|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Poceni zavarovanje doma lahko drago stane!

Uredništvo Ringaraja.net, 5.10.2012
Zavarovanje doma potrebuje vsak lastnik nepremičnine. Škode, ki ob nesrečnih slučajih nastanejo na hiši, stanovanju in stanovanjski opremi, so lahko zelo visoke, potrošnik pa jih brez ustreznega zavarovanja le s težavo krije sam.

image
/11


Pri zavarovanju doma zato ni smiselno preveč varčevati. A tudi najdražje zavarovanje ne nudi nujno najboljše zaščite. Pred podpisom pogodbe je treba oceniti potrebe in izbrati takšna kritja, da bo zavarovanje res doseglo svoj namen – tudi če mora potrošnik zato odšteti kak evro več. Pri ZPS so preverili, na kaj morajo biti potrošniki posebej pozorni, ko sklepajo zavarovanje doma.

 

Smiselno je zavarovati nepremičnino in stanovanjsko opremo

Zavarovanje nepremičnine (etažne lastnine) ščiti »lupino« stanovanja ali hiše. V večstanovanjskih zgradbah je hkrati zavarovan tudi delež na skupnih prostorih. Stanovanjsko opremo je treba zavarovati posebej. »Potrošnikom svetujemo, da so pozorni pri talnih in stenskih oblogah ter steklu, ker jih različne zavarovalnice lahko različno uvrščajo – med opremo ali k nepremičnini«, je opozorila Mojca Štrucl, finančna svetovalka na ZPS. Pri zavarovanju stanovanj v večstanovanjskih objektih je nujno najprej preveriti, ali je za nepremičnino morda že sklenjeno zavarovanje preko upravnika in kaj to zavarovanje obsega. Ni potrebe, da bi stanovanje zavarovali dvakrat.

Bolje je skleniti zavarovanje na novo vrednost, kar pomeni, da se morebitna odškodnina določa glede na novo vrednost nepremičnine oz. opreme. »A ne gre za tržno vrednost, ampak gradbeno vrednost«, je izpostavila Štruclova.

 

Nujne so dovolj visoke zavarovalne vsote

Izbira dovolj visoke zavarovalne vsote je bistvena za izplačilo primerne odškodnine ob morebitnem nastanku nesrečnega primera. Mojca Štrucl opozarja predvsem na neenotno prakso določanja zavarovalnih vsot: »V preteklosti smo že ugotovili, da lahko celo pri isti zavarovalnici potrošnik za isto stanovanje dobi ponudbe, kjer se zavarovalne vsote razlikujejo tudi do 20.000 EUR« in se sprašuje »ali mora potrošnik resnično postati zavarovalni strokovnjak in sam opraviti vse delo namesto zavarovalnice, če hoče skleniti ustrezno zavarovanje?«

Na ZPS potrošnikom svetujejo, naj bodo posebej pozorni na omejitve zavarovalnih vsot pri posameznih nevarnostih, kot so npr. škoda ob poplavi, poškodbe keramičnih oblog, steklenih površin, dragocenosti in podobno. Včasih so tako nizke, da se potrošnik lahko upravičeno vpraša o smiselnosti zavarovanja. Dodatna težava so odbitne franšize, na katere potrošniki velikokrat niso pozorni. Ob visokih škodah tudi majhen odstotek škode, ki jo morajo kriti sami, lahko predstavlja velik udarec za njihov žep.

 

Kaj mora zavarovanje obsegati?

Ali bo zavarovanje ustrezno varovalo dom, je seveda odvisno tudi od nevarnosti, ki so vključene v zavarovanje. »Zavarovanje doma je naprodaj v paketih in neizogibno so vanje vključene tudi nekatere nevarnosti, ki jih potrošnik ne potrebuje, hkrati pa mora za nekatere pošteno doplačati, saj sicer ne bo imel zagotovljenega takšnega kritja, ki bi omogočalo primerno povrnitev škode,« je poudarila Mojca Štrucl in dodala: »Pri zavarovanju doma ne velja načelo »manj je več«. Pametneje se je odločiti za širši obseg nevarnosti, ki jih bo krilo zavarovanje, npr. priporočljivo je razmisliti o potresnem zavarovanju, o zavarovanju izliva vode, razbitja stekel, posrednega udara strele, vloma in ropa, proti poplavi, če živite na poplavnem območju ipd.«


 

Nasvet ZPS

  • Naredite spisek nevarnosti, ki lahko kritično ogrozijo vaš dom in za katere želite skleniti zavarovanje.
  • Pri več zavarovalnicah primerjajte, kateri paketi vključujejo te nevarnosti in do katere mere (odbitne franšize, omejitve zavarovalnih vsot).
  • Preverite, katere stvari dejansko krije zavarovanje (predvsem posebnosti pri npr. steklih in/ali gospodinjskih oz. elektronskih aparatih).
  • Šele ko imate pred seboj ponudbe, ki ustrezajo vašim željam, primerjajte cene in se pogajajte za popuste.
  • Ne prezrite drobnega tiska v splošnih pogojih. Pogodbo podpišite, ko vam bo njena vsebina v celoti jasna in razumljiva in ko boste natančno seznanjeni s tem, kaj plačujete in kaj za to dobite.

 

VIR: Revija VIP, september 2012, www.zps.si

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako prihraniti pri nakupu živil?
Cene živil so vedno višje, zato smo poiskali in pripravili nekaj trikov, kako prihraniti pri nakupih.
3
Kako lahko zaščitimo aparate pred udarom s...
Udar strele lahko popolnoma uniči naše električne narave. Ali obstaja učinkovita zaščita, s katero lahko le te zaščitim...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2
Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
2



Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
100 mladim podarimo 3 obroke kredita
NLB bo 100 mladim povrnila 3 mesečne obroke kredita v skupni vrednosti do 1.000 EUR. Preverite, kako lahko sodelujete v ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?