|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Varnost hrane med nosečnostjo

Uredništvo Ringaraja.net, 12.6.2023
Preberite si splošno sprejete nasvete glede prehranske varnosti in z njihovo pomočjo brez skrbi izberite ustrezna živila tudi med nosečnostjo.

image
Surova morska hrana ni priporočljiva za nosečnico. (Freepik.com)
/11


Čeprav je res, da nekatera hrana predstavlja morebitno tveganje za vašega otroka, je večina hrane varne in tveganje za nastanek s hrano povezanih komplikacij nizko.


Kateri hrani bi se morala izogibati med nosečnostjo?

Največja skrb med nosečnostjo je morska hrana, a ni se vam je potrebno popolnoma odreči – izogibati se morate le nekaterim vrstam.

Surova morska hrana (na primer suši ali ostrige) morebiti vsebuje bakterije, ki so lahko škodljive za vašega dojenčka.

Nekatere ribe dodatno vsebujejo metilno živo srebro, kovino, ki je v velikih količinah nevarna za razvijajoče se možgane zarodkov in mladih otrok. Posledično ameriška zvezna Agencija za hrano in zdravila (FDA) nosečnicam priporoča, da tedensko pojedo največ eno porcijo (170 g) tune albacora ali nemastne tune in tuninega zrezka ali dve porciji (okoli 340 g) nemastne tune v konzervi ali ostalih kuhanih rib. Vendar nekateri strokovnjaki menijo, da so meje postavljene previsoko, in priporočajo da tedensko zaužijete največ 110 do 170 g tune na teden – ne glede na tip tune, ki ga jeste. FDA prav tako svetuje, da se v celoti izogibate morskemu psu, mečarici, kraljevi skuši in belim repatim tabinjam, saj so te ribe višje v prehranski verigi in vsebujejo višjo koncentracijo živega srebra.

Ostala hrana, pri kateri morate biti pazljive: nepasterizirano mleko in mehki sir, pašteta, neprekuhano meso in perutnina, delikatese in hrana, ki vsebuje surova jajca (omaka za Cezarjevo solato, Hollandaise omaka, zmes za piškote), ki lahko vsebuje škodljive bakterije.

 

PREBERITE TUDI: Je hrana na piknikih varna za nosečnice?


Katerim pijačam bi se morala izogibati?

Alkohol je največji škodljivec med nosečnostjo. Alkohol z vašo krvjo hitro pripotuje do dojenčka in posledice le enega kozarčka na dan so lahko izjemno hude. Ker varna količina alkohola med nosečnostjo ni znana, je najbolje, da se mu v celoti ognete.

Ostale pijače, ki jih ne smete piti, so nepasterizirano mleko in sok ter jajčni konjak. Obstaja majhno tveganje, da te pijače vsebujejo bakterijo E. coli ali ostale bakterije, ki bi lahko škodovale vam in vašemu dojenčku.

Čeprav ste morda slišale, da tudi kofein zaseda pomembno mesto na seznamu prepovedanih snovi med nosečnostjo, ga v resnici lahko pijete v zmernih količinah. Po številnih letih polemik sedaj večina raziskovalcev verjame da kofein, čeprav preide v posteljico, vašemu dojenčku v zmernih količinah (manj kot 300 miligramov na dan) ne škodi. Toliko kofeina spijete z dvema do tremi skodelicami kave na dan.


Kako se lahko zavarujem pred zastrupitvijo s hrano?

  • Temeljito operite vse sadje in zelenjavo.
  • Vse meso in perutnino kuhajte dokler ni prekuhana (ni več roza). Uporabite termometer za meso: kuhanje hrane na malce nad 70 ºC bi moralo ubiti večino bakterij.
  • Redno si umivajte roke med pripravljanjem jedi. Za preprecˇevanje prenosa okuzˇb je najpomembnejsˇa higiena rok.  Pred in po vsakem rokovanju z zˇivili si roke temeljito umijte.
  • Pred nadaljnjo uporabo pazljivo očistite vsako površino, na kateri ste pripravljali surovo meso ali jajca.
  • Surova in toplotno obdelana zˇivila ustrezno locˇujte, s tem preprecˇite nastanek navzkrizˇnega onesnazˇenja.
  • Ostankov hrane na prostem ne pustite več kot dve uri in jih shranite v nizkih posodah, da se bodo hitro shladili.
  • Vaš hladilnik nastavite na med 1,5 ºC in 4,5 ºC, vaš zamrzovalnik pa na temperaturo pod ničlo.
  • Poskrbite za ustrezno hladno verigo pri prenosu ohlajenih živil od trgovine do doma.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Obogatite praznično mizo z velikonočno ple...
Pletenica je značilen praznični kruh, narejen iz mlečnega testa, ki mora biti za pletenje ravno prav čvrsto in pravilno ...
4
Preveč soje lahko zavira zanositev
Če bi radi zanosili in redno uživate sojo in sojine izdelke, bodite pozorni, da ne zaužijete več kot 60 gramov soje na d...
3
Nazdravimo v novo leto
Za silvestrsko noč ob dobrodošlici gostom ponudimo liker, ob praznični večerji dobro vino, s penino pa počakamo do polno...
3
Nasveti za shranjevanje živil v hladilniku
Koristno je poznati vsaj nekaj lastnosti in zakonitosti pravilnega shranjevanja, saj s pametnim shranjevanjem, in že pre...
3



Najboljša hrana za nosečnice
Pravilna, uravnotežena prehrana je zelo pomembna, ko pod srcem nosimo novo življenje, pa še toliko bolj. O tem, kako in ...
Okusna in "drugačna" govedina iz juhe
Marsikatera gospodinja se sprašuje, kako naj porabi kuhano govedino iz juhe. Za vas smo zbrali nekaj praktičnih nasvetov...