|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Šola jeseni: štirje modeli in dva podmodela

Helena Primic, 26.8.2020
Kako bo potekal pouk v šolah v prihajajočem šolskem letu 2020/2021, smo preverili v aktualni knjižici Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je nastala v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in NIJZ.

image
Če bodo otroci ponovno deležni šolanja na daljavo, bodo učitelji pripravili čim več vnaprej posnetih videorazlag. (Foto: Arhiv)
/11


"Ker ni možno napovedati, da bodo epidemološke razmere v prihodnje dovoljevale izvajanje pouka v šolah tako, kot je potekal pred 16. marcem 2020, je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) pripravilo štiri modele, ki so temelj za organizacijo in izvajanje pouka v prihodnje," lahko preberemo v digitalni knjižici ministrstva. 

Modeli so naravnani tako, da bi šole lahko ob upoštevanju zdravstvenih priporočil v čim večji meri izvajale pouk v šoli, sicer pa je predvidena tudi kombinacija pouka na daljavo in v šoli ter le v skrajnem primeru samo izvajanje pouka na daljavo.

 

Modeli in podmodeli

1) Model A-OŠ: Vsi učenci se izobražujejo v šoli.

2) Model B-OŠ: Vsi učenci se izobražujejo v šoli v skladu z navodili NIJZ.

3) Model C-OŠ: Učenci od prvega do tretjega razreda (v primeru razpoložljivih prostorskih in kadrovskih kapacitet šole tudi učenci 4. in 5. razreda) se izobražujejo v šoli, učenci od četrtega do deveta razreda (oziroma od šestega do devetega) pa se izobražujejo na daljavo. 

4) Model D-OŠ: Vsi učenci se izobražujejo na daljavo.

5) Podmodel BC1-OŠ: Učenci posameznega oddelka se izobražujejo na daljavo.

6) Podmodel BC2-OŠ: Učenci posamezne šole se izobražujejo na daljavo.

Kateri model bo uporabljen, je torej odvisno od epidemiološke slike, zato morajo biti starši pripravljeni na prav vse.

 

PREBERITE TUDI: Šolanje na daljavo - 10 zlatih pravil

 

Pouk na daljavo - vnaprej posneta predavanja

V knjižici lahko preberemo, da se odgovorni zavedajo, da pouk na daljavo ne more v celoti nadomestiti pouka v šoli, ki poteka v običajni učilnici. Je pa zagotovo dobra pomoč pri izvedbi pouka takrat, ko pouk v šoli zaradi različnih razlogov (na primer covid-19, bolezen učenca, druge nepredvidene situacije) ni mogoč.

Izkušnje iz spomladanskega pouka na daljavo so pokazale, da za vsesplošno poučevanje na daljavo ni možno le sinhrono poučevanje (razlaga v živo za vse učence hkrati), pač pa je za učenca potrebna tudi asinhrona oziroma vnaprej posneta razlaga, ki mu omogoča samostojno razpolaganje s časom (kdaj in koliko časa bo namenil za učenje ob videorazlagi) in individualizirano osvajanje snovi (učenec si lahko razlago po potrebi predvaja večkrat).

Zato Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod RS za šolstvo predlagata, da učitelji pripravijo čim več vnaprej posnetih razlag, pri čemer naj se osredotočijo na učne vsebine, ki ne izgubijo veliko na pomenu, če jih posnamemo.

Ob vsem tem pa še vedno ostaja neodgovorjena skrb staršev, ki si ne želijo, da njihov otrok od šest pa tudi do osem ur ali več preživi za računalnikom in na spletu.

 

Higienska in splošna priporočila se lahko med letom spremenijo!

Temeljno vodilo higienskih in splošnih priporočil vseh modelov ostaja, da pridejo v šolo samo zdravi otroci in zaposleni. Higiena kihanja in kašlja ter vzdrževanje primerne razdalje sta po prepričanju ministrstva ključnega pomena za omejevanje širjenja virusa in drugih mikroorganizmov s kapljicami, medtem ko sta higiena rok in zlasti izogibanje dotikanja obraza z nečistimi rokami pomembna za preprečevanje posrednega stika z mikroorganizmi.

Kot še lahko preberemo v knjižici, povečana fizična razdalja med ljudmi zmanjšuje možnost okužbe, še preden se pri okuženem pojavijo znaki in simptomi bolezni. 

Vsa ta higienska in splošna priporočila pa se lahko med šolskim letom kadarkoli spremenijo, če pride do spremenjene epidemiološke situacije. "Ob aktiviranju posameznega modela se higienska in splošna priporočila, ki se nanašajo na izvajanje ukrepov zaradi preprečevanja okužbe in zaradi vnaprej nepredvidljivega stanja, lahko spremenijo oziroma dopolnijo," pojasnujejo sestavljalci knjižice.

Priporočila se bodo torej tekom šolskega leta spreminjala skladno z epidemiološko sliko in novimi spoznanji o širjenju okužbe s SARS-CoV-2 in o bolezni covid-19. Priporočljivo je spremljanje objav na spletni strani NIJZ.

 

PREBERITE TUDI: RINGARAJIN KLEPET - "Nova normalnost" vzpostavlja psihopatologijo

 

Bo šola spoštovala osnovne starševske pravice?

Kaj torej otroke v šolskem letu 2020/2021 zares čaka v šolah, je še vedno neznanka oziroma je to nemogoče predvideti, saj so ukrepi odvisni od trenutne situacije oziroma epidemiološke slike.

Upamo samo, da otroci v šolah ne bodo povdrženi vsakodnevnemu merjenju temperature, testiranju za covid, onemogočanju stikov s starši v primeru suma na okužbo ali celo prisilnemu cepljenju s testnim cepivom in to brez dovoljenja staršev. Nekateri od teh ukrepov se namrež že izvajajo v določenih tujih šolah, zato starše upravičeno skrbi.

Se torej starši ob začetku novega šolskega leta lahko sprostijo z zaupanjem, da bo šola tudi v primeru novega vala epidemije ostala varen prostor, ki spoštuje vse temeljne človekove in starševske pravice, saj če tega ne bo mogla omogočiti, bo zaprla svoja vrata?


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
77
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
23
13 slik, ki bodo nasmejale vsakega starša
Spodaj je 13 slik, ki vas bodo zagotovo nasmejale - sploh, če imate slab dan.
11
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
7



Zakaj so možje učiteljic najsrečnejši ljud...
Učitelj/-ica v družini deluje podobno kot v razredu. Vedno daje vse od sebe. Vedno se bo poskušal/-a pravilno odločiti. ...
Nenavadne žverce: hobotnica Dumbo
photo
Otroci, kako dobro poznate hobotnico? V Ringarajinem živalskem kotičku lahko preverite svoje znanje.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?