|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

S pravljicami spodbujajmo sprejemanje in strpnost!

Helena Primic, 14.10.2018
Dejansko se nestrpnost prisotno v pravljici lahko uporabi za povečanje empatije z zavzemanjem obratnih vlog. Seveda pa obstaja precej boljših in pozitivnejših načinov, kako graditi sočutje in zmožnost vživljanja, je prepričan Boštjan Gorenc - Pižama.

image
Zelo pomemben je pogovor o pravljici.
/11


Razpis za slovensko pravljico tednika Demokracije in založbe Nova obzorja je upravičeno razburil in razočaral ne le splošno javnost, temveč tudi strokovnjake in pravljičarje.

Zato smo preverili, kaj o strpnosti v pravljicah meni Boštjan Gorenc - Pižama, ki sodeluje tudi v projektu Lahkonočnice in podprojektu Lahko noč, nestrpnost!

 

1) Zakaj so pravljice, ki otroke pozivajo k nestrpnosti, še posebej nevarne?

Pravljice same niso nujno nevarne, saj vsaj pri starejših otrocih tudi pravljice z negativnimi elementi lahko služijo kot prikaz neprimernega odnosa do okolja, kar se izkristalizira skozi pogovor s starši o prebranem. V tem primeru spornega razpisa se mi zdi bolj nevaren sam poziv, ki povzema tendence po radikalizaciji javnega diskurza in zlorabi domoljubja v šovinistične namene. Prestop v stanje, ko svoboda govora postane izgovor za nestrpnost.

 

2) Kaj lahko storimo starši, če recimo otroku beremo pravljico in med branjem ugotovimo, da vsebuje nestrpna sporočila?

Pogovor o prebranem. To bi moral po mojem mnenju biti nujen sestavni del vsakega branja. Pogovor z otrokom, kjer mu pomagamo izoblikovati odnos do prebranega in mu lahko nudimo dodatna pojasnila. Dejansko se nestrpnost prisotno v pravljici lahko uporabi za povečanje empatije z zavzemanjem obratnih vlog. Seveda pa obstaja precej boljših in pozitivnejših načinov, kako graditi sočutje in zmožnost vživljanja.

 

3) Se morda spomnite kakšne pravljice iz svojega otroštva, ki je po vašem mnenju polna nestrpnosti?

Nekatere zgodbe, ki so bile zgolj odraz časa, v katerem so nastale, bi skozi sodobno prizmo bržda lahko označili za nestrpne ali vsaj netaktne, a kakšne, ki bi načrtno podpihovala nestrpnost, se trenutno ne spomnim.

 

4) Kakšni so vaši vtisi iz sodelovanja pri projektu Lahko noč, nestrpnost! in kaj menite je njegova največja vrednost?

Poleg povsem sebičnega zadovoljstva, da slišiš svojo zgodbo v interpretaciji gledališke veličine, je največja vrednost projekta spodbujanje nenasilne komunikacije in sprejemanja. Ponujanje zgleda, da je treba ljudi soditi po njihovih dejanjih in ne po tem, kakšni so na videz in od kod prihajajo.

 

Več o pravljicah Lahko noč, nestrpnost!, ki so nastale v sodelovanju A1 in Prvega programa Radia Slovenija, interpretirali pa so jih priznani gledališki igralci, lahko najdete tukaj.

 

razpisa za pravljico tednika Demokracije in založbe Nova obzorja

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
7
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
6
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5
BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
4



Beremo: Moje najljubše pesmi o živalih
Najnovejša slikanica Ferija Lainščka bo otroka navdušila s svojimi zabavnimi rimami in prigodami o simpatičnih živalih. ...
Beremo: Svet je kakor ringaraja
photo
Izšel je ponatis čarobne, slikovite in debele knjige pravljic, pesmi in ugank, ki je na Ringarajini knjižni polici dobil...