|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Temeljni mesečni dohodek za samozaposlene: Vse pomembne informacije

Uredništvo Ringaraja.net, 12.12.2020
Za izplačilo mesečnega temeljnega dohodka mora upravičenec prek eDavkov najpozneje do 31. decembra 2020 predložiti posebno izjavo. Ne spreglejte pomembnih informacij, ki smo jih pridobili na FURS-u.

image
POZOR: Pravica do temeljnega mesečnega dohodka in pravica do povračila izgubljenega dohodka se izključujeta. (Foto: Pexels.com)
/11


Na spletni strani Finančne uprave Republike Slovenije smo preverili nekaj najpogostejših vprašanj glede temeljnega dohodka za samozaposlene, ki je bil odobren v okviru petega paketa protikorona ukrepov.

 

Koliko znaša mesečni temeljni dohodek po ZZUOOP?

V skladu z drugim odstavkom 88. člena ZZUOOP izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka iz prejšnjega odstavka znaša 1.100 evrov na mesec za oktober, november in december 2020.

Izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene v kulturi, ki so v skladu z Zakonom o uresničevanju javnega interesa za kulturo registrirani v razvidu samozaposlenih v kulturi in imajo pravico do plačila prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz proračuna Republike Slovenije, znaša 700 evrov na mesec.

Izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka za upravičence kmete, ki so oproščeni plačila prispevkov delodajalcev za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, znaša 940 evrov na mesec.

 

PREBERITE TUDI: Delno povračilo izgubljenega dohodkav primeru karantene ali varstva otrok

 

Ali je samozaposlena oseba, družbenik in kmet upravičen do izplačila mesečnega temeljnega dohodka, če koristi starševsko varstvo?

Da. Če zaradi epidemije zavezanec ne more opravljati dejavnosti ali jo opravlja v bistveno zmanjšanjem obsegu, je upravičen do izplačila mesečnega temeljnega dohodka. V skladu s četrtim odstavkom 88. člena ZZUOOP so ne glede na določbe tretjega odstavka 88. člena ZZUOOP do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka v celotnem znesku upravičeni zavezanci, ki so do polnega zavarovalnega časa vključeni na podlagi drugega odstavka 19. člena ZPIZ-2 (šifre zavarovalne podlage 071, 072, 074, 096, 110), razen če za posamezni mesec niso za celotni mesec vključeni v zavarovanje na podlagi 15., 16., 17. ali petega odstavka 25. ali šestega odstavka 19. člena ZPIZ-2.

 

POZOR!

Pravica do temeljnega mesečnega dohodka in pravica do povračila izgubljenega dohodka se izključujeta. Vsak samozaposlen, ki je doma zaradi varstva otrok, se mora odločiti, katero pravico bo uveljavljal. Lahko je doma zaradi varstva otrok in je upravičen do temeljnega dohodka, toda v tem primeru izgubi pravico do povrnitve izgubljenega dohodka.

 

Ali je med pogoji za dodelitev mesečnega temeljnega dohodka tudi to, da imam na dan vloge poravnane vse  obveznosti do FURS?

Da. Skladno s petim odstavkom 88. člena ZZUOOP, namreč do izplačila izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka iz drugega odstavka tega člena ni upravičena oseba iz prvega odstavka 88. člena ZZUOOP, ki na dan vložitve vloge za izredno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka nima plačanih zapadlih obveznih dajatev in nima izpolnjenih drugih denarnih nedavčnih obveznosti v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo, ki jih pobira davčni organ.

Zato pred oddajo izjave preverite stanje na svoji kartici zavezanca v eDavkih (eKarticaO za davčne terjatve, eKarticaC za nedavčne terjatve). Upravičenci prijavljeni na eVročanje, lahko stanje dolga preverite tudi tako, da preko eDavkov oddate vlogo za izdajo »Potrdila o poravnanih obveznostih«. Če se zapadle obveznosti plačujejo na dan vložitve izjave, je potrebno pri potrditvi plačilnega naloga upoštevati tudi urnik izvajanja plačilnega prometa banke, saj bo pogoj o plačanih obveznostih na dan vložitve izjave izpolnjen le v primeru, da bo tudi FURS prejel plačilo za zapadle obveznosti na dan vložitve izjave.

 

Ali se bo temeljni mesečni dohodek štel med prihodke iz dejavnosti in bo obdavčen pri dohodnini za leto 2020?

Ne. Skladno s šestim odstavkom 88. člena ZZUOOP je mesečni temeljni dohodek oproščen plačila vseh davkov in prispevkov. To pomeni, da temeljni mesečni dohodek ne bo obdavčen z dohodnino za leto 2020. Temeljni mesečni dohodek bo zavezanec izvzel iz prihodkov v obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti.

 

PREBERITE TUDI: Zaprte šole in vrtci - Kdaj ste starši upravičeni do nadomestila?

 

Ali lahko po ZZUOOP uveljavljam tudi oprostitev prispevkov za socialno varnost?

Ne. ZZUOOP oprostitve prispevkov za socialno varnost ne predvideva.

 

Ali sem upravičen do mesečnega temeljnega dohodka če opravljam t.i. »popoldanski s.p.«?

Ne, ker niste zavarovani kot samozaposlena oseba v skladu s 15. členom ZPIZ-2.

 

Ali sem po PKP5 upravičen do oprostitve prispevkov in plačila akontacij na podlagi obračuna iz dejavnosti? 

Ne, po ZZUOOP oprostitev plačila prispevkov in plačila akontacij na podlagi obračuna iz dejavnosti, ni predvidena.

 

Kaj moram storiti, da pridem do mesečnega temeljnega dohodka?

Za izplačilo mesečnega temeljnega dohodka mora upravičenec prek eDavkov (preko spleta ali mobilnega telefona) najpozneje do 31. decembra 2020 predložiti izjavo, s katero izjavlja, da zaradi epidemije COVID-19 ne more opravljati dejavnosti ali jo opravlja v bistveno zmanjšanem obsegu.

Izjavo je mogoče oddati dan po objavi ZZUOOP v Uradnem listu, prek eDavkov (preko računalnika ali mobilne aplikacije eDavki). Na naslednjih povezavah najdete preprosta navodila, kako si namestite eDavke na računalniku ali na telefonu in se prijavite v eVročanje, da boste tudi dokumente dobili le po elektronski poti in ne več po navadni pošti.

Če imate pri tem težave se obrnite na klicni center za pomoč uporabnikom na telefonski številki 05/297 68 00 ali po elektronski pošti sd.fu@gov.si.

 

PREBERITE TUDI: Višje nadomestilo za starše otrok v karanteni

 

Kdaj bom prejel nakazilo mesečnega temeljnega dohodka?

Izjava mora biti preko eDavkov (splet ali mobilni telefon) vložena do 31. 12. 2020.

1) Če bo izjava vložena od 1. 10. 2020 do 31. 10. 2020 za oktober, bo nakazan denar na TRR 10.11.2020.

2) Če bo izjava vložena od 1. 11. 2020 do 30. 11. 2020 za oktober in/ali november, bo nakazan denar na TRR 10. 12. 2020.

3) Če bo izjava vložena od 1. 12. do 31. 12. 2020 za oktober in/ali november in/ali december, bo nakazan denar na TRR 10. 1. 2021.

Izjave je mogoče oddajati tekom meseca večkrat. Velja zadnja oddana izjava (nova izjava povozi prejšnjo). Za izplačila MTD 10. dne v mesecu se upošteva zadnja izjava, oddana do zadnjega dne v preteklem mesecu.

 

Kakšni so kriteriji za dodelitev mesečnega temeljnega dohodka?

Za izplačilo mesečnega temeljnega dohodka mora upravičenec preko informacijskega sistema Finančne uprave Republike Slovenije predložiti izjavo, s katero izjavlja, da je oseba, kot jo opredeljuje 88. člen ZZUOOP, in da zaradi epidemije COVID-19 ne more opravljati dejavnosti ali jo opravlja v bistveno zmanjšanem obsegu.

Upravičenec izjavo poda na podlagi lastne ocene poslovanja, upoštevaje 91. člen ZZUOOP.

 

S prvo izjavo sem uveljavljala MTD samo za mesec oktober. Kako uveljavljam še za mesec november in december? Oddam novo vlogo samo za ta dva meseca? Ali so na edavkih glede tega navodila in usmeritve?

Za meseca november in december oddate novo izjavo, v kateri uveljavljate MTD za vse tri mesece (oktober, november in december). Nova izjava bo namreč povozila prejšnjo izjavo, tako da bo veljavna samo zadnja izjava. Informacije (kljukice) iz prejšnje izjave se na novi izjavi predizpolnijo, lahko pa se jih poljubno popravi. Če posamezen mesec na vlogi ne bo obkljukan, izplačila ne bo. Informacijski sistem bo upravičenca ob tem opozoril, da z umikom kljukice ne uveljavlja MTD za določen mesec (torej ne bo dobil izplačila).

V primerih, kadar je MTD za posamezen mesec že izplačan, kljukice ni mogoče več odstraniti.

Na vlogi sta dodana kontekstna pomoč in fiksno besedilo na obrazcu, ki usmerjata upravičence pri izpolnjevanju vloge.

 

PREBERITE TUDI: Samohranilska družina - 6 finančnih zlatih pravil

 

Ali lahko popravim oddano izjavo (recimo, da želim poleg MTD za oktober uveljavljati tudi za november)?

Vlogo lahko popravite na način, da se odda nova vloga, ki povozi prejšnjo. Na novi vlogi so že predizpolnjene kljukice iz predhodne vloge (oktober že obkljukan), le dodati je potrebno kljukice za manjkajoča meseca (torej v tem primeru za oktober kot november).

 

Kako lahko upravičenec stornira izjavo za MTD, torej če MTD ne želi uveljavljat?

Nova vloga vedno »povozi« prejšnjo. Vsebinsko se torej lahko »storno« (torej npr. v primerih, če pravice ne želi uveljavljat) izvede tako, da upravičenec odda prazno izjavo (odstrani vse kljukice), ki povozi predhodno oddano izjavo.

Če bo oddana prazna vloga kot zadnja veljavna, pomeni, da upravičenec ne želi uveljavljat pravice do MTD. Če je bil MTD že izplačan in bi upravičenec rad MTD vrnil, pa bi moral oddati Izjavo za vračilo, ki pa za mesece oktober, november in december še ni pripravljena.

 

S.p. je oddal izjavo za MTD, naknadno pa je ugotovil, da ima dolg. Kaj lahko naredi?

Plača dolg in vloži novo izjavo. 

 

Ali se mesečni temeljni dohodek, ki sem ga prejel v skladu z interventnim zakonom (ZZUOOP), lahko zarubi v postopku izvršbe?

Prejemki, ki jih FURS izplačuje na podlagi ZZUOOP (mesečni temeljni dohodek in povračilo izgubljenega dohodka) na podlagi ZZUOOP niso izvzeti iz izvršbe, kot je to veljalo po ZIUZEOP.

ZIUZEOP je namreč v prvem odstavku 92. člena izrecno določal, da so vsi prejemki, izplačani dolžniku na podlagi zakonov, ki urejajo interventne ukrepe zaradi epidemije, razen prejemkov, ki predstavljajo nadomestilo plače, izvzeti iz izvršbe po ZIZ in iz davčne izvršbe po ZDavP-2. Posebna pravila glede izvzetja prejemkov iz izvršbe iz omenjenega 92. člena so umeščena v 19. poglavje ZIUZEOP. Trajanje izpostavljenih začasnih ukrepov iz 19. in 20. poglavja ZIUZEOP je bilo časovno omejeno. Ukrepi iz tega dela zakona ter iz aktov, sprejetih na njegovi podlagi, so veljali od 13. 3. 2020 do 31. 5. 2020, če ta zakon ne določa drugače (prvi odstavek 20. člena ZIUZEOP).

ZZUOOP nove izjeme oziroma pravila o izvzetju prejemkov iz izvršbe ne določa. Zato se z izvršbo lahko poseže tudi na mesečni temeljni dohodek ali povračilo izgubljenega dohodka, ob upoštevanju pravil ZIZ oziroma ZDavP-2 o omejitvah za tekoči mesec.

 

PREBERITE TUDI: Krajši delovni čas je lahko razporejen neenakomerno

 

Kako bom dokazoval nezmožnost opravljanja dejavnosti oziroma za opravljanje dejavnosti v bistveno zmanjšanem obsegu?

Skladno z drugim odstavkom 91. člena ZZUOOP se šteje, da upravičenec zaradi posledic epidemije COVID-19 ne more opravljati dejavnosti ali jo opravlja v bistveno zmanjšanem obsegu, če bodo prihodki upravičenca v letu 2020 zaradi posledic epidemije COVID-19 upadli za več kot 20 odstotkov glede na leto 2019.

Če ni posloval v celotnem letu 2019 oziroma 2020, je do pomoči upravičen tudi tisti upravičenec, ki se mu bodo povprečni mesečni prihodki leta 2020 zaradi posledic epidemije COVID-19 znižali za več kot 20 odstotkov glede na povprečne mesečne prihodke v letu 2019.

Če v letu 2019 ni posloval, je do pomoči upravičeni tudi tisti upravičenec, ki se mu bodo povprečni mesečni prihodki v letu 2020 zaradi posledic epidemije COVID-19 znižali za več kot 20 odstotkov glede na povprečne mesečne prihodke v letu 2020 do 31. avgusta 2020.

Nezmožnost opravljanja dejavnosti oziroma opravljanje dejavnosti v bistveno zmanjšanem obsegu se bo dokazovalo s primerjavo prihodkov med med relevantnimi obdobji po 2. odstavku 91. člena ZZUOOP. Če pogoj 20% upada prihodkov glede na relevantno obdobje ni dosežen, mora upravičenec vrniti celotno pomoč.

 

Kateri prihodki se štejejo za primerjavo med obdobji po ZZUOOP?

Skladno s tretjim odstavkom 91. člena ZZUOOP so za upravičenca, ki ugotavlja prihodke po pravilih o računovodenju, prihodki iz drugega odstavka 91. člena ZZUOOP čisti prihodki od prodaje, ugotovljeni po pravilih o računovodenju, ter nadomestila iz zavarovanja za starševsko varstvo.

 

Kako bodo upad prihodkov dokazali tisti samozaposleni, ki so bili v letu 2019 zavarovani za skrajšan delovni čas (npr. 4 ali 6 ur), v letu 2020 pa so zavarovani za polni delovni čas?

Glede na to, da ne gre za zavarovanje za polni delovni čas, se v teh primerih lahko glede na namen in cilj ukrepa (pomoč posameznikom, ki zaradi epidemije COVID-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, kar se odraža v nižjih prihodkih) smiselno uporablja pravilo drugega stavka drugega ostavka 91. člena ZZUOOP.

Pravilo pravi, če niso poslovali v celotnem letu 2019 oziroma 2020, so do pomoči upravičeni tudi tisti samozaposleni, ki se jim bodo povprečni mesečni prihodki leta 2020 zaradi epidemije znižali za več kot 20 % glede na povprečne mesečne prihodke v letu 2019. V teh primerih ne gre za poslovanje za polni delovni čas v celotnem koledarskem letu. Torej se izhaja iz povprečnih mesečnih dohodkov leta 2019 in leta 2020, ki se jih izračuna z upoštevanjem ustreznih prihodkov v posameznem letu, preračunanih na število mesecev, ki ustrezajo zavarovanju za polni delovni čas. Primeroma, če je upravičenec polovico leta delal polovični delovni čas in polovico leta polni delovni čas, se povprečni mesečni dohodek leta ugotovi tako, da se ustrezne prihodke leta deli z devetimi meseci. Seveda se to pravilo uporabi tako za zavarovanje s skrajšanim delovnim časom v letu 2019 kot v letu 2020.

 

PREBERITE TUDI: Turistični boni - Vse pomembne informacije

 

Ali bom moral vrniti pomoč z obrestmi, če ne izpolnjujem pogojev iz drugega odstavka 91. člena ZZUOOP (upad 20 % glede na relevantno obdobje)?

Peti odstavek 91. člena ZZUOOP določa, da subjekt, ki je uveljavil izredno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka in naknadno ugotovi, da ni izpolnjeval pogojev za njegovo pridobitev, o tem obvesti FURS najkasneje do roka za predložitev obračuna od dohodkov pravnih oseb za leto 2020 oziroma za obdobje, ki vključuje podatke za obdobje drugega polletja 2020, oziroma do roka za predložitev obračuna davka od dohodkov iz dejavnosti za leto 2020, in vrniti znesek prejete pomoči v 30 dneh od vročitve odločbe.

V primeru neizpolnjevanja pogojev iz drugega odstavka 91. člena ZZUOOP torej vračanje pomoči z obrestmi ni predvideno.

 

Ali bi moral pomoč vračati, če prejmem mesečni temeljni dohodek za oktober, nato pa se zaposlim in zaprem s.p. pred koncem leta?

91. člen ZZUOOP v drugem odstavku določa, da so do pomoči upravičeni tudi tisti upravičenci, ki niso poslovali v celotnem letu 2019 oziroma 2020, in se jim bodo povprečni mesečni prihodki leta 2020 zaradi posledic epidemije COVID-19 znižali za več kot 20 % glede na povprečne mesečne prihodke v letu 2019.

Za zavezanca, ki preneha poslovati v letu 2020 se šteje, da ne posluje v celotnem letu 2020, zato bo v skladu z drugim odstavkom 91. člena ZZUOOP moral izračunati povprečne mesečne prihodke v letu 2020 in jih primerjati s povprečnimi mesečnimi prihodki leta 2019. Če bodo prihodki upadli za več kot 20%, mu pomoči po ZZUOOP ne bo potrebno vračati, ne glede na to, da bo zavezanec pred koncem leta 2020 zaprl dejavnost.

 

Kako izračunam povprečne mesečne prihodke, če sem letu 2019 koristil skrajšani delovni čas zaradi starševstva (4 ure dnevno). V letu 2020 bo od 1. 1. 2020 do 31. 08. 2020 še koristil 4 ure skrajšani delovni čas zaradi starševstva, od. 1. 9. 2020 do 31. 12. 2020 pa bo zaposlen (zavarovan) za poln delovni čas (8 ur).

Za namen izračuna povprečnih mesečnih prihodkov se šteje, da je upravičenec v letu 2019 posloval 6 mesecev (polovica leta zaradi skrajšanega delovnega časa). Za izračun povprečnih mesečnih prihodkov v letu 2019 se torej prihodki v letu 2019 delijo s šestimi meseci.

V letu 2020 pa znaša dejanski čas poslovanja 8 mesecev (8 mesecev s skrajšanim delovnim časom predstavlja dejansko poslovanje v obdobju 4 mesecev + 4 meseci poslovanja v polnem delovnem času). Za izračun povprečnih mesečnih prihodkov v letu 2020 se prihodke v letu 2020 deli z osmimi meseci. V kolikor se bodo povprečni mesečni prihodki leta 2020 znižali za več kot 20 % (oziroma 10 % po ZIUZEOP) v primerjavi s povprečnimi mesečnimi prihodki leta 2019, prejete pomoči upravičencu ne bo potrebno vrniti.

 

Pripada mi mesečni temeljni dohodek v času od oktobra do decembra. Ali to vpliva na pravico do povračila izgubljenega dohodka?

Da, obe pravici se izključujeta. Če vam za določeno obdobje (npr. november) pripada mesečni temeljni dohodek, za to obdobje (npr. november) niste upravičeni do povračila izgubljenega dohodka.

Če sta bila za isti čas izplačana izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka in povrnjeni izgubljeni dohodek, ste dolžni vrniti povrnjen izgubljeni dohodek.

 

Prejel sem mesečni temeljni dohodek, vendar sem ga vrnil. Ali sem upravičen do povračila izgubljenega dohodka?

Da. Če upravičenec vrne izredno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka in je za isto obdobje, za katerega je prejel izredno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka, izpolnjeval pogoje za delno povrnjeni izgubljeni dohodek, lahko v 30 dneh od vračila izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka vloži vlogo preko informacijskega sistema FURS.

 

Več konkretnih primerov glede temeljnega mesečnega dohodka za samozaposlene, družbenike in kmete najdete v dokumentu na povezavi "pogostih vprašanjih in odgovorih".


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
4
Hitra prenova doma za malo denarja
Prenova stanovanja je običajno precej draga zadeva ter zahteva dosti truda in denarja. A ni vselej nujno, da si izprazni...
3
V Sloveniji moški največ časa gospodinijo
Do zanimivih rezultatov o enakopravnosti med spoloma pri posameznih narodih so prišli v Organizaciji za gospodarsko sode...
3
POZOR: Razsaja nov Facebook virus
Tudi Facebook ni imun na viruse. Preverite, da boste vedeli, kako se izogniti pasti!
3



Ohranili obvezno garancijo
Iz Zveze potrošnikov Slovenije so nam sporočili, da se je ministrica za gospodarstvo mag. Darja Radić odločila ohraniti ...
V Sloveniji moški največ časa gospodinijo
photo
Do zanimivih rezultatov o enakopravnosti med spoloma pri posameznih narodih so prišli v Organizaciji za gospodarsko sode...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?