|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zaprte šole in vrtci: Kdaj ste starši upravičeni do nadomestila?

Uredništvo Ringaraja.net, 11.11.2020
Ministrstvo za delo pojasnjuje, da delo od doma ni združljivo z obveznostjo varstva otroka, zato ste v primeru varstva otroka do vključno petega razreda upravičeni do odsotnosti zaradi višje sile in nadomestila.

image
Delodajalec in delavec se lahko v primeru varstva otroka zaradi višje sile dogovorita za izrabo letnega dopusta, enostransko odrejanje dopusta delavcu v ta namen pa ni dopustno. (Foto: Freepik)
/11


Na spletni strani Ministrstva za delo so objavili najpogostejša vprašanja, ki si jih zastavljajo starši glede varstva otroka v času, ko so šole in vrtci zaprti.

Na ministrstvu poudarjajo, da morajo biti izpolnjeni tudi drugi zakonski pogoji, ki veljajo v času razglašene epidemije ter tisti, ki veljajo sicer za odnose med delodajalci in delavci.

 

1) Ali so počitnice v času pandemije višja sila in starši za ta čas lahko uveljavljajo nadomestilo?

Ne. V času šolskih počitnic (zaradi varstva šoloobveznih otrok) niso podane vse okoliščine, iz katerih bi izhajala upravičena odsotnost staršev zaradi varstva otroka, saj kljub epidemiji ne gre za nepričakovan dogodek. Šolske počitnice so bile vnaprej načrtovane v šolskem koledarju za leto 2019/20 in niso izpolnjeni vsi kriteriji višje sile (zunanjost vzroka, neizogibnost, nujnost in neodvrnljivost).

 

2) Ali zaprtje šol in vrtcev (izven šolskih počitnic) za starše otrok do 5. razreda osnovne šole lahko predstavlja višjo silo?

Da. Kljub temu, da se zaprtje šol imenuje podaljšane počitnice, je za starše otrok, za katere je treba zagotavljati varstvo, to višja sila.

 

PREBERITE TUDI: Novosti za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2021

 

3) V katerih primerih lahko starši ostanejo doma zaradi varstva svojih otrok?

To je mogoče v primerih, ko so vrtci in šole zaprti oziroma nedostopni za vse otroke, in sicer za otroke do vključno petega razreda osnovne šole, za katere starši ne morejo zagotoviti drugačnega varstva.

 

4) Ali so starši upravičeni do nadomestila za čas, ko doma varujejo otroke?

Da. Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 zagotavlja pravico do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove.

 

5) Ali država delodajalcu povrne ta sredstva?

Da. Država delodajalcu pokrije celoten znesek, do katerega je upravičen delavec (t.i. bruto I.).

 

6) Kaj je v primeru, da je vrtec odprt za izredne primere?

Vrtci so odprti na način in za izjeme, ki izhajajo iz vladnega odloka in sklepov županov. Za ostale starše se šteje, kot da vrtci niso odprti in dostopni, zato zanje velja sistem višje sile ter pravica do odsotnosti in nadomestila.

 

PREBERITE TUDI: Kdaj bo vrtec za drugega otroka spet brezplačen?

 

7) Kakšne pravice imajo starši za otroke do vključno petega razreda osnovne šole oziroma tiste, za katere je treba zagotavljati varstvo, če se tudi za te otroke izvaja pouk na daljavo?

Za otroke do vključno petega razreda osnovne šole, otroke v prilagojenih in posebnih programih v osnovnih šolah s prilagojenim programom ter v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ter otroke, ki imajo v odločbi o usmeritvi določeno pomoč spremljevalca, se šteje, da nastane obveznost varstva tudi pri šolanju na daljavo.

 

8) Ali delodajalec lahko od delavca zahteva, da za ta čas koristi letni dopust?

Delodajalec in delavec se tudi v tem primeru lahko dogovorita za izrabo letnega dopusta, enostransko odrejanje dopusta delavcu v ta namen pa ni dopustno.

 

9) Ali morda delavec delodajalca v naprej obvestiti, da bo zaradi varstva otrok odsoten?

Da. Delavec mora v primeru odsotnosti z dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva najpozneje v treh delovnih dneh od nastanka tega razloga o vseh okoliščinah, ki vplivajo na nastanek višje sile, obvestiti delodajalca.

 

PREBERITE TUDI: Delo od doma z majhnimi otroki

 

10) Ali lahko delavec v času, ko varuje otroke zaradi višje sile opravlja tudi delo od doma?

Delo na domu ni združljivo z obveznostjo varstva otroka. Delavec, ki opravlja delo na domu, v tem času še vedno izpolnjuje svoje obveznosti iz delovnega razmerja (takrat dela), le kraj opravljanja dela je drug (delo opravlja doma). Delavec takrat dela, kar pomeni, da je na razpolago delodajalcu in izpolnjuje svoje delovne obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi. 

Na podlagi navedenega je primerno zaključiti, da delo na domu ni združljivo z obveznostjo varstva otroka, zato je tudi v takšnih okoliščinah (tj. ko se delo opravlja na domu) primerno, da se v konkretnem primeru presoja, ali so pri delavcu podani elementi višje sile, zaradi katere ne more opravljati dela in je upravičen do odsotnosti z dela in do nadomestila plače. 

 

11) Ali si lahko starša varstvo otrok delita (tudi po dnevih)?

Da, lahko, primerno je, da v dogovoru z delodajalcem. Oba starša naenkrat ne moreta koristiti pravice do varstva otrok zaradi višje sile.


12) Kje delodajalec uveljavlja pravico?

Delodajalec povračilo uveljavlja na Zavodu RS za zaposlovanje, in sicer najkasneje v osmih dneh od začetka odsotnosti zaposlenega. Delodajalec mora v postopku uveljavljanja povračila nadomestila plače, ko delavec ne more opravljati dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva, vlogi priložiti tudi izjavo delavca o obstoju okoliščin, ki vplivajo na nastanek višje sile.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Število otrok v vrtcih narašča
Po izračunih Statističnega urada Republike Slovenije, je pri nas v šolskem letu 2011/12, v vrtce vključenih več kot 77 o...
3
Samozaposleni: Povračilo v primeru varstva...
Če ste samozaposlen starš lahko prejmete določeno denarno nadomestilo ob izgubi dohodka zaradi predpisane karantene ali ...
3
Varčujte v krovnih skladih
Ključna prednost, ki jo vzajemni skladi oblikovani znotraj krovnega sklada prinašajo vlagateljem, je odlog ugotavljanja ...
3
Na dopust v mesecu septembru
Za vse, ki vam med letom ni uspelo privarčevati dovolj za oddih na morju, v zdraviliščih ali v hribih, in bi se na dopus...
3



Otroški dodatek: Kdaj lahko pričakujete no...
V avgustu se mnogim iztečejo odločbe za otroški dodatek in subvencijo vrtca. Preverite, kdaj lahko pričakujete novo odlo...
Dodatek za družine z enim ali dvema otrokoma
Vlada je v drugem protikorona paketu finančnih ukrepov dodatno razširila krog prejemnikov različnih pomoči in med njimi ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?