|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Družinski zdravniki se trudijo po najboljših močeh

Uredništvo Ringaraja.net, 2.11.2020
Zdravniki družinske medicine se zavedajo stisk bolnikov, ki težje pridejo do zdravnika, se pa kljub krizi trudijo za ohranitev čim večje dostopnosti in javnega zdravstva.

image
Družinski zdravniki so v času koronakrize močno obremenjeni. (FOTO: Freepik.com)
/11


»Zdravniki družinske medicine ostajamo zavezani čim boljši dostopnosti in javnemu zdravstvu. Zavedamo se stisk, do katerih je prišlo pri naših bolnikih, ki teže pridejo do zdravnika. Razumemo, da je to za njih hudo,« so zapisali v izjavi za javnost o delu ambulant družinske medicine v času epidemije covid-19.

 

Družinska medicina je bila že pred krizo na robu svojih zmožnosti

Kot opozarjajo v javnem pismu, sta bila osnovno zdravstvo in družinska medicina že pred krizo na robu svojih zmožnosti, v času epidemije pa se je njihovo delo bistveno spremenilo in nanje se zgrnila množica novih zahtev, med katerimi nekaterih objektivno ne morejo rešiti. »Trudili se bomo, da kljub zahtevni situaciji ohranimo čim večjo dostopnost. Zato bomo še naprej iskali rešitve, kako to dostopnost izboljšati,« pišejo.

 

PREBERITE TUDI: Za covid-19 zbolevajo tudi mlajši otroci

 

Preobremenjenost družinskih zdravnikov

Na današnji novinarski konferenci je problematiko preobremenjenosti osnovnega zdravstvenega sistema in družinske medicine v času koronakrize izpostavila tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenija Zdenka Čebašek-Travnik. Poudarila je, da so prav osebni zdravniki prvi v liniji, ko pacient potrebuje zdravniško pomoč, zato so preobremenjeni, vendar pogosto premalo slišani.

»Ko Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ne zmore več, se spremljanje okužb naloži družinski medicini. Ko bolnišnice ne zmorejo več, pozivajo k pomoči zdravnike od drugod. Ko dela ne zmorejo več družinski zdravniki, se sistem sesuje,« stanje opisuje Čebašek-Travnikova in izpostavila, da so se številni zdravniki in medicinske sestre že okužili z novim koronavirusom.


Poziv pacientom: Uporabljajte e-pošto, telefonske linije pa prihranite za najranljivejše

Zdravstveni zavodi so se ob novemu vali okuženih in obolelih sicer organizirali in se prilagodili na vedno težje razmere. Tudi pacienti so večinoma sprejeli nov način komunikacije z ambulantami. Tako Čebašek-Travnikova kot vrh družinske medicine pa so vse, ki so vešči uporabe sodobnih načinov komunikacije pozvali, naj se usmerijo na telemedicinske storitve, ki jih razvijajo in jih bodo še nadgradili. »Telefonske linije naj bodo prihranjene za najranljivejše skupine,« naprošajo paciente.

 

Zdravniki se zavedajo težav, s katerimi se soočajo bolniki, ki jih prizadene bolezen covid-19, pa tudi tisti s kroničnimi ali akutnimi boleznimi. Po njihovih navedbah zaradi stisk pacientov prihaja do kritike njihovega dela in tudi do izbruhov jeze in nezadovoljstva. »V tej situaciji je zato še posebej pomembno, da pacienti racionalno koristijo naše storitve. Naši viri so omejeni in naši timi marsikje delujejo v okrnjeni obliki,« opominjajo.

 

PREBERITE TUDI: Kako ohraniti optimizem v težkih časih?

 

Podpisniki javnega pisma so bo tem izrekli podporo vsem zdravnikom družinske medicine, ki se na terenu trudijo, da vsak bolnik dobi takšno obravnavo, kot si jo zasluži. Zahvalili so se tudi vsem članom tima družinske medicine, predvsem medicinskim sestram: »Brez njih dela ne bi zmogli.«

 

Pod javno izjavo se je podpisal vrh stroke družinske medicine, in sicer dekan ljubljanske medicinske fakultete Igor Švab, predstojnica katedre za družinsko medicino na mariborski medicinski fakulteti Zalika Klemenc Ketiš, predsednica Združenja zdravnikov družinske medicine in predsednica Razširjenega strokovnega kolegija za družinsko medicino Danica Rotar Pavlič ter predsednica Strokovnega sveta družinske medicine Davorina Petek.

 

PREBERITE TUDI: Pri otrocih okuženih s koronavirusom izstopa en simptom

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
53
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
4
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
4
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
4



Moram delodajalcu razkriti načrtovano nose...
Ali ste dolžni delodajalcu zaupati svoje načrte glede morebitnih nosečnosti, ko podaljšujete ali na novo sklepate delovn...
Polovica nosečnic je starejših od 30 let
Zadnje raziskave so pokazale, da je povprečna starost ženske, ki postane prvič mamica, danes 29,8 let. Pokazale so tudi...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?