|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

RINGARAJIN KLEPET: Porod in protibolečinska sredstva

Helena Primic, 4.4.2022
Če bi porodnice lahko izbirale, bi si seveda izbrale neboleč porod. Kaj storiti s porodno bolečino, kakšna protibolečinska sredstva so na voljo in ali zares vsak porod boli, smo se pogovarjali z dulo dr. Špelo Peternel.

image
Verjetnost za ekstatičen porod je večja pri porodih doma. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


V vseh 14 slovenskih porodnišnicah imajo porodnice za lajšanje porodnih bolečin na voljo farmakološki sredstvi intravenski dolantin in tako imenovano »masko«, v kar 11 porodnišnicah pa si lahko pomagajo še z epiduralno analgezijo in intravenskim remifentanilom, ki sta na voljo 24 ur na dan.

Toda, ali je poseganje po farmakoloških protibolečinskih sredstvih med porodom zares tako "nedolžno" in kakšne so alternativne možnosti, smo se pogovarjali z diplomirano voditeljico obporodnih izobraževanj, dulo, DreamBirth® svetovalko, inštruktorico masaže dojenčkov, predstavnico združenja DONA International za Balkan in doktorico biomedicine Špelo Peternel. 

 

Bolečina je vedno sporočilo telesa o dogajanju v telesu. Ali je zares pametno, da se porodnica na vsak način poskuša izogniti tudi najmanjši bolečini in se tako odreže od pomembnega komunikacijskega kanala?

Bolečina nas navadno opozarja, da je v telesu nekaj narobe. V primeru porodne bolečine pa gre za pritiske otroka, ki govorijo o tem, kako se mora otrok usmeriti in kaj se mu mora v maminem telesu umakniti, da se bo lahko rodil. Porodna bolečina je torej za porodnico signal, ki mu lahko ob naravnem in nemotenem poteku poroda z gibanjem nagonsko sledi in tako s pravim položajem otroku pomaga, da se lažje pravilno postavi v porodni kanal.

Zmanjševanje bolečine oziroma prekinitev tega načina komunikacije med otrokom in mamo med porodom je zato zelo nespametno. Ko namreč žensko telo nima informacije o tem, da poteka porod, se ustavi tudi telesu lasten hormonski krog, ki vodi porod, zato se ob zmanjševanju porodne bolečine pogosto porod upočasni ali celo ustavi. 

 

Kdaj oziroma v katerih primerih pa lahko porodna bolečina vendarle škodi tudi otroku in kako?

Tako mama kot otrok sta ob naravnem, nemotenem poteku poroda pod vplivom porodne hormonske simfonije, ko ju usklajeno oblivajo hormoni, ki jima omogočajo, da se kljub intenzivnim občutkom v telesu počutita dobro. Predvsem pa se pri obeh sproščajo endorfini - naravna protibolečinska sredstva, zaradi katerih porodne bolečine ne občutita kot nekaj groznega ali neobvladljivega. Zato je težko govoriti o tem, da porodna bolečina škodi otroku. Če je dobro poskrbljeno za mamo, če mama med porodom ni prestrašena in ima ob sebi ljudi, ki jo podpirajo, potem do situacije, da bi potrebovala protibolečinska sredstva, pride izjemno redko.

Res pa je, da ko porod zmotimo, lahko že samo s prekomernim številom vaginalnih pregledov, z grobimi pregledi ali pa s premočno svetlobo in vprašanji, ki jih zastavljamo mamici v času popadka, porod zmotimo. Ko pa zmotimo porod, prekinemo ta naravni tok hormonov in takrat lahko porod postane (preveč) boleč. Če se namreč mama prestraši, se zakrči, in občutek bolečine postane bolj intenziven, porod pa se lahko tudi ustavi. Namesto, da bi mamo pomirili, v porodnišnicah nato največkrat za pospeševanje poroda uporabijo sintetični hormon oksitocin (tako imenovani umetni popadki), ki povzroči, da se maternica krči. Toda pri tem se prekine naravni hormonski krog in prenehajo se izločati endorfini. V takšnem primeru seveda ni etično, da porodnici ne bi dodali protibolečinskih sredstev, saj je intenzivnost poroda ob dodatku sintetičnega hormona mnogo večja kot z naravnimi hormoni. 

 

Kaj je na voljo za lajšanje porodnih bolečin v slovenskih porodnišnicah?

Najprej seveda zgoraj našteta farmakološka sredstva, toda sama sem kot dula naklonjena naravnim načinom lajšanja porodne bolečine. Mnoge slovenske porodnišnice imajo na voljo porodne bazene ali lajšanje bolečine z vodo (tuš) ter porodne žoge in blazine, da lahko mamica v času poroda po želji spreminja porodne položaje in si blaži intenzivnost poroda na ta način. Nekatere porodnišnice imajo na voljo tudi T.E.N.S. sistem, ki je prav tako zelo učinkovit pri lajšanju poroda. Poleg različnih tehnik masaže so vse to izjemno učinkoviti načini lajšanja intenzivnosti poroda. 

 

PREBERITE TUDI: Kako in zakaj lahko dula pomaga k boljši porodni izkušnji?

 

Vse, kar noseča in rojevajoča ženska prejme v telo, prejme tudi njen otrok. Kako protibolečinska sredstva vplivajo na dojenčka?

Res je - vse, kar prejme mama, prehaja v otroka. Toda v otroku se snovi, ki jih materino telo razgradi v eni uri, navadno razgrajujejo vsaj desetkrat dlje! Večina farmakoloških protibolečinskih sredstev tako izjemno ovira tisti pomembni prvi dve uri po porodu, ko se pri mami in otroku zbujajo nagonski sistemi, ki omogočajo njuno navezovanje in začetek dojenja.

Poleg tega so zaradi uporabe farmakoloških sredstev v času poroda po porodu obremenjena otrokova jetra in ledvica. Moteno je izločanje bilirubina iz telesa, zato se po porodu s protibolečinskimi zdravili močno poveča verjetnost zlatenice pri otroku, ki še dodatno ovira že tako težke začetke dojenja. Moteno zgodnje navezovanje je za otroka tudi zelo stresno, zato je otrok pogosto razdražen in bolj jokav ter ga je težje potolažiti. Poporodno obdobje je tako namesto, da bi bilo čas veselega navezovanja z otrokom, pogosto izjemno naporno tako za mamo kot za otroka.

 

Za lajšanje porodnih bolečin pa poleg farmacevtskih sredstev obstaja tudi vrsta drugih zelo učinkovitih in priznanih metod. Kako so te dobrodošle v slovenskih porodnišnicah in ali katere od njih vključuje tudi bolnišnična oskrba?

Nekaj naravnih metod lajšanja porodnih bolečin v porodnišnicah sem naštela že zgoraj. Porodnega bazena in ribstola seveda ne moremo postaviti v vsako porodno sobo. A tudi, ko na voljo nimamo prav ničesar od naštetega, ima vsak od nas roke, ki pravzaprav lahko delujejo še najbolj pomirjujoče. Različne tehnike masaže, božanja in pomirjujočih besed bi lahko vsak trenutek uporabil vsak izmed nas, ki spremljamo porode.

 

Znanstvene raziskave so dokazale, da večjo bolečino kot ženska pričakuje pri porodu, močnejšo bo zares doživela. In obratno. Kako torej žensko pripraviti, da bo med porodom pričakovala manj bolečine in si tudi tako zagotovila manj boleč porod? 

Pravijo, da se porod odvije v glavi, kar pri svojem delu tudi sama opažam. Prepričanja porodnice o tem, kaj je porod in kakšen je - vse to vpliva na to, kako ga bo doživela. In ker so predstave o porodu v naši kulturi žal polne bolečine (in povsem napačne!), je žensk poroda največkrat strah. Strah pa je tisti, ki ženski onemogoča, da bi se sprostila. In če se ženska med porodom ne more sprostiti in prepustiti porodnemu procesu, se ne bo odpirala in tako bo porod dejansko postal boleč.

Prav zato so dobre priprave na porod izjemno pomembne. Če namreč mama razume, kaj se med porodom dogaja, potem je tudi strahu manj ali pa ga sploh ni. In ko je ženska sproščena, je tudi občutek bolečine manjši ali pa bolečine celo ni. Pri tem bi rada opozorila, da samo razumevanje porodnega procesa navadno ni dovolj, temveč je treba poznati tudi tehnike, ki porod olajšajo. Po mojih dolgoletnih izkušnjah z različnimi tehnikami sproščanja in meditacije me je zelo navdušil Hypnobirthing®, najbolj neverjetne rezultate pa v zadnjih letih opažam s tehniko Sanjsko rojstvo (DreamBirth®).

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Orgazmični porod, pa kaj še!

 

Porodne zgodbe o ekstatičnih in orgazmičnih porodih torej vendarle niso samo izmišljene zgodbe. Kakšne so vaše izkušnje s tovrstnimi porodi v porodnišnici?

Sama svojih treh porodov nisem doživljala kot bolečih tako dolgo, dokler me pri porodu niso motili. To seveda ne pomeni, da porodno dogajanje ni bilo intenzivno. Toda, če govorimo o bolečini, lahko potrdim, da je bil moj porod boleč le takrat, ko je babica želela, da se uležem na posteljo. In enako pogosto opazujem tudi pri ženskah, s katerimi sodelujem ob porodu.

Ko se ženska lahko med porodom povsem sprosti in prepusti dogajanju v svojem telesu, ko jo prelijejo isti hormoni, ki sodelujejo tudi ob spočetju, lahko porod doživi tudi kot ekstazo.

Žal je v porodnišnici ob različnih in številnih motnjah naravnega porodnega procesa to skorajda nemogoče.

 

Kaj pa, ko gre za obraten primer - ko CTG pokaže zelo šibke popadke, porodnica pa toži za hudimi porodnimi bolečinami. Kaj lahko stori ženska, ki čuti močne bolečine, ki niso v skladu z zapisi CTG-ja in jo bolnišnično osebje morda doživlja kot preobčutljivo? 

CTG je aparat, ki naj bi zaznaval otrokov srčni utrip in krčenje maternice. Poudarjam naj bi, saj se v hipu, ko se ženska premakne, to merjenje prekine. In prav zato je to aparat, ki najbolj moti potek naravnega poroda, saj ženski praktično onemogoči gibanje. In če se porodnica ne more gibati, je občutek intenzitete bolečine takoj večji. Če se nato ukvarjamo z aparatom namesto s sproščanjem in poglabljanjem v porodni proces, se porodni proces upočasni ali celo ustavi.

Če je ženska preobčutljiva, pa največkrat to pomeni le to, da ni sproščena in jo je strah. Vsakodnevno pri otrocih uporabljamo veliko tehnik, s katerimi bi jo lahko pomirili - se je dotaknili, vzpostavili stik in ji namenili pomirjujoče besede. Toda pri obveznostih, ki jih imajo babice in zdravniki v porodnišnicah, za to žal pogosto ni dovolj časa. Zato je seveda najbolj enostavno, da prestrašeni porodnici ponudijo farmakološka sredstva. Pravzaprav mnoge ženske to od porodnega osebja tudi pričakujejo. Težava se pojavi le v tistih primerih, ko si ženska tega ne želi, vendar se osebje nima časa ukvarjati z njo, tako da na koncu ženska tak porod lahko doživi tudi kot travmatičen.

 

Morda še kakšno sporočilo za Ringarajine bodoče mamice? 

Kot ste verjetno že opazili, sama nerada govorim o porodni bolečini, saj sama svojih porodov nisem doživljala kot bolečih. Zato bi vsaki nosečnici rada sporočila, da si z razumevanjem porodnega procesa in poznavanjem tehnik, ki med porodom pomagajo lajšati doživljanje porodne moči, lahko ustvarijo drugačen porod kot ga prikazujejo filmi in mediji. Porod je ženska, ki rojeva, zato ne more biti močnejši od nje. Porod je rojstvo otroka ter čas za praznovanje in veselje. Čas je, da se ga naučimo doživljati kot takšnega.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
6
VIDEO: Igrače za spodbujanje fine motorike
Za razvoj fine motorike so najboljše igrače in dejavnosti, s katerimi se otrok srečuje v vsakodnevnem življenju. Z vami ...
3
Tudi na dopustu naj ima dojenček red za sp...
Ob daljših dneh otroci in dojenčki pogosto ostajajo budni do poznih večernih ur, s čimer se ruši njihova spalna rutina i...
3
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
3



Živali so naši prijatelji
Otroci so po naravi iskreni in pošteni, zato jih tudi glede odnosa do živali ni treba ničesar novega učiti, vse že nekak...
Kako dolgo naj otrok spi skupaj s starši?
Večerno sedenje ob otroku nikakor ni razvajanje, temveč nudenje podpore v umirjanju otrokovega sistema, ki se sploh po g...