|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Protibolečinska zdravila vplivajo na dojenčka

Helena Primic, 23.4.2022
Nosečnice morate biti pri uporabi kakršnihkoli zdravil posebej pozorne, saj veliko zdravil v nosečnosti ni dovoljeno uživati, ker lahko negativno vplivajo na razvoj ploda. Aktualna raziskava pa razkriva, da je problematična tudi to zdravilo.

image
V nosečnosti se povsem odpovejte protibolečinskim zdravilom. (Freepik.com)
/11


Nosečniška slabost in bolečine v želodcu, glavobol in bolečine v križu, ki mora prenašati vse večji in težji trebušček, morebiten zobobol ... Bolečino je v nosečnosti pogosto še težje prenašati kot sicer.

Pa vendar morajo biti nosečnice pri uporabi kakršnihkoli zdravil posebej pozorne, saj veliko zdravil v nosečnosti ni dovoljeno uživati, ker lahko negativno vplivajo na razvoj ploda.

Nosečnice naj bi se pri preganjanju bolečin izgobale predvsem aspirinu (ker redči kri, zaradi česar pa vam ga zdravnik vendarle lahko predpiše v primeru splava ali preeklampsije) in ibuprofenu (ki pa je tudi dovoljen v določenih primerih).

Medtem, ko bi naj bilo zmerno (ne več kot enkrat ali dvakrat na teden) uživanje paracetamola dovoljeno in za otroka povsem neškodljivo.

Aktualna znanstvena raziskava je pokazala, da so za plod v maternici škodljiva vsa protibolečinska zdravila, vključno s paracetamolom!

 

PREBERITE TUDI: Alkohol v nosečnosti je bolj škodljiv kot mislite!

 

Kar 40 % manj celic, ki proizvajajo jajčeca

Raziskava, ki so jo izvedli na univerzi Edinburgh University, je pokazala, da nekatera protibolečinska zdravila, vključno s paracetamolom, lahko pustijo sledi na otrokovem DNK in pomembno vplivajo na otrokovo plodnost.

V raziskavi so analizirali plodove jajčnike in testise ter zaznali jasne razlike po izpostavljanju paracetamolu in ibuprofenu.

V primeru, ko so bili plodovi jajčniki paracetamolu izpostavljeni en teden, so imeli kar 40 odstotkov manj celic, ki proizvajajo jajčeca. Ibuprofen je število na novo nastalih jajčec skoraj razpolovil.

In glede na to, da deklice vsa jajčeca ustvarijo že v maternici, lahko protibolečinska zdravila, ki jih v nosečnosti uživajo njihove mame, pomembno vplivajo na njihovo plodnost v prihodnosti, ko bodo same želele postati mame.

 

PREBERITE TUDI: Cepivo proti gripi poveča možnosti za splav!

 

Vplivajo lahko na plodnost več kot ene generacije naprej!

Vpliv protibolečinskih zdravil na plodove testise je bil sicer manjši - testisi so po izpostavljenosti paracetamolu in ibuprofenu proizvajali 25 odstotkov manj celic za proizvodnjo sperme.

In čeprav dojenčki moškega spola v maternici ne ustvarijo doživljenjske zaloge sperme, ima zmanjšanje celic, ki proizvajajo spermo, zagotovo vpliv na dečkovo plodnost v prihodnosti.     

Glede na to, da protibolečinska zdravila vplivajo na otrokov DNK, pa se težave s plodnostjo lahko prenesejo tudi na drugi rod, opozarjajo znanstveniki. To pomeni, da če nosečnica uživa protibolečinska zdravila, ima lahko zaradi teh zdravil s plodnostjo težave tudi njena vnukinja ali vnuk!

Znanstveniki zato nosečnice opozarjajo, da se povsem izognejo protibolečinskim zdravilom. Če je uporaba paracetamola zares nujna, naj ga uživajo zares najkrajši možen čas, medtem ko se uporabi ibuprofena povsem izognejo.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To se zgodi v možganih nosečnice in mamice
Kadar so nosečnice in mamice po porodu pozabljive, zmedene in občutljive, radi rečemo, da jih dajejo hormoni, ponekod ce...
21
Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
7
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
6
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
5



Nosečniška sladkorna bolezen in pridobivan...
Nove raziskava, v katero so zajeli 8352 nosečnic kaže, da prekomerno povečanje telesne teže med nosečnostjo ni pomemben ...
Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti
Nosečnost ni bolezen, kljub temu pa se je dobro nekaterim stvarem v nosečnosti izogibati. Preberite, kaj v nosečnosti la...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?