|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vse, kar morate vedeti o carskem rezu

Mihaela Slemnik, absolventka medicine , 27.1.2024
Carski rez 2-4x bolj ogroža zdravje in življenje bodoče matere kot vaginalni porod, zaradi številnih zapletov od krvavitev in okužb do težav zaradi anestezije.

image
Carski rez ni enostavna operacija. (Foto: Freepik.com)
/11


Carski rez je porod ploda, posteljice in plodovih ovojev skozi kirurški vrez v trebušni steni (laparotomija) in v steni maternice (histerotomia). Opravijo ga kadar bi normalni vaginalni porod ogrozil materino ali otrokovo zdravje ali zdravje obeh in kadar je takojšnje končanje nosečnosti nujno, vendar za porod po naravni poti ni dovolj časa. Nujni carski rez je, kadar med samim porodom ugotovimo, da ga bo potrebno dokončati s carskim rezom, zaradi različnih razlogov (npr. abrupcija posteljice, prolaps popkovnice, fetalni distres – glej spodaj), ki so se pojavili med porodom. Ponavadi se uporabi splošna anestezija v kombinaciji z vertikalnim vrezom v trebušni steni, saj se s tem prihrani na času. Elektivni carski rez pa pomeni, da se že v nosečnosti odločimo, da bomo zaradi različnih razlogov (placenta previa, nepravilna lega ploda, cefalopelvina disproporcija itd. – glej spodaj) nosečnost končali s carskim rezom. V tem primeru se 1-2 uri pred carskim rezom dajo zdravila za sprožitev poroda, saj s tem dosežemo manj krvavitev med samim carskim rezom in boljšo adaptacijo novorojenčka. Rez poteka horizontalno nad pubičnimi dlakami, tako da je kasneje čimmanj viden. Vzrok za elektivni carski rez je lahko tudi materino zdravstveno stanje, kot so na primer aktivna okužba z virusom herpesa, huda hipertenzija (povišan krvni pritisk), sladkorna bolezen,itd. Vendar ta stanja ne vodijo vedno v carski rez.

Vzroki za carski rez
Pogosti vzroki za carski rez so: zdrs popkovnice (zanka popkovnice, ki leži pred vodilnim plodovim delom ob nerazpočenem jajčnem mehurju), abrupcija posteljice (spontana ločitev pravilno ležeče posteljice pred rojstvom plodu), placenta previa (posteljica delno ali popolno prekriva maternični vrat in s tem onemogoča plodu vstop v porodni kanal), nepravilna lega ploda v maternici (npr. prečno, kadar tudi z mehurjem ni vse v redu), cefalopelvina disproporcija (glavica ploda je prevelika, da bi lahko med porodom šla skozi medenico), fetalni distres (življenje ogrožajoče stanje otroka, ki ga ugotovimo tako, da merimo njegov utrip med porodom), anomalije ploda (nepravilnosti zaradi nepravilnega razvoja), distocija (zastoj v napredovanja ploda), krvavitve v tretjem trimesečju, izčrpanost matere, ponovni carski rez (kjer ni indikacije za poskusni vaginalni porod), prejšnji kirurški posegi na maternici, ki oslabijo steno maternice, itd.
 

Zapleti pri carskem rezu
Dobra stran carskega reza je, da rešuje življenja, kljub temu pa je  to kirurška operacija, ki ima svoje zaplete in posledice. Od zapletov pri anesteziji, krvavitve z veliko izgubo krvi ter potrebo po transfuziji, okužbe, poškodbe organov, ki ležijo v bližini maternice (npr. mehur), in seveda na nosečnost vezani zapleti, kot so motnje v strjevanju krvi in embolija s plodovnico (nenadna zamašitev žile v pljučih s plodovnico), kar vse lahko vodi tudi v smrt porodnice in/ali otroka. Pogosto je posledica carskega reza kronična bolečina na mestu carskega reza ali neobčutljivost kože na dotik v predelu nad in pod rezom. Zapleti se pojavljajo v 10-20%, a so na srečo, večinoma blagi.

 
Smrtnost matere je 2-4x večja kot pri vaginalnih porodih zaradi pogostejših okužb, krvavitev, embolije in komplikacij v zvezi z anestezijo.

 
Ob rojstvu s carskim rezom so tudi dojenčki bolj ogroženi zaradi bolezni, kot tisti rojeni vaginalno. Otroci rojeni s carskim rezom so namreč pogosto prezgodaj rojeni, porajanje je bolj grobo, in pogostejše so dihalne stiske teh otrok (večja je rezistenca dihalnih poti, manjši je volumen pljuč, pomanjkanje surfaktanta – snov, ki zmanjšuje površinsko napetost v pljučih in olajša dihanje).
 
 
Rana po carskem rezu
Če je carski rez potekal brez zapletov, se rana na trebuhu po carskem rezu zaceli v 5-7 dneh, ko se odstranijo tudi šivi, kadar so le-ti zunanji. V prvem tednu so možne razne okužbe rane, podplutbe po nepopolni ustavitvi krvavitve iz večjih ali manjših žil v trebušni steni,itd. Kasnejši možni zapleti so slabše celjenje rane in zato tvorba limfnih jezerc ali ognojkov. Ti se lahko na površino izpraznijo sami s spontanim odpiranjem že na videz zaceljene rane ali pa se to opravi kirurško. Prvih šest tednov sicer odsvetujejo pretiravanje pri napenjanju trebušnih mišic, vendar lahko porodnica po carskem rezu v zvezi z nego otroka počne prav vse, kar počnejo ostale porodnice. Po 6 mesecih se ustavi tudi brazgotinjenje rane, ki je zelo individualen proces, in se pri nekaterih rana komaj opazi pri drugih pa lahko nastane grdo razmnoževanje veziva, ki kazi videz trebuha.
 

Dojenje po carskem rezu
Dojenje ne bi smelo biti nič drugačno kot sicer; seveda pa carski rez praviloma opravijo v specifičnih situacijah, med katerimi je tudi prezgodnji porod pri ogroženi nosečnici ali ogroženem plodu. To samo po sebi včasih vodi v odtujenost matere od otroka, če je tega treba sprejeti na enoto za intenzivno terapijo in tako od poroda dalje ni pri materi. Morebitne težave z vzpostavitvijo dojenja in sesanja so torej v glavnem posledica drugih dejavnikov in ne načina poroda. Med največjimi sovražniki dojenja je zaskrbljenost in strah matere pred neuspešnim dojenjem.
 

Carski rez nekoč in danes
Včasih je veljalo: »enkrat carski rez, vedno carski rez«, ker so takrat tudi uporabljali vertikalni rez trebušne stene in maternice. Danes se večinoma uporablja horizontalni rez, na spodnjem delu trebuha in maternice in tako lahko maternica bolje ohrani svojo celoto po zacelitvi in lažje prenaša močne kontrakcije pri naslednjem porodu. Kakšen način poroda bo izbran po predhodne carskem rezu, je odvisno od odločitve porodničarja, matere in njenega partnerja po oceni tveganja in koristi obeh načinov rojstva. Ker lahko carskemu rezu sledijo pogoste rehospitalizacije po rojstvu, neplodnost, raztrganje maternice pri naslednjem porodu, je preprečevanje primarnega carskega reza prioriteta, vendar, kadar se prepričamo, da poroda ne bomo mogli opraviti vaginalno, je carski rez še vedno tisti, ki lahko reši življenje materi in otroku. Kljub predhodnemu carskemu rezu, pa lahko ženska naslednjič rodi po vaginalni poti, če ni indikacij za carski rez. Število zaporednih carskih rezov je bolj ali manj izkustveno omejeno na tri, vendar niso redke ženske, ki imajo tudi štiri, pet in več carskih rezov zapored brez posledic. Vseeno pa se z vsako nosečnostjo po tretji operaciji poveča možnost raztrganja maternice v kasnejših tednih nosečnosti ali med popadki. Pri nas okvirno velja, da se ob tretjem carskem rezu nosečnici hkrati ponudi tudi sterilizacijo, ki je seveda prostovoljna in samostojna odločitev vsake ženske.
 
Sicer se je v Sloveniji, v letu 2009 s carskim rezom rodilo 3.900 otrok, kar je 17,3 % vseh rojstev in je še vedno pod povprečjem v Evropski Uniji, medtem ko v svetu število carskih rezov narašča predvsem med estradniki, saj naj bi bil carski rez na željo, modna muha, ki pa na srečo v Sloveniji ni dovoljena.
 

Literatura:
- Operativno dokončanje poroda: carski rez, vakuum, forceps; Mihaela Slemnik, seminarska naloga pri predmetu Ginekologija in porodništvo
 - Caesarean Section, wikipedia

Preberi še:

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
14
Koliko traja nosečnost: devet ali deset me...
Zdrava nosečnost traja 40 tednov. In ker ima vsak mesec štiri tedne, ali to pomeni, da nosečnost v resnici traja deset, ...
5
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
4



7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Majhne skrivnosti za lažji porod
Spoznajte trike, ki lahko ženskam pred in med porodom zelo pomagajo!




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?