|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

PMS - Pomoč ajurvede

Helena Primic, 29.5.2023
Po ajurvedi obstajajo tri vrste PMS: PMS tipa vata, PMS tipa pita in PMS tipa kapha. V članku preveri, katera vrsta te muči vsak mesec in kako si pomagati z ajurvedskimi ukrepi in zdravili.

image
Pri napihnjenosti za vse tipe PMS pomagajo ricinusovi obkladki.
/11


Čeprav nekateri moški (in ženske!) še danes nejeverno zmajejo z glavo, če omeniš predmenstrualni sindrom oziroma PMS (češ, to je samo izgovor, da je ženska lahko enkrat na mesec upravičeno tečna), je znanost že dokazala, da gre za dokazljive hormonske spremembe v ženskem telesu, ki vplivajo tako na njeno fizično kot psihično počutje.

Spremembe PMS, ki nastopijo po ovulaciji in nekaj ali več dni pred menstruacijo so lahko zelo blage (od povečane občutljivosti dojk do večje razdražljivosti), lahko pa tudi zelo moteče in boleče. Povzročijo lahko tudi tako imenovane hormonske migrene, ki lahko žensko tudi za več dni položijo v posteljo.

Zato smo preverili, kako si lahko ženska, ki ima težave s PMS, pomaga na naraven način s pomočjo ajurvede. 

 

Tri vrste PMS

Po ajurvedi ločimo med tremi vrstami PMS:

1) PMS vrste vata. Za PMS tip vata so značilne bolečine v spodnjem delu hrbta in trebuha, napihnjenost, tesnoba, strah, nespečnost in razpoloženjska nihanja.

2) PMS vrste pita. Simptomi PMS vrste pita vključujejo občutljivost v prsih, vnetje sečnice, črevesno vnetje, razdražljivost in včasih pekoč občutek med uriniranjem.

3) PMS vrste kapha. Za PMS vrste kapha sta značilna zadrževanje vode (prsi postanejo večje in težje, zateka lahko tudi celo telo) in zaspanost. Ženska zato takrat rada pije kavo.

Sedaj, ko veste, katera vrsta PMS vas muči, si lahko pomagate s preventivmimi ajurvedskimi ukrepi in zdravili. Ki pa jih v svoje življenje uvedite en teden pred predvidenim začetkom menstruacije.

 

PREBERITE TUDI: Sedem razlik med nosečnostjo in PMS

 

Ajurvedska pomoč pri PMS vrste vata

Če je vaš PMS vrste vata, si pomagajte z naslednjimi ajurvedskimi ukrepi in zdravili:

- En teden pred menstruacijo vsak dan do prvega dne menstruacije na prazen želodec pojejte deset češenj. 

- V istem obdobju dvakrat dnevno pijte čaj dashamoola, ki si ga skuhate tako, da 1/2 čajne žličke dashamoola za deset minut namočite v skodelico vroče vode. Za okus mu lahko dodate malo medu ali katerega drugega zdravega sladila. 

- Trikrat dnevno pred jedjo zaužijte eno jedilno žlico čistega gela aloe vere, ki ste mu dodali ščepec črnega popra.

- Dvakrat dnevno vzemite eno tableto ajurvedskega zdravila kaishore guggulu ali yogaraj guggulu.

 

Ko je PMS vrste pita ...

Pri PMS vrste pita imate na voljo dva ukrepa. En teden pred menstruacijo vsak dan (lahko do trikrat na dan) do prvega dne menstruacije zaužijte eno jedilno žlico čistega gela aloe vere, ki mu dodajte ščepec kumine v prahu.

Pri PMS vrste pita zelo pomaga tudi naslednja ajurvedska zeliščna mešanica: dva dela shatavari, en del brahmi in en del musta. Dvakrat dnevno pol čajne žličke umešajte v toplo vodo in popijte.

 

PREBERITE TUDI: Kako negovati svoje dojke?

 

Ajurvedski ukrepi in zdravila pri PMS vrste kapha

Pri PMS vrste kapha si lahko pomagate z naslednjimi ukrepi, ki jih uvedite en teden pred predvidenim začetkom menstruacije:

- Kot pri vrsti vata, vsak dan na prazen želodec pojejte deset češenj.

- Vsak dan zaužijte eno jedilno žlico čistega gela aloe vere, ki mu dodajte ščepec trikatuja - tradicionalne ajurvedske formule, ki vsebuje enake deleže črnega popra, ingverja in pippalija

- Pripravite si naslednjo ajurvedsko zeliščno mešanico: dva dela punarnava, en del kutki in dva dela musta. Pol čajne žličke te mešanice jemljite dvakrat dnevno z malo tople vode.

 

Univerzalni ukrep ob napihnjenosti, ki je primeren za vse tipe PMS

Ženske, ki smo pred menstruacijo napihnjene, vemo kako nadležen je ta stranski učinek hormonskih sprememb. Ajurveda pozna učinkovito pomoč, ki je primerna za vse tipe PMS.

Kadar je trebuh napihnjen in se pojavijo krči, si na spodnji del trebuha položite obkladek z ricinusovim oljem. Ena od njegovih lastnosti je, da proizvaja počasno in vztrajno toploto, ki blaži in zdravi.

Obkladek si pripravite tako, da segrejete približno tri jedilne žlice ricinusovega olja in ga enakomerno polijete po površini mehkega blaga. Če imate steklenico tople vroče vode, jo lahko položite na vrh obkladka, da bo ostal čim dlje topel.

In še en dober učinek ricinusovega olja: toplo ricinusovo olje pomaga tudi pri kongestiji in tegobah endometritisa oziroma vnetju sluznice v maternici.

 

PREBERITE TUDI: Ženske, negujte svojo maternico

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
7
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
5
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
4
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
4



Zakaj je več dojenčkov spočetih v zimskih ...
Če imate več prijateljev s septembrskim rojstnim dnevom, je verjetno, da so njihovi starši devet mesecev prej zavestno a...
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...