|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Si lahko nosečnica privošči gobe in kostanj?

Uredništvo Ringaraja.net, 3.10.2023
V nosečnosti je treba prehrano prilagoditi. Z vsakim letnim časom pridejo dobrote, katere si zaželimo, jeseni so to gobe in kostanj. Pa jih nosečnica lahko je?

image
Kako je z gobami med nosečnostjo? (Freepik.com)
/11


Prišla je jesen in nam bogato postregla z gobami in kostanjem. Tiste, ki jih obožujete, ste verjetno komaj čakale, da pridejo jesenske dobrote na mizo. Pa vendar – nekatera živila so v nosečnosti odsvetovana, zato smo preverili, kako vam kaže glede gob in kostanja.


Gobe med nosečnostjo

Gobe so med nosečnostjo načeloma odsvetovane. Po eni strani zato, ker so težko prebavljive. V nosečnosti, ko je prebava že tako upočasnjena, lahko gobe povzročijo napenjanje, zaprtost, bolečine v trebuhu in težave s prebavo.

Po drugi strani pa strokovnjaki gobe nosečnicam odsvetujejo zato, ker so lahko hitro nevarne. Vedno moramo biti 100% prepričani, da so gobe užitne, znati pa jih moramo tudi pripraviti. Med nosečnostjo je treba vedno razmišljati, da v nevarnost ne spravljate samo sebe, temveč tudi mali zaklad, ki vam leži pod srčkom.


PREBERITE TUDI: Kava v nosečnosti in med dojenjem - da ali ne


Če se gobam nikakor ne morete odpovedati, pa pazite, da jih ne nabirate v bližini cest in okolju, ki je onesnaženo s težkimi kovinami ali celo s herbicidi in pesticidi, vedno naberite samo tiste, za katere ste popolnoma prepričani, da so užitne, ne kupujte jih iz druge roke (lahko se ponesreči pomeša kakšna strupena goba med užitne) in nikoli jih ne pogrevajte. Prav tako se prepričajte, da so dobro termično obdelane in pravilno pripravljene. Če si naredite jed iz gob, ne pretiravajte s količino.


Otroci in gobe

Gobe definitivno izpustite med uvajanjem goste hrane, ker so alergene, težko prebavljive in hitro se pokvarijo. Strokovnjaki pravijo, da se gobe v otrokovo prehrano uvaja nekje od drugega do četrtega leta, nekateri pa pravijo celo, da počakajte do sedmega leta starosti.


PREBERITE TUDI: Varnost hrane med nosečnostjo

 

Kostanj med nosečnostjo

Kostanj med nosečnostjo ni prepovedan, vendar kot poudarjajo strokovnjaki, z njim ni treba pretiravati. Ne povzroča popadkov, kot to nekateri zmotno mislijo, je pa res, da kostanj povzroča napenjanje, zato vas lahko ob veliki količini boli trebuh.


PREBERITE TUDI: Zakaj imajo nosečnice željo po določeni hrani?


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
31
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
8
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
8
Obogatite praznično mizo z velikonočno ple...
Pletenica je značilen praznični kruh, narejen iz mlečnega testa, ki mora biti za pletenje ravno prav čvrsto in pravilno ...
6



Zakaj imajo nosečnice željo po določeni hr...
Verjetno ste imeli nekoga v bližini ali pa ste bili vi nosečnica, ki bi lahko pojedla »tono« sladoleda, prigrizke kadar ...
Drugo trimesečje: Pravilna prehrana + recepti
Od četrtega meseca nosečnosti dalje začne otrok hitreje rasti. V tem času je vaša prehrana lahko v močno oporo najrazlič...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?