|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Resnica o skodelici čaja

Nika Dolenc, 30.1.2010
Čaj je lahko hiter način do boljšega počutja in umiritve. Za res prvovrstno skodelico čaja je poleg izvrstnega čaja potrebna tudi kakovostna voda.
Ključne besede:

image
/11


Čaj velja za vsestranski krepčilni napitek, ki ga lahko uživamo toplega ob druženju (pogosti osvežilni sadni čaji) ali hladnega za ublažitev žeje ali ga popijemo kot naravno zdravilo (zdravilni čaji), ki blaži mnoge manjše zdravstvene težave. Čaj kot topel napitek je lahko hiter način do boljšega počutja in umiritve.


Čaje in čajne mešanice pridobimo iz različnih rastlin, uporabni pa so tako plodovi, cvetovi, listi kot pri nekaterih skorje in korenine, ki vsebujejo določeno zdravilnost pri pravilno pripravljenem napitku. Raziskave o sestavi in učinkovitosti zdravilnih rastlin so zelo napredovale, tako da so za mnoge rastline že dokazane vsebujoče učinkovine ter njihovo zdravilno delovanje. Upoštevati pa moramo tudi dokaze o neželenih stranskih učinkih, ki v mnogih primerih niso zanemarljivi, zato so zdravilni čaji na voljo le v lekarnah in specializiranih trgovinah.


Kako pripravimo čaj?

Enostavno vprašanje in enostaven odgovor, bi rekli. Vendar moramo biti pri pripravi pozorni, koliko časa je čajna mešanica namočena v vodi. Namreč, nekatere le prelijemo, druge, predvsem korenine, pa pustimo namočene do ene ure, na primer slezove korenine za lajšanja kašlja pri otrocih. Zato tudi poznamo glede na pripravek različne načine priprave:


1. Poparek

Poparek običajno pripravljamo pri klasičnih čajih iz cvetov in listov (lipa, bezeg itd.). Potrebno ali predpisano količino mešanice prelijemo z vrelo vodo, pomešamo, pokrito pustimo stati določen čas (običajno ne več kot minuto) in precedimo. V nasprotnem primeru namreč izgubimo zdravilne snovi, ki nam jih čaj sicer da.


2. Prevretek

Predpisano količino pripravka prelijemo s hladno vodo, počakamo, da zavre, pustimo, da rahlo vre še predpisan čas, in nato precedimo. Prevretek običajno pripravljamo pri uporabi korenin in skorje, saj vanje voda težje prodira.


Koliko čaja pa lahko spijemo?

Praviloma neomejeno količino, lahko ga pijemo hladnega za žejo, predvsem imamo v mislih sadne čaje. Zdravilne čaje pa lahko uživamo le v predpisanih količinah! Za primer naj damo lipo, čaj, ki ga ima v shrambi vsako gospodinjstvo, je odličen pri prehladih, vendar lahko prevelika količina zaužitega lipovega čaja v daljšem obdobju povzroča bolezni srca. Namreč, dlje ko se čajni lističi namakajo v vodi, več polifenolov se izloči in trpkejši je čaj. Večina kofeina se izloči v prvih treh minutah.


Pomembno!

Vedno upoštevajte predpisani čas, ki ga potrebujete za pravilno pripravo čaja, kajti sicer izgubi svojo učinkovitost. Nekatere čaje moramo za pravilno delovanje tudi sladkati, nekatere piti le ohlajene oz. pri določeni temperaturi. Omeniti je še treba izredno pazljivost pri odmerjanju in zaužitju čajev pri otrocih, nosečnicah in doječih materah.

Pri uporabi zdravilnih rastlin moramo opozoriti na rizične skupine, med katere spadajo dojenčki, nosečnice in doječe matere, za katere večina zdravilnih rastlin ni primerna, zato naj jih uporabljajo le po strokovnem posvetu, ko je pričakovana korist večja od morebitnega tveganja. Tudi starejši otroci naj prejmejo manjše odmerke kot odrasli, ker so navodila za pripravo napisana za odrasle, razen v primeru otroških čajev, ki so namenjeni le otrokom.


Ali voda tudi vpliva na kakovost čaja?

Da. Za res prvovrstno skodelico čaja, ki ga uživamo v družbi prijateljev, je poleg izvrstnega čaja potrebna tudi kakovostna voda. Če želimo pripraviti dober čaj, moramo uporabiti mehko vodo, tako vam ne priporočamo trde vode iz pip. Raje kupite mehko vodo v plastenkah ali pa uporabimo filtrirano vodo. Najenostavneje do filtrirane vode pridete z namiznimi filtri v obliki ročnih vrčev, ki iz vode odstranijo klor in tudi vsaj nekaj apnenca.


Čaj okušajmo kot vino!

Že stari Kitajci so vedeli, da čaju nič ne škodi bolj kot naglica. Skodelica čaja nam daje čudovite arome, ki jih vonjamo. Okus čaja pa okušamo.


Kako degustiramo čaj? Čaj v skodelici si ogledamo, da se nam približa z barvo, bistrino ali motnostjo, povonjamo ga, da občutimo aromo. Nato srknemo požirek čaja in obenem potegnemo zrak skozi usta. Zapremo usta, zadržimo dih in čaj »povaljamo« po ustih. Tako občutimo okus, ki je ponavadi vsaj malo trpek, vendar tudi rahlo sladek, morda pa grenak ali še celo nekoliko slan. Čaj nato popijemo, šele nato izdihnemo skozi nos in tako občutimo še aromo.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
4
Mavrica na vašem krožniku
Naravne barve sadja in zelenjave ne predstavljajo samo pašo za naše oči, temveč tudi blagodejno delujejo na naš organize...
3
Obogatite praznično mizo z velikonočno ple...
Pletenica je značilen praznični kruh, narejen iz mlečnega testa, ki mora biti za pletenje ravno prav čvrsto in pravilno ...
3
Tartuf – kulinarični dragulj
Goba nenavadnih oblik, vonja in okusa, ki v kulinariki uživa status zvezde še iz časa starih Grkov.
3



3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
photo
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
photo
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?