|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pozimi v gore: Zlata pravila

Uredništvo Ringaraja.net, 8.2.2024
Ko boste načrtovali družinski izlet v gore, predvidite tudi rezervni cilj (recimo sosednji hrib), kamor se odpravite v primeru, da ob prihodu na izhodišče opazite gnečo.

image
V nahrbtnik poleg priporočljive opreme (prve pomoči, naglavne svetilke in toplih oblačil) dodajte še kaj za prigriznit in topel čaj v termovki, ki vas bo prijetno ogrel. (Foto: Freepik)
/11


Če se boste ta vikend z družino odpravili v gore, kjer je letos zaradi obilnega snega prava zimska pravljica, ne pozabite na varnost.

Pri Planinski zvezi Slovenije (PZS) smo preverili najpomembnejše nasvete za varen zimski obisk planin in gora.

 

Nahrbtnik in priporočljiva planinska oprema

Četudi se boste odpravili le na krajši družinski izlet, pojdite od doma z nahrbtnikom, v katerem naj bo priporočljiva planinska oprema - prva pomoč, naglavna svetilka in topla oblačila.

"Človeško telo je v gorah izpostavljeno vetru in mrazu, zato se lahko v nepredvidljivem položaju brez toplih oblačil znajdemo v hudih težavah," opozarja strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

 

PREBERITE TUDI: Igra v gozdu in gozdna pedagogika

 

Tudi na Šmarno z derezicami in planinskimi palicami

Marsikje in sploh na poteh, ki so izpostavljene večjemu število obiskovalcev, je zasnežena podlaga postala zbita in zato na njej drsi. Korak ni varen, hoja pa je neprijetna in nevarna.

Če se boste ta vikend z družino odpravili na Šmarno ali Uršljo goro, Sv. Primoža nad Kamnikom, Veliko in Menino planino ali v Tamar oziroma na pogosto obiskano pot, ki nima večje strmine in nevarnih pobočij, za varnejšo hojo uporabite derezice in planinske palice.

"Takoj, ko imamo opravka s potmi, ki so strme in izpostavljene, pa moramo uporabiti dereze in cepin (z rokavicami na rokah) ter seveda znati oboje uporabljati. Predvsem obvladati ustavljanje s cepinom, sicer nam oboje nudi le lažno varnost. Planinske palice v kombinaciji z derezami odsvetujemo, saj so nevarna kombinacija," svetuje Šerkezi.

 

PREBERITE TUDI: Kako v hribe v skladu s koronapravili?

 

Nad 1.400 metri pazite na snežne plazove! 

Povsod, kjer je sneg, obstaja nevarnost snežnih plazov. Z vetrom nastajajo klože, ki jih je težko predvideti. Po podatkih Agencije RS za okolje (ARSO) je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1.400 metrov znatna (3. stopnje), nižje pa zmerna (2. stopnje).

"V vzhodnem delu naših gora, kjer je snega manj, je meja med 2. in 3. stopnjo nevarnosti nekoliko višje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja in številna mesta z napihanim snegom ter grape, kjer se je sneg akumuliral. Tam lahko že ob majhni obremenitvi s strmih pobočij sprožimo plaz kložastega snega. Na strmih pobočjih, kjer pride do preobremenitev zaradi napihanega snega, so možni tudi posamezni spontani kložasti plazovi," pojasnjujejo na PZS.

"Zadnje nesreče s snežnimi plazovi v gorah potrjujejo, da so razmere nevarne in jih ne znajo predvideti tudi najbolj izkušeni. Zaradi tega odsvetujemo obisk gora vsem, ki nimajo izkušenj z gibanjem v zasneženih gorah. Ostalim pa, da se izognejo območjem, ki so izpostavljena in znana kot plazovita. Svetujemo uporabo plazovnega trojčka in plazovnega nahrbtnika, predvsem pa veliko preudarnosti. Naj ne zapeljejo zasnežene strmine, ki kličejo po odlični smuki, saj skrivajo nevarne pasti. Upoštevajte dobronamerna priporočila gorskih reševalcev, kajti vsaka nesreča je nepotrebna," še dodaja Šerkezi.  

 

PREBERITE TUDI: 12 idej za popoln oddih v slovenski Istri

 

Načrtovanemu cilju dodajte še rezervni cilj za primer gneče

"Zadnje konce tedna opažamo gnečo in prometni kaos na turističnih planinskih točkah. Slovenija je pestra dežela, ki ponuja raznolike aktivnosti in z malo priprave in načrtovanja se lahko gneči izognemo ter prispevamo k razbremenitvi posameznih območij," so zapisali na PZS. 

Ko boste torej načrtovali družinski izlet v gore, predvidite tudi rezervni cilj, kamor se odpravite v primeru, da ob prihodu na izhodišče izleta opazite gnečo. Rezervni cilj je lahko tudi sosednji hrib.

Na poti do izhodišča bodite pozorni na razmere na cesti in ne poskušajte za vsako ceno z avtomobilom pripeljati do točke, ki ste si jo zamislili. Gorske ceste so namreč poledenele in brez primerne zimske opreme ter izkušenj lahko hitro obtičite sredi ceste in s tem ovirate promet ter v nevarnost spravljate tako sebe kot druge udeležence v prometu.

 

Posebno opozorilo: Poskrbite, da boste avtomobil parkirali na primernih mestih in z njim ne boste zaprli ceste ter onemogočali pretočnosti. Pri tem imejte v mislih, da so intervencijska vozila širša od osebnih vozil in da v primeru intervencije šteje vsaka minuta. Napačno parkirano vozilo lahko pomeni, da nekdo ne bo dobil pomoči pravočasno!

 

Ne glede na to, kam se boste odpravili na izlet z otroki, poskrbite, da bo izlet prilagojen njihovi starosti. In seveda poskrbite za primerno obutev in oblačila.

"Otrok ne oblecite preveč, saj so aktivnejši od odraslih in jim je hitro prevroče, kar izražajo z nejevoljo in upiranjem. In ne izpostavljajte jih nevarnostim. Njihova želja po obiskovanju višjih gora bo rasla z leti in zrelostjo," zaključuje Šerkezi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Poreč – elita hrvaškega turizma
Na poreško riviero se obiskovalci redno vračajo deset, dvajset let zapored, v svojih priljubljenih letoviščih ali hoteli...
6
Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
6
Karibski podvig: Barbados
Obala otoka je čudovita in zelo raznolika. Na vzhodu (Karibsko morje) je največ hotelskih kompleksov, morje je mirno, id...
4
Divje jezero
Spoznajmo eno najmanjših in najbolj skrivnostnih jezer - Divje jezero pri Idriji. V bistvu je to kraški izvir, ujet v sk...
3



5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...
Na družinski izlet z vlakom
Se je vaš otrok že peljal z vlakom? Toplejši dnevi so idealni za družinski izlet z vlakom - po Sloveniji ali za več dni ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?