|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Petkova ideja za vikend: Ta vikend bomo pisali družinsko zgodbo

Helena Primic, 16.11.2021
Preverite pet načinov, kako lahko skupaj z otroki sestavite družinsko zgodbo, ki bo izražala unikatno melodijo vaše družine.

image
V družinsko zgodbo spominov obvezno dodajte vse tiste posebne družinske trenutke, ki se jih boste vedno spominjali z nasmehom na obrazu. (Foto: Arhiv)
/11


Jesen, dež in novi koronaukrepi ... več kot dovolj razlogov za povezovalni družinski vikend.

Tokrat smo preverili, kako se lotiti pisanja družinske zgodbe, ki se bo otrokom globoko vtisnila v srce in jo bodo lahko odnesli s sabo, ko bodo veliki in bodo nekoč odšli od doma.

 

Pomembni trenutki

Za to zgodbo potrebujete le papir, svinčnik in nekaj volne ali kakšne druge vrvice, s katero boste speli liste družinske zgodbe v družinsko knjigo.

V tej družinski zgodbi boste zbirali tiste pomembne družinske trenutke, ki se jih z nasmehom spominjajo vsi družinski člani. Ko so se rodili otroci. Ko ste se sankali in vas je ulovila noč. Ko ste našli celo košaro gob in jih potem doma skupaj pripravili. Ko je Maticu odpadel zob in ste ga vsi iskali pod mizo. Ko ste v nedeljo skupaj poležavali in si zaupali največje skrivnosti. Ko ...

Naj vsaj družinski član - tudi najmlajši - pove, kateri so tisti pomembni trenutki, ki morajo po njegovem prepričanju obvezno biti del družinske zgodbe oziroma knjige.

Če želite, lahko izberete posebne barvne liste, otroci v knjigo tudi kaj narišejo, jo okrasijo ali prilepijo kakšen poseben spominek. Naj vas vodita domišljija in svoboda vsakega družinskega člana, da v družinsko knjigo doda svoj unikaten pečat.

 

PREBERITE TUDI:   To je 8 sestavin lepih spominov

 

Izmišljeno življenje na izmišljenem planetu

Včasih smo družine soočene z veliko stresnimi dogodki, od katerih bi morda radi vsaj za nekaj časa pobegnili. Takrat je odlična rešitev družinska zgodba, ki si jo boste povsem izmislili.

Nekoč je živela 4-članska družina, ki je imela eno hčerko in enega sina (naj bo toliko članov, kot jih ima vaša, oziroma to naj bo edina podobnost z vašo družino). Živeli so na planetu Sijaj, kjer je trava rastla tudi po hišah in v hišah. Ta družina je imela dva domača ljubljenčka - zmajčka Čarlija in mravljico Bibi. Oba otroka sta ...

Ko si boste pripovedovali in zapisovali to izmišljeno družinsko zgodbo, poskrbite, da bo prišel na vrsto in do besede zares prav vsak družinski član. In nikar otrok ne omejujte z besedami kot To pa že ni mogoče, temveč se tudi sami prepustite domišljiji, kjer je zares čisto vse mogoče.

Svojo izmišljeno družinsko zgodbo seveda tudi likovno opremite in jo potem postavite na posebno mesto v domu, kjer vas bo vsak dan spomnila, da ni prav nič narobe, če si dopustimo sanjati.

 

PREBERITE TUDI:   Kako spodbujati otrokovo domišljijo?

 

Zgodba, ki jo pišejo otroci

Včasih je pač treba obrniti vloge - da otroci prevzamejo vlogo staršev. Vsaj v zgodbi. Zato to družinsko zgodbo povsem prepustite otrokom. Naj bodo oni tisti, ki jo bodo sestavljali in vam narekovali, kaj morate zapisati ali narisati v vašo družinsko knjigo. Dopustite jim, da oni vodijo nastanek te družinske zgodbe od začetka do konca. Četudi bodo resničnost opisovali drugače kot se je vi spomnite ali dodali kakšen izmišljen element.

Četudi bo otroku na začetku morda težko in bo potreboval več spodbude, vztrajajte, da je on tisti, ki bo odločal, kaj bo v vaši družinski knjigi ali ne. Lahko mu pomagate s sledečimi vprašanji: 

Kaj meniš, da je pomembno za našo družino? Bi želel, da zapišemo kakšne posebne spomine naše družine? Kaj pa, če damo v knjigo naše družinske želje? Kako bi ti napisal zgodbo naše družine - kje bi začel in kako bi jo končal? 

 

PREBERITE TUDI:   Družinski izlet v neznano

 

Spremenimo težke trenutke v družinske zmage

Ločitev, bolezen ali celo smrt v družini, finančne težave ... vse to so družinske situacije, ki močno obremenijo tudi otroke in celotno družino. In zakaj ne bi s pomočjo družinske zgodbe teh težkih in bolečih trenutkov spremenili v družinske zmage?

Lahko si izberete posamezen dogodek ali vse težke trenutke, ki bi jih radi spremenili v izkušnjo notranje moči. Za vsak boleč dogodek skupaj z otroki najprej  levo stran papirja zapišite vse to, kar vam je ta dogodek vzel in od česa se želite dokončno posloviti. Pri tem bodite pripravljeni tudi na solze in izbruhe žalosti tako pri otrocih kot odraslih. Pustite, da solze tečejo in se žalost izlije. 

Nato na desno stran papirja (ali nov list papirja) zapišite vsa skrita darila, ki vam jih je prinesla ta boleča izguba. Zaradi mamine izgube službe ima mama več časa za nas otroke in samo sebe. Zaradi ločitve imamo otroci dve sobi in dobimo dvakrat več daril. 

Res je, v nekaterih rečeh - recimo smrti - je težko najti kaj pozitivnega. Takrat se le poslovite in naj bo darilo že to, da ste sposobni slovesa od ljubega človeka ali domačega ljubljenčka.

 

PREBERITE TUDI:   BLOG - Ko pridejo težki trenutki

 

Zgodba v sliki in na vse načine brez besed

Družinsko zgodbo pa lahko sestavite tudi brez ene same besede. Če je vaša družina bolj umetniške in ustvarjalne narave ter se vam zdi, da vam pisanje ne gre najbolje od rok, se lahko lotite zgodbe v sliki oziroma na vse druge načine, ki ne vsebujejo besed.

Morda zgodbo sestavite iz družinskih fotografij, dodate družinske spominke, družinsko knjigo oblečete v otroško plenico ali prvo dojenčkovo oblačilo. Dodate lahko tudi otroške risbice, voščilnice in pisma. Prepustite se domišljiji in sestavite družinsko knjigo, ki bo najbolj avtentično prikazala vašo družinsko melodijo. Ja, lahko je tudi pesem, ki jo skupaj zapojete, posnamete in v knjigo prilepite CD.

Vaša družina je unikatna, enkratna in čudovita točno takšna kot je. Četudi je morda ločena, drugačna, samohranilska, posebna, sestavljena, čudna ali sredi družinske krize.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
53
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
15
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
10
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
9



Praznovanje velike noči
Zagotovo že veste, kako boste letos pobarvali jajca. Kako pa boste otroka prepričali, da letos ne bo pojedel vseh čokola...
Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?