|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Varčevanje za 3 letnega vnuka

Gregor Beguš, www.vzajemci.com , 24.1.2010
Kako začeti z varčevanjem za vnučka? Kolikšno je priporočljivo mesečno vplačilo?

image
/11


 
                                                                                                                                                                                        Če imate tudi vi konkretno vprašanje, ki zadeva družinske finance, nam ga pošljite na info@ringaraja.net z oznako »Vprašanje za strokovnjaka« in finančni svetovalci iz Vzajemcev d.o.o. bodo tudi vam z veseljem odgovorili.                      


Banka in/ali vzajemni sklad
Za vašega vnuka vam predlagamo 2 načina varčevanja in sicer na banki in/ali v vzajemnih skladih. Kateri način boste izbrala, je odvisno predvsem od vaših pričakovanj o donosu in od vaše nagnjenosti k tveganju.

V koliko ne želite, da se v obdobju varčevanja vrednost vloženih sredstev zmanjša pod izhodišče (ne sprejemate tveganja), vam priporočamo, da varčujete na banki (varčevalni računi za otroke), kjer boste zaradi nižje stopnje tveganja deležni nižjih donosov, zaradi inflacije pa boste večinoma le ohranjali realno vrednost privarčevanega denarja.

V kolikor, ste odločeni, da boste varčevali več let in ste pri varčevanju pripravljeni sprejeti tudi določena tveganja potem vam predlagamo varčevanje v obvezniških, mešanih in/ali delniških vzajemnih skladih. Daljše kot bo obdobje varčevanja, več tveganja si lahko privoščite, saj boste tako imeli na voljo več časa za povrnitev morebitne izgube, ki bi jo v kratkem času ustvarili z izbiro bolj tvegane naložbe.

Pričakovani donosi
Kakšne donose boste pri varčevanju v vzajemnih skladih dosegli ne ve nihče. Govorimo lahko le o preteklih donosih, ki pa niso garancija za prihodnost. Bodoči donosi so odvisni od mnogih dejavnikov kot npr.: splošna gospodarska gibanja v prihodnosti, naložbene strukture vzajemnega sklada, doba varčevanja, sposobnost upravljavca, sreča pri izbiri vzajemnega sklada itd. na katere pa žal nimamo vpliva.

Izbira vzajemnega sklada
V kolikor se boste odločili za dolgoročno varčevanje, vam priporočamo, da izberete  kombinacijo srednje in višje tveganih finančnih inštrumentov med katere uvrščamo mešane in delniške vzajemne sklade, ki na daljši rok ciljajo na letne donose v višini med 8 do 15 %. V kolikor pa niste naklonjeni tveganju ampak vseeno želite ustvariti donose, ki prinašajo v povprečju med 4 in 8% pa je za vas primernejša kombinacija manj tveganih obvezniških in srednje tveganih mešanih vzajemnih skladov.

Izbira varčevalnega načrta
Če ste trdno odločeni in nameravate mesečno varčevati vsaj 50 EUR za obdobje, ki je daljše od 5 let se vam vsekakor splača pri družbi za upravljanje izbrati varčevalni načrt, s pomočjo katerega boste s postopnim varčevanjem z manjšimi zneski deležni nižjih vstopnih provizij, kot nagrado za zvestobo.

Varčevanje v varčevalnih načrtih je primerno predvsem za doseganje dolgoročnih finančnih ciljev. Z zavezo za vplačevanje si boste pomagali pri ohranjanju samodiscipline in si zmanjševali tveganje, ki je povezano z enkratnim vstopom na trg ali izstopom s trga v napačnem trenutku.

Če pa niste popolnoma prepričani, da vam bo vaše finančno stanje omogočalo redno vplačevanje, se vam izbira varčevalnega ne obrestuje. Kajti v primeru nekaj izpuščenih vplačil bodo stroški za vas višji, saj se vstopni stroški plačajo vnaprej (ob prvem vplačilu) in so preračunani na dogovorjeno obdobje in višino obročnih vplačil.

Kam po nasvet
Prispevke na temo družinskih financ pripravljamo skupaj s spletnim portalom www.vzajemci.com, na katerem lahko najdete še več finančnih nasvetov. Če imate konkretno vprašanje, ki zadeva družinske finance, pa nam pošljite svoje vprašanje na info@ringaraja.net ali ga objavite na forumu (Forum – Partnerstvo – Finančne dileme starševstva) z oznako 'Vprašanje za strokovnjaka' in finančni svetovalci iz Vzajemcev vam bodo nanj z veseljem odgovorili, mi pa bomo odgovor objavili v rubriki Družinske finance in na forumu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2
Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
2
Varčujmo za naše malčke
»Po toči zvoniti je prepozno,« pravi znan slovenski pregovor. Več kot pribito ta drži v primeru varčevanja za naš največ...
2
Vedno potrebujemo košček Amerike!
Naj bo film, popularna kultura ali globalne blagovne znamke, brez Amerike skorajda ne gre. Podobno je pri naložbah.
2



Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...
Ali paket ob rojstvu novorojenčka ostaja?
Državni zbor je maja letos sprejel Zakon o uravnoteženju javnih financ. Ta pa se dotika tudi družin. Nekaj sprememb je p...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?