evropi se sistemi partnerskega kmetovanja širijo kot gobe po dežju, saj krepijo lokalno gospodarstvo, k ohranjanju okolja pozitivno prispevajo z občutno manjšo uporabo embalaž, povezujejo in krepijo stike z primestnimi in mestnimi skupnostmi s podeželjem in v pridelovanje hrane vračajo tradicionalno kulturo. V praksi seveda ni vse tako preprosto in navadno preteče kar precej komunikacije med kmetom in njegovimi odjemalci, da se podrobneje spoznata in uskladita svoje želje. Tako imajo meščani neposreden vpliv na to, kaj bodo jedli, kmet pa dobi takojšen odziv na svoje delo, ki se mu lahko hitro in učinkovito prilagaja. Britanska organizacija Soil Assoiation je pripravila brošuro z naslovom 'A Share In the Harvest', v kateri najdejo kmetje in potrošniki navodila za ustanavljanje partnerskega kmetijstva. V njej najdemo priporočila o količini zemlje, ki jo potrebujemo, o pridelovanju vrtnin in odnosu med pridelovalcem in potrošniki.

 

Pri omenjenem projektu ne gre le za pridelovanje okusne, domače in ekološke hrane, temveč tudi za svojevrstno distribucijo živil, ki je v primerjavi z zapleteno, moderno prehransko verigo, nadvse učinkovita in enostavna. Pri partnerskem kmetijstvu imajo koristi obe strani, kmet in potrošnik, ki navadno sicer zavzemata diametralno pozicijo nasprotujočih si interesov. Kmet namreč želi na eni strani pridobiti za svoje delo čim višje plačilo, potrošnik pa bi rad do kakovostne hrane prišel čim ceneje. Pri partnerskem kmetijstvu svoje želje združita v obojestransko zadovoljstvo, rezultat pa je nadvse preprost sistem prehranske varnosti na lokalni ravni. Dober tek!

 

Več informacij in možnosti vključitve v partnersko kmetijstvo

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Projekt ŠOLSKI EKOVRT
Manca Košir, ambasadorka projekta, je opozorila, da otroci na vrtu lahko spoznajo tudi osnovne resnice o življenju in ži...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
2
Strožja pravila za shranjevanje in recikli...
V EU so septembra z novelo direktive o baterijah (Direktiva 2006/66/ES, ki je bila sprejeta že leta 2006) začela veljati...
2



Post z Marjanom Videnškom
Pogovarjali smo se z Marjanom Videnškom, ki se že skoraj 20 let ukvarja s postenjem, svoje znanje pa uspešno prenaša na ...
Nakup akvarijskih in terarijskih živali
photo
Konec šolskega leta je čas, ko našim "odličnjakom" podarjamo razna darila. Preden se odločimo za nakup živali, ki ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?