|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recept tedna: Voda z okusom iz domače kuhinje? Seveda!

Zveza potrošnikov Slovenije, 1.5.2023
Strokovnjaki za žejo priporočajo pitje navadne vode, če pa vam ta "ne tekne" jo lahko enostavno spremenite v osvežujočo vodo z okusom, ki vam je všeč, kar doma. Preverite namige!

image
Osvežilna in bolj zdrava različica vode z okusom, narejena doma.
/11


Če bi v trgovini vzeli v roke plastenko vode z okusom in preverili njene sestavine, bi hitro ugotovili, da se v njej skrivajo številne umetne arome, barvila in tudi do sedem žličk sladkorja. V bistvu že z eno popito pollitrsko plastenko presežete dnevno priporočeni vnos sladkorja.


Ali veš? Voda je nepogrešljiva snov v našem telesu,

saj se v njej potekajo praktično vsi procesi, ki nas ohranjajo pri življenju.


Če kljub temu želite navadni vodi dodati nekaj drugačnega okusa, je veliko bolj zdrava različica osvežilna voda z okusom, ki jo pripravite kar doma. Z malo domišljije lahko navadno vodo spremenite v okusno pijačo z minimalno energijsko vrednostjo, ki vas bo odžejala - pa še okus bo dober.

 

PREBERITE TUDI: Otroci in zdrava pijača


Nekaj idej, kaj dodati v vodo, da bo še bolj okusna in osvežilna

Postopek sploh ni zapleten, le nekaj dodatkov potrebujete in svežo vodo, seveda. Nekatere sestavine imate najbrž na zalogi v hladilniku, kaj morda raste na vrtu, za kakšno bolj eksotično pa skočite v lokalno trgovino.

1. Rezine jagode, zmečkane jagode in meta

2. Rezine bio pomaranče, rezine olupljenega ingverja

3. Ohlajen sadni čaj z dodatkom zamrznjenih gozdnih sadežev

4. Ohlajen zeleni ali zeliščni čaj z limoninim sokom

5. Rezine bio limone, limonin sok in meta

6. Rezine bio limone in rezine kumare

7. Rezine olupljenega ingverja, limonin sok in meta

 

Izbrane sestavine dobro umijte, po potrebi olupite, narežite in namočite v vrču vode, dodajte nekaj kock ledu in shranite v hladilniku. Tako bo lepo ohlajena osvežitev vedno pri roki.


Ali veš? Voda predstavlja kar 60 - 70 odstotkov telesne mase človeka.

Pri otrocih je delež še večji, s starostjo pa se zmanjšuje.


Z dodatki lahko napolnite tudi večji bidon in vodo enostavno dolivate, ko je zmanjka. A v nekaj urah vsebino bidona v celoti zamenjajte, saj bodo sestavine izgubile okus, prav tako pa se lahko, če jih boste imeli v bidonu predolgo, v vodi razvijejo neželeni mikroorganizmi. Bidon vsak dan dobro umijte z detergentom!


RECEPT: Voda z okusom češnje

Vodi primešajte:

- 2 skodelici češenj,

- 3 limone in

- 2 vanilji oziroma vanilina sladkorja.


PREBERITE TUDI: Zakaj je pomembno pitje v nosečnosti in po njej?


Sadne oziroma zeliščne ledene kocke 

Jagodičevje, limono, ingver ali meto lahko tudi z vodo zamrznete  v ledene kocke in jih imate vedno na voljo v zamrzovalniku. Če želite potešiti željo po sladkem, v pijači raztopite žlico medu. Kljub temu pazite pri količini in naj to ne bo stalna praksa.

 

Ali veš? Pri normalni aktivnosti lahko z znojenjem izgubiš do 1 litra vode dnevno,

med tem ko pri intenzivni vadbi ali visoki zunanji temperaturi tudi več kot liter vode na uro.

 

Za več koristnih nasvetov pokukajte na www.veskajjes.si >>>


Vse recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nasveti za shranjevanje živil v hladilniku
Koristno je poznati vsaj nekaj lastnosti in zakonitosti pravilnega shranjevanja, saj s pametnim shranjevanjem, in že pre...
6
Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
5
Predlogi za piknik prigrizke
Pečena zelenjava je nepogrešljiva za vegetarijance, za ostale pa imenitna in pisana priloga k mesnim jedem iz žara ...
4
Sveži naravni sokovi za zdravje družine
Sveži sadni in zelenjavni sokovi so zakladnica vitaminov, mineralov, encimov in ostalih pomembnih sestavin, s katerimi n...
4



Recept tedna: Šparglji v rižoti iz kuskusa
Šparlji veljajo za nizkokalorično zelenjavo, ki je odlična popestritev družinskega jedilnika, saj z njimi lahko pripravi...
Regratov med
Zdravilna rastlina regrat je poznana vsakemu. Zdravilni so listi, korenina in tudi cvetovi. Iz cvetov lahko pripravite ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?