|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

NOVO: Razvojno gibalna vadba za dojenčke in malčke Baby Handling

Metka Troha, 14.4.2020
Kakovostna vzpodbuda staršev za boljši razvoj gibanja, stabilnosti, ravnotežja, mišične moči, … ne škodi nikomur, niti tistim ne, katerih gibalni razvoj poteka tako kot mora. Pri tem si lahko pomagate z videi s konkretnimi napotki fizioterapevtke.

image
/11


Skrb za gibalni razvoj otroka ni samo modna muha in kompliciranje sodobnih mamic, saj lahko z ustreznim ravnanjem z dojenčkom in gibalnimi vajami dejansko še bolj podpremo naravni potek gibalnega razvoja svojega otroka, pravi Špela Gorenc Jazbec, diplomirana fizioterapevtka razvojno-nevrološke obravnave. Pred kratkim je za starše pripravila tudi video vsebine, s pomočjo katerih lahko starši kar doma izvajate koristne gibalne vaje. S strokovnjakinjo, ki že vrsto let svetuje staršem glede ustrezne gibalne vadbe in babyhandlinga, smo se pogovarjali o tem, kako pomembno je skrbeti za kakovosten razvoj gibanja.


Zakaj se daje takšen poudarek na kakovostni gibalni vadbi za dojenčke, če pa gibalni razvoj poteka neodvisno od nas, sam od sebe?

Špela Gorenc Jazbec: Gibalni razvoj pri dojenčkih poteka sam od sebe, po nekih smernicah, oziroma po nekem točno določenem zaporedju, ki ga imamo zapisanega v genih. Bolj kot kaj in kdaj dojenček zmore, osvoji, določen gibalni vzorec, je pomembno s kakšno kakovostjo to osvoji, naredi. In pri tem mu lahko zelo veliko pomagamo na ta način, da ga vzpodbujamo z ustreznim ravnanjem z njim, v njegovih vsakodnevnih aktivnostih, kot je nošenje, oblačenje, slačenje, hranjenje, dvigovanje … .

Še večji poudarek na sami kakovosti njihovega gibalnega razvoja pa lahko naredimo s tem, da prek ustreznih razvojno gibalnih vaj, njihov naravni potek gibalnega razvoja še podpremo in jim na ta način omogočimo čim boljšo kakovost naravnega poteka gibalnega razvoja. Torej, z razvojno gibalnimi vajami ne smemo vplivati na samo hitrost gibalnega razvoja pri dojenčku, torej, da bi s tem prehiteli naravni potek, ampak dejansko vplivamo na bolj kakovosten potek naravnega gibalnega razvoja.

 

Ali vsak dojenček potrebuje usmerjanje staršev pri gibalnem razvoju ali nekateri več, drugi pač manj oziroma nič?

Špela Gorenc Jazbec: Dojenčki so si med seboj zelo različni. Tako je tudi potek in sama kakovost poteka gibalnega razvoja pri dojenčkih zelo različna. Nekateri bodo potrebovali več vzpodbude, nekateri manj, nekateri pa vzpodbude in usmerjanja k boljši kakovosti izvedbe določenih gibalnih vzorcev, gibanja in same drže, ne bodo potrebovali. Vse je odvisno od same kakovosti njihovega mišičnega tonusa, genetske zasnove njihovih gibalnih vzorcev, drže, pa od okolja v katerem se razvijajo, od raznih pripomočkov in opreme, ki jo uporabljajo starši, koliko možnosti imajo za svobodno gibanje in še bi lahko naštevali. Nekatere družine imajo že na splošno, v svojem genetskem zapisu, gibalne vzorce in držo slabše kakovosti. Včasih pa sploh ni nobenega vzroka, pa gibanje in drža nista taka, kot bi morala biti. Ampak na splošno, če povzamemo, kakovostna vzpodbuda za boljši razvoj gibanja, stabilnosti, ravnotežja, mišične moči … ne škodi nikomur, niti tistim ne, katerih gibalni razvoj poteka tako kot mora. Še posebej ne, ker starši velikokrat ne znajo oceniti ali gibalni razvoj njihovega dojenčka poteka v okviru normalnega, niti ne moremo to od njih pričakovati. In včasih se ta odstopanja pokažejo šele kasneje v razvoju. Ravno zaradi tega je pomembno, da jih kakovostno vzpodbujamo ne glede na to ali so težave ali ne. Ker s kakovostnimi razvojno gibalnimi vajami lahko težave velikokrat preprečimo, še preden bi do njih sploh lahko prišlo.

 

Kakovostna vzpodbuda za boljši razvoj gibanja, stabilnosti, ravnotežja, mišične moči …

ne škodi nikomur, niti tistim ne, katerih gibalni razvoj poteka tako kot mora. 


Kdaj moramo začeti razmišljati o tem, kako moramo spodbujati pravilen razvoj otroka? Že takoj v prvih tednih ali šele kasneje?

Špela Gorenc Jazbec: Tako kot sem že prej omenila, je važno, da z vzpodbujanjem ustrezne kakovosti gibanja in drže začnemo še preden se težave sploh lahko pojavijo. S tem res lahko pripomoremo, da do težav sploh ne bo prišlo, oziroma če bi kljub temu vseeno prišlo, da se te težave izrazijo v bistveno manjšem obsegu, kot če na to ne bi dajali nekega poudarka.

V prvem mesecu dojenčkovega življenja ne bomo pretiravali z nekim pretiranim izvajanjem razvojno gibalnih vaj, ampak bomo v tem prvem mesecu vsekakor dali večji poudarek na osvajanju veščin pravilnega ravnanja z dojenčkom, torej Baby Handlinga. To je nekako osnova na kateri se gradi kakovost gibalnega razvoja.

Kasneje že lahko začnemo z lažjimi ter starosti in gibalnemu razvoju ustreznimi vajami. Seveda v tem zgodnjem obdobju ne gre pretiravati. Tudi razvojno gibalne vaje, morajo biti take, da se daje poudarek na osnovah gibalnega razvoj, torej ne na tem kaj vse dojenček že zmore, ampak na sami kakovosti mišičnega tonusa, na ustreznih poravnavah, na primerno usklajeni aktivnosti v trupu, na stabilnosti … .

Tudi v kasnejših obdobjih ne vzpodbujamo prehitro določenih položajev, ko dojenček na to še ni pripravljen, vedno delamo na kakovosti in ne na prehitrem osvajanju gibalnih vzorcev ali še slabše samih položajev. Če dojenčka že od samega začetka prek ustreznih in kakovostnih razvojno gibalnih vzpodbud vodimo skozi naravni potek gibalnega razvoja, bo vsekakor manj možnosti, da bi na neki točki kakovost gibalnega razvoja zašla s poti.

 

 razvoj

 

Otroci so si različni, eni nekatere stvari dosežejo prej kot drugi. Nas mora skrbeti, če naš otrok ni že tako "napreden" v smislu gibanja, kot sosedov? Oziroma kdaj nas mora skrbeti?

Špela Gorenc Jazbec: Tako je, nekateri napredujejo zelo hitro, drugi malo manj. Vendar samo časovno opredeljevanje gibalnega razvoja, ni nujno tisto kar kaže tudi na ustrezno kakovost gibalnega razvoja otroka. Sicer v prvih treh mesecih je res časovna opredelitev gibalnega razvoja malo bolj točno določena, kot potem v kasnejših mesecih. Vendar kot vemo v teh prvih treh mesecih dojenček še ne bo osvajal nekih zahtevnih gibalnih podvigov, s katerimi bi starši dojenčke med seboj lahko primerjali. Bolj problematično to postane kasneje, ko so v igri obračanja, usedanje, kobacanje, vstajanje ob opori in podobno. Vendar je zelo pomembno, da se starši zavedajo, da si dojenčki med seboj res niso enaki in nekateri res napredujejo dokaj hitro in tudi z ustrezno kakovostjo. Vendar ni vedno tako. Nekateri tudi napredujejo zelo hitro, vendar jim v tej hitrosti primanjkuje kakovosti. Torej je pomembno poudariti, da ni pomembno kdaj dojenček določen gibalni vzorec osvoji, pomembno je, da ga osvoji z ustrezno kakovostjo. Pa ni nič narobe, če mogoče tudi malo kasneje. Ne smemo pa spregledati tistih, ki odstopajo po kakovosti, še bolj pa tistih, ki odstopajo po kakovosti in tudi časovno.

 

Ni pomembno kdaj dojenček določen gibalni vzorec osvoji,

pomembno je, da ga osvoji z ustrezno kakovostjo.

 

Staršem glede gibalnega razvoja svetujete že veliko let, tudi prek našega portala Ringaraja.net. Zdaj ste zanje pripravila še video vsebine s konkretnimi navodili, kako poskrbeti za otrokov gibalni razvoj v določenem starostne obdobju. Nam lahko poveste več o teh vsebinah.

Špela Gorenc Jazbec: Za izdelavo teh video vsebin sem se odločila, ker sem staršem želela ponuditi kakovostne, strokovno podprte nasvete. Velikokrat mi starši ob naših srečanjih pokažejo določeno ravnanje, vaje za dojenčke, ki so jih poiskali na internetu ali pa so jim jih svetovali neustrezno izobraženi svetovalci in takrat se vedno zamislim, koliko škode lahko naredimo dojenčkom v tem zgodnjem obdobju, če jih vzpodbujamo na napačen, nekakovosten način. Ker starši danes večinoma informacije iščejo po spletu, sem se odločila, da jim stopim naproti tudi na ta način, da za njih in predvsem za njihove dojenčke, pripravim kakovostno, strokovno podprto razvojno gibalno vadbo, ki temelji na vzpodbujanju kakovosti naravnega poteka gibalnega razvoja. Še vedno moram poudariti, da je osebni stik še vedno tisto kar najbolj zagovarjam in na ta način lahko tudi največ izveš o dojenčku, starših. Vendar se hkrati zavedam, da je veliko dojenčkov in staršev, precej oddaljenih in tako osebni stik pride veliko težje v poštev. Ravno zaradi tega sem želela vsem staršem dati možnost, da svojim dojenčkom z Razvojno gibalno vadbo Baby Handling, omogočijo čim bolj kakovosten gibalni razvoj.

 

Spletni programi Razvojno gibalne vadbe Baby Handling so razdeljeni na tri obdobja, po gibalnih zmožnostih dojenčka. Prvo obdobje je od starosti enega meseca do obračanja dojenčka. V tem sklopu je velik poudarek na kakovostnih osnovah, ki jih dojenček potrebuje za nadaljnji kakovosten gibalni razvoj. Drugo obdobje je od obračanja dojenčka do samostojnega usedanja in kobacanja. V tem obdobju je pomembno, da dojenček osvoji kakovostne prehode iz enega položaja v drug položaj, da si zgradi močno, kakovostno oporo na roke in močan stabilen trup, da bo čim bolje pripravljen še na zadnje obdobje, ki pa zajema čas od samostojnega usedanja in kobacanja do samostojne hoje. V tem obdobju pa je pomembno, da poleg vsega kar je dojenček osvojil do sedaj, dodamo še vertikalo in vse skupaj povežemo v celoto, torej samostojno hojo brez opore.

Trenutno je na voljo tudi še četrta možnost spletne vadbe, to pa je individualno prilagojen spletni program razvojno gibalne vadbe Baby Handling, ki pa je namenjen predvsem tistim staršem in dojenčkom, ki bi želeli malo bolj poglobljen in osebno prilagojen video z razlago in priporočili ter vajami, ki so ustrezne prav za stopnjo gibalnega razvoja njihovega dojenčka. Še posebej je ta možnost namenjena tistim dojenčkom, katerih gibalni razvoj mogoče odstopa od nekega normalnega poteka gibalnega razvoja in potrebujejo bolj poglobljen pristop, pa zaradi kakršnegakoli razloga osebno srečanje ni možno.

 

Kje si lahko videe ogledamo oziroma se nanje naročimo?

Špela Gorenc Jazbec: Spletni programi Razvojno Gibalne Vadbe Baby Handling so na voljo na moji spletni strani www.baby-handling.com. Seveda sem na voljo tudi za vsa vprašanja in nejasnosti v zvezi s tem, v primeru, da kdo ni prepričan kateri program naj izbere, oziroma potrebuje v zvezi s tem usmeritev, posvet, svetovanje …

 

Do konca epidemije s koronavirusom lahko vse

programe Razvojno gibalne vadbe Baby Handling dobite PO ZNIŽANI CENI.

 

Kako naj svojega dojenčka sploh spodbudimo, da bo začel sodelovati z nami in aktivno izvajal vaje, ki nam jih predlagate?

Špela Gorenc Jazbec: Velikokrat je tako, da dojenček, ki kakšnih posebnosti, odstopanj v poteku gibalnega razvoja nima, tudi vaje izvaja lažje, brez upiranja, joka in podobno. Dojenček katerega gibanje je kakovostno, večina gibalnih vzorce in vaj zmore tudi sam od sebe, mogoče potrebuje la malo usmeritve, malo kontrole in je to to. Največkrat je težava pri tistih dojenčkih, ki imajo odstopanja v gibalnem razvoju in iščejo kompenzacije in bližnjice, da izvedejo določen gib, gibalni vzorec. Pri teh dojenčkih je še toliko bolj pomembno, da jih kljub temu, da jim izvajanje vaj ni všeč, odločno vodimo skozi vaje. Seveda to ne pomeni, da vaje izvajamo ne glede na vse. Ampak, če je dojenček sit, naspan, zdrav, nima vročine, skratka je z njim vse v redu, se pa med vajami vseeno malo pritoži, to ni nič narobe. Saj ko boste z vajami zaključili, bodo tudi s pritoževanjem prenehali.

Najbolje je, da vaje razporedite prek celega dneva in vsaj na začetku delate vaje večkrat in po malo, da se dojenček lažje navadi. Ko se bo navadil in tudi že okrepil, potem izvajanje vaj postane še lažje. Seveda pa tudi starši potrebujejo neko začetno uvajalno obdobje, da dobijo občutek, se malo navadijo. Moramo pa pri izvajanju vaj biti odločni in ne smemo pustiti, da bi dojenček vajo naredil po svoje, saj to potem, da ni pravilna in kakovostna izvedba. Raznih iztegovanj in podobnih kompenzacij dojenčku ne smemo dopustiti. Naš prijem mora biti čvrst, vendar z občutkom, gibi pa odločni in ne prehitri, bolje bolj počasi kot prehitro.

 

Kako vemo, da ima dovolj oziroma koliko časa dnevno moramo posvetiti vajam, ki jih predstavljate v videih?

Špela Gorenc Jazbec: Začnemo počasi in večkrat po malo. Po kakšnem tednu se dojenček in starši tudi, že navadi na določene nove gibalne vzorce, na kakovostno aktivnost in tudi svoje spontano gibanje v času, ko ne telovadi počasi prilagaja tej novi kakovostni gibalni izkušnji. Torej po kakšnem tednu že lahko tudi malo bolj intenzivno začnemo telovaditi. To pomeni, da lahko izvedemo več vaj na enkrat, tudi z več ponovitvami. Če opazimo, da dojenčku postane težko, lahko izberemo drugo vajo ali pa za kakšen trenutek naredimo odmor.

Po določenem času, je vaje dobro izvajati eno za drugo, zaradi tega, da to pridobljeno aktivnost lahko povežemo naprej še v naslednje vaje. Drugače pa se pogostost in število ponovitev prepušča občutku staršev, vendar se priporoča, da po določene uvajalnem času, z vajami začnemo kar precej intenzivno, če želimo, da bodo rezultati vidni in da bo dojenček od tega kaj odnesel.

 

Špela Gorenc Jazbec je avtorica priročnika o Pravilnem ravnanju z dojenčkom in spletne strani www.baby-handling.com. V videu, ki si ga lahko ogledate spodaj, boste našli predstavitev novih video vsebin, ki jih je pripravila za vas, dragi starši, več informacij o video vadbi za dojenčke in malčke pa preverite TUKAJ >>>

POMEMBNO: Do konca epidemije s koronavirusom lahko vse programe Razvojno gibalne vadbe Baby Handling dobite PO ZNIŽANI CENI. 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
5
Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...
5
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4
Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
4



Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?