|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je tudi vaš otrok izbirčen?

Nika Dolenc, 24.1.2010
Prelisičite ga z majhnimi triki.

image
/11


Vaš otrok tudi ne je sadja in zelenjave? Bi jedel samo določeno hrano? Iz dneva v dan ista zgodba? Krožnik ostaja poln? Otrok hoče sladkarije? Vas vsakodnevno »mučenje« ob mizi spravlja ob pamet?


Potolažite se s podobno zgodbo mnogih staršev, ki imajo prav tako izbirčnega otroka kot vi. Starši se običajno bolj ali manj uspešno trudijo s spodbujanjem otroka k poskušanju raznolike hrane, ki bo omogočila zdravo prehranjevanje, s hrano pa bo otrok tudi dobil vse potrebno za normalen razvoj. Vaš trmoglavec, predvsem po drugem letu starosti, kaže z odklanjanjem hrane na merjenje moči in ustvarjanje cone neodvisnosti. Pravilno je, da vztrajate pri svojih ukrepih, lahko pa se problema lotite malo drugače!


Kaj lahko naredimo? Kje začeti?

Osredotočite se nase, saj morate biti dober zgled za otroka. Otrok bo namreč nadaljeval priučene navade. Razložite mu razloge, zakaj mora jesti zdravo, pri čemer lahko uporabite tudi primere iz najljubših risank, npr. Popaj tudi zelo rad je špinačo. Prehranjevalne navade lahko otroka učite od njegovega prvega uvajanja nove hrane. Poskušajte z novimi okusi, spodbujajte ga.


Ne podkupujte otroka s hrano. Naučiti se mora, do so sladkarije le majhen del prehrane. Naj bo vaša shramba založena z zdravo hrano, ne kupujte čipsa in podobnega, le tako bo otrok imel možnost izbrati zdravo.


Otrok naj sodeluje pri nakupu. V kolikor gre otrok z vami po nakupih, mu predstavite oddelek s sadjem in z zelenjavo, kjer naj tudi sam izbere in stehta sadje, ki mu je všeč. Tako bo zadovoljen, da je vpleten v nakup.


Skupaj za mizo. Če se le da, zajtrkujte skupaj. Vedno jejte za mizo, pogrinjek pa naj pomaga pripraviti otrok. Otroku ponudite manjše porcije hrane, pohvalite ga, ko poje in mu potem naložite še enkrat. Ne silite otroka, da poje svoj obrok, niti ne vpijte nanj, saj lahko situacijo le poslabšate!


Prigrizki pred obrokom niso dovoljeni! Poskušajte otroka zamotiti in ga zadolžite za pripravo pogrinjkov ali pomoč pri pripravi hrane. Če že mora nekaj pojesti, naj poskusi sveže narezano zelenjavo, ki je pripravljena za kuho.


Kuhanje spremenite v zabavo, v kateri je zvezda vaš otrok! Kupite še otroško kapo za kuharskega mojstra.


Izbirčne otroke vključite v pripravo obrokov. Otrok bo zadovoljen, dobil bo priložnost, da sam izbira recepte in živila. Hrano bodo mnogo rajši pojedli, saj jo bodo sami pripravili. Seveda pa naj kuhanje vedno poteka pod nadzorom odrasle osebe. Otroci naj se ne lovijo po kuhinji, budno pazite na nože, roče ponev vedno obrnite proti zidu, odrasli prižigajte plin, uporabljajte prijemalne krpe za vroče posode, … Pozorni bodite tudi na palične mešalnike, sekljalnike in mešalnike, ki niso igrače in otroke opozarjajte na nevarnost.


Higiena. Otroka pred začetkom kuhanja opozorite na umivanje rok, pri pripravi hrane ga naučite, da je sadje in zelenjavo vedno treba oprati, pazite tudi na čistočo pri pripravi piščančjega mesa.


Jedi prilagodite otrokom! Ko vključite v kuhinjo tudi otroka, izbrani recept prilagodite njegovi starosti. Še bolje pa bo, da izberete zdrav in preprost recept. Najprej z otrokom preglejte sestavine. Vsak recept lahko hitro popravite in kaj dodate ali zamenjate. Recept lahko predlaga tudi otrok in nato vse sestavine pripravi na pult.


Zvito presenečenje in kuskusova pogačica

Sestavine za 2 otroka:

2 tanjša puranova zrezka (lahko tudi piščanec, žrebiček)

večji rdeči koren

sol, mleta rdeča paprika, olje

1 dcl kuskusa, 3 dcl vode, sol


Zrezka malo posolimo in dodamo ščepec rdeče paprike. Na zrezka položimo tanjša kolobarja kuhanega korenčka in zvijemo kot rulado. Na obeh koncih rulade meso zavihamo in spnemo z zobotrebcem. Ruladi še povaljamo v koruzni moki. Ponev segrejemo in pečemo na olju približno 20 minut. Pazimo, če so zrezki debelejši. Med pečenjem mesa zavremo malo osoljene vode in dodamo kuskus, ki ga takoj odstavimo in pokritega pustimo stati 3 minute. Kuskus odcedimo. Za lepši izgled ga serviramo s pomočjo različnih modelčkov, ki jih predhodno speremo z mrzlo vodo. Ko sta ruladi pečeni, ju odložimo na krožnik s papirnato brisačo, da vpije odvečno olje. Odstranimo zobotrebce, ruladi narežemo in postrežemo. Ruladi in kuskusu dodamo še različno zelenjavo (npr. papriko), ki lahko nadomesti klasično solato.


Nasvet:

Pri serviranju hrane se potrudimo, saj tudi otroci jedo z očmi. Aranžiranje hrane vzame le nekaj trenutkov. Samo nekaj domišljije je treba uporabiti.

Otrokom zelo ugaja okus puranovega mesa. Naj ga sami oblikujejo z lastnimi rokami, zraven pa pripravite še hrustljavo zelenjavo.


Nekaj trikov

Spremenite korenček v rožico, ki jo naredite z modelčkom. Otrok naj (odvisno od starosti) šteje korenčke, ki jih poje.

Skuhajte zelenjavo za zelenjavno juho, jo zmeljite s paličnim mešalnikom ter jo okrasite s kakšno zelenjavno »živalco«. Zelenjavi dajte obliko, saj izgled jedi zelo vpliva na otroka in njegovo pripravljenost, da bo jedel. Če boste hrano aranžirali, si bo otrok ob njej celo izmislil zgodbico, poimenoval hrano in preko igre vse pojedel.


Vaš otrok poje preveč? Je njegova teža že prerasla normalno?

Vedno več staršev se sooča tudi s preobilnim prehranjevanjem svojih otrok. Tudi raziskave kažejo na vedno večje število pretežkih otrok. Vzroki so različni, od genetskih vzrokov do slabih prehranjevalnih navad (mnogo preveč nezdrave hitre hrane). Okolje, čas, v katerem živimo, in način življenja preobremenjenih družin so dejavniki, ki so privedli do večanja števila predebelih otrok.


Vloga staršev je ključnega pomena. Starši so tisti, ki vplivajo na otroka in mu skušajo privzgojiti zdrav način življenja. Zgled in redno prehranjevanje se začne z družinskim zajtrkom. Izogibajte se ocvrti in vnaprej pripravljeni hrani iz trgovin, doma pa imejte vedno na izbiro različno sadje za hiter prigrizek. Večerje naj bodo lahke, npr. solate, jogurti, ribe in podobno. Potrudite se in otroka stalno spodbujajte k športnim aktivnostim. Naj prostega časa ne preživi pred računalnikom ali televizijo. Spodbudite ga k skupinskim športom. Naj mu šport postane obveznost, ki ga bo zabavala in sprostila. Vse to je odvisno od staršev, ki si morajo vzeti čas tudi za otroka, kljub dolgim in napornim službenim obveznostim. Odločite se za skupen sprehod ali kolesarsko turo, če rajši kolesarite.


Pomembno, da si zapomnite!

1. Otroci vedno jedo tisto, kar imajo radi in ne obratno. Da bodo vzljubili določeno hrano, potrebujejo čas in ponavljanje, preizkušanje iste hrane na različne načine, na nekatero hrano jih vežejo tudi asociacije, ki v njih vzbudijo nek okus, barvo, vonj hrane. Le pri sladkih stvareh to ni potrebno, saj jih takoj vzljubijo.

2. Redni družinski obroki z zdravo, uravnoteženo prehrano, med obedovanjem pa dobro in prijetno počutje ter čas, ki mu ga namenimo, se nam bo obrestoval.

 

PREBERI ŠE:

Kako ravnati, ko je otrok izbirčen?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
11
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
9
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
5
Recept za dojenčke: Odlična polenta
Glavna zvezda današnjega recepta je polenta, recept pa je prilagojen za začetek uvajanja in nadgrajen za 8 mesečnika in ...
5



Odličen recept za vaflje
Vaflji, ki jih bodo otroci oboževali.
Danes so na jedilniku šparglji
photo
Šparglji so znani po svojem zdravilnem učinku. Preverite kuharske trike, ki jih morate poznati pri pripravi jedi iz špar...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?