|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Tega ne počnite z odpadnim oljem od cvrtja

M. T., 25.2.2022
Ko pripravljamo sladke pustne dobrote, ocvrte miške in krofe, nastane tudi veliko odpadnega jedilnega olja. Kam z njim? Nikakor ne v odtok ali na domači kompost! Preverite, kam in kako pravilno odvržemo odpadno jedilno olje.

image
Odpadno jedilno olje je nevaren odpadek! (Freepik.com)
/11


Liter odpadnega olja, ki ga zlijemo v straniščno školjko, odtok v lijaku ali naravo, lahko onesnaži tudi milijon litrov pitne vode! Ljudje se škodljivosti tako zavrženega olja ne zavedamo oziroma ne vemo, da odpadno jedilno olje v kanalizaciji povzroča stroške in ekološko škodo ter onesnažuje vodne vire, opozarja dr. Marjetka Levstek, predsednica Slovenskega društva za zaščito voda in izpostavlja pet najpogostejših težav, ki jih povzroča nepravilno odvrženo jedilno olje:

1.

Olje, ki se nabere na površini vode, onemogoča prehod kisika in s tem življenje vodnega živalstva in rastlinstva.

2.

 Olje, ki ga zlijemo v odtok, se nalaga tudi na stene kanalizacijskih cevi in s tem otežuje prehod drugih odplak, čiščenje cevi pa je zelo zahtevno, saj so pogosto zakopane globoko pod zemljo.

3.

Če olje konča v greznici ali mali komunalni čistilni napravi, se izloči na površino in onemogoči vnos zraka do odplak, kar povzroči slabo delovanje ali celo prekinitev delovanja greznice ali male komunalne čistilne naprave.

4.

Nepravilno odvrženo olje lahko moti tudi proces naravne razgradnje. Če ga odvržemo med biološke odpadke, na kompost ali drugam v naravo, onemogočimo naraven razkroj in delovanje mikroorganizmov.

5.

Sčasoma se olje, ki ga odvržemo na kompost ali v naravo spere do podtalnice, ki je v Sloveniji glavni vir pitne vode. Ko je podtalnica onesnažena, lahko traja več sto let, da se njena kakovost obnovi ali izboljša.


Zakonodaja nam nalaga, da odpadno jedilno olje pravilno zavržemo. Prepovedano ga je mešati z drugimi odpadki in ga odvajati v kanalizacijo ali greznice.

 

PREBERITE TUDI: 10 nasvetov, kako vzgojiti eko-otroka


Miti in resnice o odpadnem jedilnem olju

 

odpadno jedilno olje

 

Če olje zmešamo z detergentom in speremo v odtok,

s tem ne naredimo nobene škode komunalnemu sistemu ali okolju.

Vir infografike: www.zps.si

 

 

 

 

 

 

RESNICA: Ob dodatku detergenta se olje sicer razprši na manjše kapljice, a se vseeno nalaga na odtočnih ceveh in je odlično lepilo za ostalo nesnago. Ujame se v čistilnih napravah in povzroča dodatno delo in stroške z odstranjevanjem. Kanalizacijski sistem ni popolnoma tesen, zato lahko skupaj s kapljicami vode uhaja tudi olje. Mešanje odpadnega jedilnega olja z detergentom in spiranje v odtok zato ni primeren način odstranjevanja.

 

odpadno jedilno olje

 

Če odpadno jedilno olje sežgemo v peči skupaj z nafto,

s tem ne naredim škode okolju.

Vir infografike: www.zps.si

 

 

 

 

 

 

RESNICA: Kurjenje odpadnega jedilnega olja v domači peči je tako kot vsako drugo nenadzorovano sežiganje odpadkov prepovedano, saj lahko predstavlja tveganje za okolje in zdravje ljudi. Olje vsebuje kar nekaj nečistoč in vode, ki ostane po cvrtju. Ima drugačne fizikalne lastnosti (temperatura vrelišča, viskoznost ...) kot kurilno olje, zato je zgorevanje nepopolno in produkti nepopolnega zgorevanja olja so nevarni za okolje in kurilne naprave.


Kam lahko odvržemo odpadno olje?

Anja Bolha iz Zveze potrošnikov Slovenije je izpostavila tri načine za odlaganje odpadnega jedilnega olja.


ULIČNI ZBIRALNIKI

So najlažji način odlaganja, saj so ti zbiralniki postavljeni na ekoloških otokih ali samostojno na pogosto obiskanih mestih. To so namenske zbiralne posode, v katere lahko prelijemo odpadno jedilno olje, v nekatere pa lahko celo odvržemo dobro zaprto plastenko z oljem.

Kje je vam najbližji zbiralnik oziroma zbirni center, lahko preverite na spletni strani www.ojo.si.

 

PREMIČNE ZBIRALNICE

Med akcijami zbiranja nevarnih odpadkov v premičnih zbiralnicah, imate možnost oddati tudi odpadno jedilno olje. Akcije potekajo enkrat do dvakrat na leto, večinoma spomladi in jeseni, o točnih datumih pa vas obvesti lokalno komunalno podjetje.

 

ZBIRNI CENTRI

Olje lahko oddate tudi v zbirnem centru, vendar je to za potrošnika najzamudnejša in logistično najzahtevnejša možnost, pojasnjujejo na ZPS. Kdaj lahko to storite, preverite na spletni strani vašega komunalnega podjetja.

 

Kako pravilno odvržemo olje?

Doma olje po uporabi ohladimo in precedimo v plastično ali stekleno posodo oziroma namensko posodo za zbiranje. Posodo dobro zapremo in jo do odvoza v ulični zbiralnik ali na zbirno mesto hranimo na temnem in hladnem mestu.

 

Ne zavrzite olja po prvi uporabi – uporabite ga večkrat!

Spletna anketa, ki so jo izvedli na ZPS je pokazala, da več kot polovica anketirancev olje zavrže že po prvi uporabi, 30 % ga uporabi dvakrat, nekateri tudi večkrat. Če uporabimo olje, primerno za cvrtje, pa ga ni treba takoj zavreči, saj ga lahko uporabite večkrat. »Olje ohladimo, precedimo skozi drobno cedilo in spravimo na temnem in hladnem mestu v dobro zatesnjeni steklenici ali plastenki. Naslednjič, ko se lotimo cvrtja, preverimo, ali je olje dobilo čuden vonj, postalo temno ali se peni. Če je, ga zavržemo. Prav tako ga zavržemo, če se ob ponovnem segrevanju začne smoditi. V nasprotnem primeru ga lahko mirno uporabimo še za eno cvrtje,« svetuje Anja Bolha.

 

PREBERITE TUDI: Kako zmanjšati stroške za hrano?


Pri ponovni uporabi olja, je zelo pomembno tudi, kako cvremo. Pravilno cvrtje namreč zagotavlja, da bo olje primerno za ponovno uporabo.

- Cvremo pri temperaturi 160 do največ 170 °C, saj vsakih dodatnih 10 °C podvoji hitrost oksidacije maščob.

- Živil pred cvrtjem ne solimo, saj tudi sol pospešuje oksidacijo.

- Ne pretiravamo s sredstvi za vzhajanje in jajci v testu. Zaradi tega namreč olje prehitro potemni.

- V vroče olje ne dodajamo mokrih živil. To povzroči burno penjenje in pospešeno razgradnjo maščob.

 

Ko boste letos cvrli tradicionalne pustne dobrote, pomislite tudi na okolje. Z majhnimi koraki in spreminjanjem svojih navad lahko čisto vsaka družina naredi nekaj za naravo. Več nas bo, večji bodo pozitivni učinki.

 

VIR: Zveza potrošnikov Slovenije

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

DR RAJOVIĆ: Kaj storiti, ko otrok noče jesti?
Marsikdo se sprašuje, kaj storiti, ko otrok noče jesti - zdravnik Ranko Rajović pojasnjuje, kako rešiti težavo.
3
Vrhunski kulinarični dogodek
Na povabilo podjetja Proconi, ki je najbolj znano po pripravljenih jedeh Pogrej in pojej, se je na obisku na murskosoboš...
2
Kakšne so naše prehrambene navade?
Slovenci počasi osvajamo načela zdravega prehranjevanja, kar kažejo podatki najnovejše raziskave o naših prehrambenih na...
2
Vsak je lahko kuharski mojster!
S paštetami Argeta lahko pripravite izredno okusen in hranljiv zajtrk, malico ali popoldanski prigrizek. Ker jih ni potr...
2



Recept tedna: Šparglji v rižoti iz kuskusa
Šparlji veljajo za nizkokalorično zelenjavo, ki je odlična popestritev družinskega jedilnika, saj z njimi lahko pripravi...
Regratov med
Zdravilna rastlina regrat je poznana vsakemu. Zdravilni so listi, korenina in tudi cvetovi. Iz cvetov lahko pripravite ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?